Connect with us
Publicitate

POLITICA

Băsescu îi preferă succesori la Preşedinţie pe Teodor Baconschi sau Cristian Preda


Publicat

preda

Teodor Baconschi şi Cristian Preda sunt persoanele cărora Traian Băsescu le preferă candidatura, în 2014, la următorul mandat pentru Presedinţia României. Declaraţia a fost făcută într-un interviu difuzat de PRO TV. „Blaga este unul dintre politicienii puternici, care pot câştiga alegerile interne ale partidului, dar nu în afara lui. Nu l-aş sfătui să candideze la Preşedinţia României. Aş vedea candidând oameni gen Baconschi, Cristian Preda. De ce spun de Baconschi? S-ar putea ca oamenii să vrea un alt tip de preşedinte. Poate vor un intelectual cu viziune, un preşedinte-jucător ca mine”, a declarat Băsescu. El a mai spus că exclude  un candidat femeie şi la preşedinţia României, şi la cea a partidului: „Nu exclud candidatura, ci şansele.”

Alba24.ro vă prezintă CV-urile celor doi preferaţi de Traian Băsescu să preia ştafeta de la Palatul Cotroceni:

Cristian Preda

Studii

1998:  doctorat în studii politice, la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris, cu menţiunea “foarte bine, cu felicitările juriului, în unanimitate”

1996-1997: New Europe College Bucureşti, studii de filosofie politică

1994-1998: E.H.E.S.S., Paris, studii doctorale

1991-1994: Universitatea Paris I – Panthéon Sorbonne, studii doctorale

1990-1991: Universitatea Paris I – Panthéon Sorbonne, master în istoria filosofiei, cu menţiunea „foarte bine” (16/20)

1986-1991: Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie: Licenţă în instoria filosofiei, şef de promoţie 9,95 / 10

1981-1985: Liceul Nicolae Bălcescu, București: Bacalaureat: 9,55 /10

Experienţă universitară

2005: director de teză la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice

2004:  decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti (reales în 2008)

2004:  profesor, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice. Din 1992, preparator, asistent, lector,  conferenţiar

Publicaţii

Autor al mai multor volume despre:

(a) Evoluţia gândirii politice româneşti (Modernitatea politică şi românismul, Nemira, 1998; Occidentul nostru, Nemira, 1999; Staulul şi sirena. Dilemele unui marxist român, Nemira, 2002; Contribuţii la istoria intelectuală a politicii româneşti, Meridiane, 2003);

(b) Istoria liberalismului (Le libéralisme du désespoir. Tradition libérale et critique du totalitarisme dans les années 1938-1960, Editura Universităţii din Bucureşti, 2000; Liberalismul, Nemira, 2000, ediţia a doua Humanitas, 2003; Mic dicţionar de gândire politică liberală, Humanitas, 2004);

(c) Sistemele electorale în istoria politică românească (România postcomunistă şi România interbelică, Meridiane, 2002; Partide şi alegeri în România postcomunistă, Nemira, 2005 ; Regimul, partidele şi sistemul politic din România împreună cu Sorina Soare, Nemira, 2008).

Alte  60 de studii şi articole ştiinţifice în volume colective şi reviste de ştiinţe politice româneşti şi străine.

Alte activităţi profesionale

Consilier prezidenţial şi reprezentant personal pentru Francofonie al Preşedintelui României (martie 2007 – prezent)

Secretar de stat şi reprezentant personal pentru Francofonie al Preşedintelui României (septembrie 2005 – februarie 2007)

Director al colecţiei „Polis”, Editura Humanitas (din ianuarie 2003)

Chef de projet al filialelor Biroului pentru Europa Centrală şi Orientală al Agenţiei Universitare a Francofoniei (octombrie 2001-decembrie 2002)

Editor al revistei Studia politica (din ianuarie 2001)

Director al colecţiei „Societatea politică”, Editura Nemira (ianuarie 1998-decembrie 2002)

Colaborator la revistele Litere, Arte & Idei (1992-1996), Dilema (din 1994), Cartea (1995-1996) şi 22 (din 1996)

Redactor la revistele Sfera Politicii (1992-1996) şi Polis (1995-1997)

Consilier la Administraţia Prezidenţială (martie 1999-decembrie 2000)

Traducător – colaborator la editurile Humanitas, Babel, Anastasia, Nemira

Asociaţii

Membru al Grupului pentru Dialog Social (din 1995)

Membru al Institutului de Studii Politice, Universitatea din Bucureşti (din 1995)

Premii şi distincţii

Pemiul „Nemira” pentru debut – 1997

Comandor al Ordinului Naţional Serviciul Credincios (decembrie 2002)

Ofiţer al Ordinului Léopold (iulie 2008)

Cavaler al Ordinului Legiunii de onoare (ianuarie 2009)

Limbi străine

Franceză și engleză.

Teodor Baconschi

Teodor Baconschi a fost învestit ca ministru al Afacerilor externe la data de 23 decembrie 2009.
Anterior numirii sale în funcţia de ministru al Afacerilor Externe,

a fost Ambasador al României în Republica Franceză, Principatul de Monaco şi Principatul Andorra (septembrie 2007 – decembrie 2009)

Ambasador al României în Republica Portugheză (2002 – 2004)

Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun (Vatican) şi acreditat, de asemenea, în Republica San Marino şi pe lângă Suveranul Ordin Militar de Malta (1999-2001).
A fost consilier prezidenţial la Departamentul Politic, Administraţia Prezidenţiala în perioada octombrie 2006 – august 2007,

În Centrala MAE a deţinut funcţiile de Secretar de stat pentru Afaceri Globale (ianuarie 2005 – septembrie 2006) şi director general în 2001.
Anterior intrării în diplomaţie a fost director al Editurii Anastasia, Bucureşti, redactor-şef la „Viaţa spirituală” (TVR), consilier la Ministerul Culturii şi redactor la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al B.O.R.
A publicat peste 10 volume în limbile franceză şi română (sub semnătura de autor Teodor Baconsky) şi vorbeşte limbile engleză, franceză şi italiană.
Este membru afiliat la Asociaţia Internaţională de Studii Patristice (AIEP, Paris), membru fondator al Grupului de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii (Bucureşti), membru al Colegiului Noua Europă (Bucureşti) şi Membru al GDS (Bucureşti).
I-au fost acordate următoarele distincţii: Marea Cruce a Ordinului Ecvestru Pius al IX-lea (Sf. Scaun), Mare Ofiţer al Ordinului Sfintei Agata /San Marino, Ofiţer al Ordinului Naţional „Serviciul Credincios” (România), Mare Ofiţer al Ordinului „Steaua solidarităţii italiene”, Mare Ofiţer al Ordinului Naţional pentru Merit (Portugalia).
A absolvit Institutul Teologic Universitar Bucureşti, în 1985, a urmat studii Studii Aprofundate la Université de Paris IV-Sorbonne (1991), a obţinut un doctorat în Antropologie religioasă şi Istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris IV-Sorbonne (1994) şi a urmat studii post-doctorale ca Fellow al Colegiului Noua Europă, Bucureşti (1996).
Este diplomat de carieră şi deţine gradul diplomatic de Ambasador din anul 2006.
Este născut la 14 februarie 1963 în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: O mașină a luat foc în trafic la Bucerdea Grânoasă. Pompierii din Blaj au intervenit pentru stingerea incendiului

Publicat

pompieri

O mașină a luat foc și s-a făcut scrum în trafic, în localitatea Bucerdea Grânoasă din județul Alba. Garda de intervenție Blaj a intervenit miercuri seară pentru lichidarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, în localitatea Bucerdea Grânoasă, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba.

Din primele informații autoturismul marca Ford s-ar fi aflat în trafic, când a izbucnit focul. La fața locului au fost trimise două mașini ale pompierilor: o autoutilitară de stins incendii și o ambulanță.

Incidentul a fost unul fără victime. În jurul orei 23,30 pompierii au reușit să stingă focul.

Sursă: ISU Alba

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta: 17 județe din România marcate de Germania ca ”zone de risc”. Testul COVID-19 este obligatoriu la intrarea în țară

Publicat

Autoritățile germane au actualizat, miercuri, lista județelor din România considerate drept „zone de risc”. Potrivit ministerului de externe german și institutului Robert Koch, Bucureștiul și 17 județe din România au intrat în așa numita ”zonă roșie”.

Județele Argeș, Buzău, Bihor, Mehedinți, Neamț,  Ialomița, Timiș au fost marcate inițial ca zone de risc de către Germania.

Pe  listă au fost adăugate miercuri și Bacău, Brașov, Brăila, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea și capitala București.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră pe teritoriul Republicii Federale Germania după ce s-au aflat într-una dintre zonele/regiunile incluse în lista „zonelor de risc“ trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, pentru infecția cu COVID-19, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania”, preciza MAE, într-un comunicat transmis sâmbătă.

În caz contrar acestea riscă amenzi de până la 25.000 de euro dacă se sustrag. În cazul în care sunt depistate pozitiv, aceste persoane intră în izolare obligatorie.

Testarea la care se face referire se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie sau la autoritățile locale de sănătate.

În cazul în care nu se îndeplinește această obligație, autoritățile germane pot refuza intrarea în țară sau vor dispune măsura autoizolarii la domiciliu. Indiferent de opțiunea aleasă, testarea este obligatorie pentru toate persoanele care vin din zonele de risc.

Măsura autoizolarii la domiciliu nu se va aplica celor care prezintă un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul Republicii Federale Germania.

În schimb, dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Germania, se va dispune măsura autoizolarii până la primirea rezultatului testului.

Ce spune ambasadorul României în Germania

Ambasadorul Emil Hurezeanu a explicat la televiziunea Digi24 că cei care ajung în Germania cu avionul plecând din România de pe aeroporturi plasate în zonele de risc, la destinație vor spune de unde vin și vor face testul pentru COVID, care este gratuit.

Cei care vin din România terestru, vor trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere, iar în decurs de 72 de ore de la intrarea pe teritoriul Germaniei vor trebui să facă testul. Cei care mint că nu vin din zone de risc riscă amenzi de până la 25.000 de euro.

Cum se face evaluarea zonelor de risc în Germania

Evaluarea zonelor de risc se face de câteva ori pe săptămână în Germania. În urmă cu câteva zile, erau numai șapte județe din România incluse în această categorie, acum sunt 17 plus Bucureștiul. Criteriul este să nu existe mai mult de 50 de cazuri de infectare la suta de mii de locuitori.

De asemenea, persoanele care intră în Republica Federală Germania venind dintr-o „zonă de risc” (inclusiv din cele șapte județe menționate) sunt obligate să completeze un formular de localizare a cărui variantă în limba engleză – Public Health Passenger Locator Form – poate fi regăsită AICI

Informații cu privire la noua măsură de actualizare a „zonelor de risc“ prin includerea în listă a unor județe din România sunt disponibile AICI  (lista completă și actualizată a zonelor de risc).

Regulile de conduită, restricțiile și măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale pot fi văzute AICI
.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Actrița Ioana Bogățan, în juriul Galei HOP – Gala Tânărului Actor. Evenimentul se va desfășura pe acoperișul Teatrului Național

Publicat

Actrița din Alba Iulia, Ioana Bogățan, director al Teatrului de Păpuși ”Prichindel” și al Festivalului de Teatru ”Povești”, a fost cooptată pentru al doilea an consecutiv în juriul Galei HOP – Gala Tânărului Actor, Ediția 2020, care se va desfășura la începutul lunii septembrie. 

”Sunt pentru a doua oară în juriul acestei gale. Tradiția a fost să se țină la Costinești. Anul trecut s-a mutat la Constanța și cei mai mari actori români au venit să îi vadă pe concurenți. Tot anul trecut, Gigi Căciuleanu a făcut și un spectacol cu actorii câștigători pe care am vrut să îl aduc și la noi la festival.

Anul acesta nu va fi online. Va fi ”on the roof ”- pe acoperișul Teatrului Național din București, unde există un spațiu perfect pentru așa ceva.

Tema este ”Teatru coregrafic. Dans.Actorul ca fenomen al teatrului actual”… Eu sunt fascinată de această formă de teatru și tot timpul am vânat acest tip de spectacole, foarte bune, pentru festivalul de la Alba Iulia. Este o onoare pentru mine această prezență în juriu” a declarat Ioana Bogățan pentru Alba24.

De menționat că Ioana Bogățan și Adrian Batista sunt cei doi membri ai juriului care au fost menținuți de la ediția de anul trecut.

Din juriu mai fac parte: Adrian Batista – regizor și producător TV, Silvia Ghiață – producător TV, Andrei și Andreea Grosu– regizori și Ileana Lucaciu – critic de teatru.

În competiție sunt înscriși 24 de actori.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman: 40 de doze de Redemsivir, folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, ajung joi la Spitalul Județean Alba

Publicat

Deputatul de Alba, Florin Roman, a amunțat pe contul său de Facebook că 40 doze de Remdesivir, medicamentul folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, ajung mâine la Spitalul Judetean Alba, în urma unei discuții pe care a avut-o cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

”Tot astăzi am finalizat discuțiile cu oficiali de la Rezervele de stat, impreuna cu Prefectura Alba, pentru ca patru containere modulare sa ajungă la Ambulanta Alba, pentru a fi utilizate de ambulanțieri.

Totodată, a devenit litera de lege amendamentul privind creșterea la 35% pe ordonator principal de credite a sporului pentru spitalele județene care tratează cazurile de COVID 19, ceea ce permite o salarizare mai corectă în spitalele județene” a adăugat acesta.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate