Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bianca Iuga și Alba24, în căutarea modelelor. Cristina Irian și poveștile în imagini, descoperite sub un copac


Publicat

”Fiecare om îngrămădit de societate și de modele în sintagma <om obișnuit> sau <om de rând> are povestea lui”, de Bianca Iuga

Cristina Irian este doctorand la UNARTE, cu o lucrare în care, în cuvinte simple, face cercetare legată de muzee. Când stai de vorbă cu ea, descoperi că, dincolo de cercetare, știe să pună informațiile pe care le-a strâns vizitând muzee mari și mici prin tot felul de orașe din lumea largă în povești interesante. Așa afli că muzeele nu mai sunt în zilele noastre doar niște spații mamut care găzduiesc exponate, ci spații versatile, care se reinventează permanent, astfel încât să convingă vizitatorul să vină și să revină. De fapt, Cristina are capacitatea de a transforma un subiect oarecare într-o poveste.

Cristina mai este și unul dintre membrii echipei care a realizat proiectul Dacia – autoturismul copilăriei, alături de Albert Vrăbiuță, care a fost invitatul de săptămâna trecută.

Vezi Bianca Iuga și Alba24, în căutarea modelelor: Albert Vrăbiuță, fotograful pasionat de Daciile copilăriei

Iar modul în care au ajuns să lucreze împreună este în sine o poveste. Albert fotografia vechi mașini Dacia în sesiunile lui de fotografie stradală, iar Cristina găsea pe stradă, aruncate pe jos, niște diapozitive cu momente din viața unor oameni, unul dintre ele cu o familie alături de o mașină Dacia 1300.

Fără să se cunoască, Cristina și Albert s-au gândit că există o poveste de spus. Și au ajuns la un proiect comun, Dacia – autoturismul copilăriei, care spune povești în imagini și povești în cuvinte, povești despre mașini și povești despre oameni.

Proiectul Dacia – autoturismul copilăriei poate fi găsit AICI.

Proiectele fotografice ale Cristinei le puteți găsi AICI

Ce răspunzi, dacă ai fi întrebată foarte simplu care este modelul tău în viață? Cum ai fi răspuns în liceu? Cum ți s-au schimbat reperele de-a lungul timpului, dacă s-au schimbat?

Eram destul de micuță atunci când, deși trebuia să citesc lecturi obligatorii pentru școală, am ales, în răspăr, din bibliotecă, o carte în două volume, numită: „Anii de ucenicie ai lui Wilhelm Meister”, de J.W. Goethe. „Anii…” m-au captivat atât de mult încât, la examenul de admitere la liceu, m-am abătut de la subiect și de la drumul lui Nică spre școala de la Iași, din „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, trecând cu seninătate prin anii de ucenicie și de călătorie ai lui Wilhelm, cu ceva riscuri, pentru că ieșeam bine din șablonul comentariilor la modă (abaterea a avut un final fericit). Cu Goethe, scriitorul și călătorul, m-am împrietenit pe viață după anii de ucenicie și după călătoriile lui în Italia. Acestuia i-au urmat alți călători, exploratori, împreună cu foarte multe drumuri și schimbări de direcție. O frază din partea a doua a „Anilor…” lui Goethe spunea cam așa: „Viața aparține celor vii, iar cel care trăiește trebuie să fie pregătit pentru schimbări”.

O carte/ un sfat/ o poveste care îți definește viața, care ți-a definit reperele?

Ar fi mai multe povești cu munți desenați, urcați, las aici două întâmplări trăite la vârste foarte diferite.

Povestea 1 este despre schimbări de adresă și peisaj. Eram foarte mică și obișnuiam să desenez pe pereți umbrele jucăriilor din cameră (țin minte că cel mai bine conturat a fost un clovn cu umbrelă). După mutarea dintr-un oraș de munte într-unul cu coline, mi s-a făcut dor de peisajul pe care îl știam de la geamul camerei din casa de la care ne mutasem bagajele. Mi s-a părut nimerit să desenez cu carioca pe fereastra de la cameră umbra muntelui – lipsă în orașul cu coline. Cu timpul m-am obișnuit cu schimbările de peisaj, dar muntele de cariocă a fost de mare ajutor.

Povestea 2 este despre o vizită pe o insulă aflată în mijlocul unui lac. Acum câțiva ani am pornit cu un vapor de turiști spre o mică insulă despre care, de fapt, mi se spusese că pot trăi liniștită și fără să o văd. Dar, hai, am zis, să o vedem, măcar că nu e ceva spectaculos. Insula pe care am coborât era plină roată, pe la poale, de terase, magazine de suveniruri și alte locuri asemănătoare, iar, pe undeva, se vedea un drum rudimentar care urca spre un loc în care nu se vedea umbră de om. Acesta a fost și momentul unei prime despărțiri, mulți „vecini de barcă” rămânând să dea târcoale teraselor, alții luând-o pe drumul care ducea spre vârful micului munte al insulei. Pe parcurs, însă, mulți colegi de drum au abandonat, iar, în vârful bizarei insule acoperită de măslini, am ajuns o mână de oameni care, deși nu ne cunoșteam, am început să ne salutăm atunci când treceam unii pe lângă alții. La întoarcere, la debarcader, ne-am întâlnit cu toți „vecinii de barcă”, și unii și alții cu experiențele personale legate de această limbă de pământ pe care am stat împreună în același interval de timp. Fiecare om părea mulțumit de alegerea făcută și, probabil, chiar era. Alegerile noastre sunt diferite și este normal să fie așa. Dacă vrei musai să ajungi în vârful unui munte, nu te neliniști, dacă ești bine echipat, inclusiv cu răbdare, o să ajungi, nu e mare aglomerația. Uneori, cine știe, poate e chiar mai bine să admiri de la masa terasei întreaga priveliște.

Dacă ai face o listă cu personaje care ar putea fi modele pentru tinerii de azi, ce nume ar cuprinde lista asta? (personaje istorice, mari nume din știință, artă, literatură, persoane publice de azi etc.)

Sunt o persoană fără listă (când mă gândesc la liste, singura care îmi vine în minte este cea a Aryei Stark din romanul lui J.R.R. Martin). Aceste „modele”, „personaje de listă”, s-au format într-un anumit context de care sunt legate ca alegeri și traiectorii de viață, iar în calitatea lor de personaje sunt mai degrabă rezultatul unor ficțiuni, a unor repetate straturi de rescrieri. Găsesc că e complicat să propui un astfel de personaj – model unui om care trăiește într-un alt context istoric, geografic sau social, pentru că ar fi nerealist și frustrant.

Cred că mai util este pentru un om să-și exerseze mușchiul gândirii critice și să conștientizeze nevoia de a-și crea sau de a găsi un context adecvat obiectivelor personale, pe care să le urmărească mirat și maleabil, cu mintea alertă la acel „connecting the dots”.

Ce persoane mai mult sau mai puțin publice de azi ar putea fi modele de urmat, persoane la care să ne uităm cu admirație?

Fiecare om îngrămădit de societate și de modele în sintagma „om obișnuit” sau „om de rând” are povestea lui, cel puțin la fel de consistentă, și cu siguranță mai reală decât cea livrată de așa-numitele persoane-model. Important este să ai răbdare să asculți, să împarți apele între viața trăită pe viu și cea livrată prin șabloane-modele ale zilei.

Lipsa soclurilor și a zidurilor consistente construite între oameni mă convinge mai mult decât nevoia unor „modele de admirat” (mă întreb imediat: Model pentru cine? pentru ce? Cui îi folosește? Cine monetizează și cum această admirație?). În spatele construcției unui model-personalitate publică se află o echipă de oameni care robotesc în jurul acestuia, al proiectului său. Spre cine să îmi îndrept admirația?

În locul ideii de om-model prefer să mă îndrept spre acel ceva care poate fi remarcabil, fie om, fie copac, fie cine știe ce lucru care mă duce spre o poveste și, din ea, spre alți oameni, copaci, lucruri.

Remarcabil pentru mine rămâne un copac, copacul nefolositor despre care povestește înțeleptul Zhuangzi (Chuan Tzu).

Într-o parcare, sub un copac, într-o zi teribil de ploioasă, am găsit câteva diapozitive aruncate pe jos, cuprinse deja de apă și de pământ. Am cules micile bucățele de peliculă de pe jos, le-am dus acasă, unde le-am lăsat să se usuce și le-am scanat. Viața unor oameni era în ele, orele bune ale călătoriilor lor cu o mașină Dacia 1300, roșie, un picnic la marginea drumului, un fotograf necunoscut. Vă las imaginile aici, poate știți ceva despre ei. Despre Dacia, mașina, și despre oameni precum cei din diapozitivele acestea, am încercat să povestim, cu răbdare, cât mai multe lucruri, în prima parte a proiectului Dacia 50 – Autoturismul, împreună cu Albert Vrăbiuță, Cristian Bassa și Valentin Maier.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Haos după decizia CCR: Izolarea și carantinarea instuționalizată au fost SUSPENDATE. Ordinul MAI a ajuns în toate județele

Publicat

vela

Măsura izolării la domiciliu și carantinării instituționalizate s-a suspendat temporar pentru toate persoanele, inclusiv pentru cele aflate deja în cele două situații, în urma publicării în Monitorul Oficial a deciziei CCR care a stabilit că internarea și carantinarea obligatorie sunt neconstituţionale, potrivit unui Ordin transmis de MAI tuturor Inspectoratelor Județene de Poliție din țară.

Potrivit documentului citat, suspendarea se face până la modificarea cadrului legislativ.

”Având în vedere Decizia Curții Constituționale a României nr. 458 /2020, publicată în Monitorul Oficial în 02.07.2020, prevederile legale privind izolarea la domiciliu și carantinarea se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul și Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției.

Astfel, Ordinul ministrului sănătății nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instituit măsurile de carantină / izolare, se suspendă de drept, începând cu data de 02.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ.

În consecință, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituționalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele, inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020”, se arată în Ordinul de la MAI.

Astfel, începând cu data de 6 iulie 2020, cadrele Inspectoratelor de Poliție vor notifica persoanele aflate în carantină, respectiv medicii de familie vor informa telefonic persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, asupra modificărilor legislative.

Referitor la această situație, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, vineri, că vor fi câteva zile de vid legislativ în ceea de privește izolarea și carantina cetățenilor români din UE.

”Astăzi, s-a constituit un grup de lucru, care luni și marți se va întâlni la Guvern pentru a face un proiect de lege în acest sens. N-am putut face acest lucru până acum, deoarece nu am avut motivarea CCR. Vor rămâne câteva zile descoperite. Înțeleg că toate legile trebuie amendate, dar nu în timp de război, ci în timp de pace. Politicul a venit prea devreme. Vom vedea dacă politicul este mai important decât sănătatea românilor sau interesul național”, a declarat ministrul Sănătății, la Digi24.

Totodată, senatorul PNL de diaspora Viorel Badea a scris pe pagina sa de Facebook că ”începând de astăzi, românii din Diaspora pot reveni acasă, indiferent de țara de domiciliu sau reședința, fără a mai fi supuși izolării sau carantinării”.

”Mi-a confirmat ministrul sănătății că nu va mai fi izolat nimeni”, a specificat senatorul Badea în dialogul pe care l-a avut pe Facebook, cu români din diaspora.

Contact de Libertatea, senatorul Viorel Badea a nuanțat: ”N-am zis că Nelu Tătaru mi-a spus că se va renunța la izolare și la carantină, în niciun caz. Eu m-am consultat cu domunul ministru referitor la decizia CNSU. Mi-a spus care este decizia și după aceea eu am extrapolat pe decizia CCR. este opinie personală. Am drepul, sunt parlamentar”, a spus Badea.

Ministrul Nelu Tătaru a atras atenţia că, deşi CCR a declarat neconstituţională instituirea izolării şi carantinei, există încă, în legislaţie, “acel articol din Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor”.

În acest context, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a stabilit o nouă regulă pentru excepția de la izolare sau carantină la sosirea în România. Concret, pe lista excepțiilor vor intra țările din UE și Spațiul Economic European care au o rată a cazurilor noi de COVID-19 din ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori, mai mică sau egală cu a României, în perioada similară.

Surse: libertatea.ro; digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Teste COVID-19 la intrare în Grecia: Ce se întâmplă dacă ești diagnosticat cu coronavirus în timp ce ești în concediu

Publicat

Peste 6.500 de teste pentru COVID-19 s-au făcut în aeroporturile din Grecia, miercuri, în prima zi după ce țara și-a redeschis granițele pentru turiști, iar autoritățile au anunțat că primele 250 au rezultate negative. Ce se întâmplă, însă, dacă sunteți diagnosticați cu coronavirus în timp ce sunteți în concediu în Grecia?

Potrivit ghidului întocmit de Organizația Națională de Sănătate Publică și ministerul Sănătății, se aplică următoarele reguli:

Dacă un vizitator nu se simte bine, acesta va anunța managerul hotelului care la rândul său va notifica doctorul cu care colaborează hotelul sau un medic din localitate. Dacă niciunul nu este disponibil, va fi notificată o unitate medicală desemnată la care vizitatorul va fi transferat.

Dacă pacientul necesită îngrijire imediată, el va fi transferat către cea mai apropiată unitate medicală fiind clasificat ca ”suspect de COVID-19”. Dacă unitatea este indisponibilă sau nu are resursele să gestioneze un caz grav, pacientul va fi transferat în regim de urgență către cel mai apropiat centru medical

În cazul unor simptome ușoare, vizitatorul va fi testat și este obligat să rămână în camera sa până la primirea rezultatului. În acest timp nu va fi permisă nicio interacțiune cu personalul hotelului, iar în cazul în care aceasta este absolut necesară un angajat va fi desemnat exclusiv pentru camera respectivă

Dacă rezultatul este pozitiv managerul responsabil de sănătate va declara în mod oficial incidentul către Organizația Națională de Sănătate Publică pentru a fi înregistrat în registrul instituției. Pacientul va fi nevoit să se izoleze la un hotel special de carantină sau va fi transferat către un spital desemnat dacă prezintă simptome severe

Dacă rezultatul este negativ, doctorul hotelului sau un medic din localitate va fi chemat pentru a-l diagnostica și a-i oferi tratament și instrucțiuni.

Orice persoană care acompaniază persoana infectată (membru al familiei, partener, părinte), va fi nevoit să furnizeze informații, să poarte o mască tot timpul și să respecte regulile de igienă.

Normele Organizației de Sănătate Publică stipulează că dacă un vizitator sau angajat a intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 acesta va fi nevoit să se autoizoleze, să nu folosească facilitățile pentru public, să ia masa în propria cameră și să urmeze ghidul de testare descris mai sus.

Vizitatorii sunt îndemnați să respecte măsurile de igienă, mențină distanțarea socială și să fie atenți.

Sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Incendiu într-o gospodărie din Blaj. A luat foc bucătăria de vară

Publicat

Pompierii din Blaj intervin, vineri seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din Blaj, de pe strada Gutuiului.

Potrivit ISU Alba, arde o bucătărie de vară de aproximativ 20 mp.

 

”Incendiul este localizat, se lucrează la stingerea acestuia. Nu sunt victime și nu este pericol de propagare la alte anexe sau gospodării”, au informat reprezentanții ISU Alba.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE/ FOTO-VIDEO: Viituri în Șureanu și în Apuseni. Apele au lovit localitățile Dobra și Gârda Seacă

Publicat

Ploile torențiale căzute vineri în județul Alba au format viituri în Munții Șureanu și în Munții Apuseni, fiind afectate localitățile Dobra, din comuna Șugag și Gârda Seacă, din comuna Gârda de Sus.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, pentru decolmatare și extragerea apei din gospodăriile afectate de viitură în localitatea Dobra acționează pompierii de la Garda de intervenție Sebeș în cooperare cu cei de la SVSU Șugag.

”Pana la momentul actual s-a procedat la extragerea apei din 4 gospodării din 6 existente și decolmatarea străzii principale. Nu sunt victime”, precizează reprezentanții ISU Alba.

Știrea inițială: Potrivit primarului comunei Șugag, Constantin Jinar, viitura venită dinspre Sibiu a umflat pârâul din localitatea Dobra, apa a trecut peste șosea și a inundat aproximativ 5 gospodării.

”A făcut dezastru. Apa a fost de un metru înălțime pe șosea. A venit cu putere și a distrus tot ce am făcut aici împreună cu Apele Române, după inundațiile de săptămâna trecută. Apa a venit cu și mai mare putere, a rupt drumul și a afectat tot gospodăriile inundate atunci. În prezent lucrăm cu pompierii de la SVSU Șugag și cu cei de la ISU Alba pentru a evacua apa din curți și pivnițe”, a declarat primarul Constantin Jinar.

În urma ploii puternice de la Dobra a fost blocat și DN 67C, fiind aduse de pe versanți bucați mari de lemne și cantități importante de pământ.

De asemenea, în imaginile trimise de cititori se poate vedea drumul din zonă, inundat și încărcat de aluviunile aduse de apă.

Și în Apuseni, la Gârda Seacă, viitura a făcut prăpăd. Drumul a fost blocat cu pietriș și crengi aduse de ape, iar în prezent se lucrează la curățarea acestuia.

Primarul Comunei Gârda de Sus, Marin Vârciu, a postat pe Facebook imagini cu dezastrul lăsat de viitură.

”În urma unei ploi torențiale în satul Gârda Seacă – Gârda de Sus, 03 07 2020”, a scris acesta pe pagina de socializare.

Contactat de reporterul Alba24, acesta a explicat că în localitate nu au fost afectate gospodării, însă viitura a umflat pârâul, iar aluviunile aduse de apă au blocat drumul pe o lungime de aproximativ 50 de metri.

”Drumul nu a fost distrus, doar blocat de aluviuni. Am acționat imediat pentru curățare, iar acum se poate circula pe el”, a declarat primarul Marin Vârciu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate