Connect with us
Advertisement

Eveniment

Bilanț îngrijorător al accidentelor rutiere grave din județul Alba, cauzate de consumul de alcool. Atenționările polițiștilor

Publicat

În primele 10 luni ale anului 2019, pe raza județului Alba au fost înregistrate cinci accidente de circulație soldate cu o persoană decedată, o persoană rănită grav și 6 persoane rănite ușor, având cauză principală consumul de băuturi alcoolice, atenționează Poliția.

Alte 12 accidente de circulație, soldate cu doi răniți grav și 13 răniți ușor au avut ca și cauză concurentă consumul de băuturi alcoolice, transmite IPJ Alba.

Vă reamintim câteva dintre accidentele grave petrecute de la începutul anului, în care au fost implicați șoferi care conduceau sub influența alcoolului.

În ianuarie, la Petrești, trei persoane au fost rănite după ce un șofer cu alcoolemie de 1,02  a lovit mașina din fața sa, al cărei șofer intenționa să schimbe direcția de mers. 

Vezi și FOTO: ACCIDENT RUTIER pe DN 67 C, Petrești-Sebeș. Cinci victime, una rănită grav. Șoferul vinovat, băut la volan

În aprilie, la Strungari, un tânăr de 31 de ani, aflat sub influența alcoolului, a intrat cu mașina într-un stâlp. Un pasager aflat pe bancheta din spate a murit și alți doi au fost răniți.

Citește și Șoferul care a produs accidentul mortal de la Strungari, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a fost REȚINUT

La Aiud, în iunie, un bărbat de 59 de ani, care avea 1,15 mg/litru alcool pur în aerul expirat, a provocat un accident după ce nu a dat prioritate. Două persoane au fost rănite.

accident aiud noaptea

Citește și FOTO: Accident la Aiud, provocat de un șofer cu alcoolemie de 1,15. Două persoane rănite

În acest weekend, cinci șoferi au fost prinși la volan, sub influența băuturilor alcoolice, de către Poliția Alba. Unul dintre ei, din Săsciori, avea 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat și nu deținea permis. Polițiștii atrag atenția asupra faptului că alcoolul reduce viteza de reacție a șoferilor, iar aceștia pot produce mai ușor accidente rutiere.

Vineri, în jurul orei 23.50, polițiștii Serviciului Rutier l-au depistat pe un bărbat de 51 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice. Avea alcoolemie de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Sâmbătă, în jurul orei 00.30, polițiștii Postului de Poliție Mihalț l-au depistat pe un bărbat de 33 de ani, din Bucerdea Grânoasă, în timp ce conducea un autoturism pe strada Ioan Maiorescu din comună, cu alcoolemie 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Tot sâmbătă, în jurul orei 17.40, polițiștii rutieri din Aiud l-au depistat pe un bărbat de 40 de ani, din localitatea Decea, în timp ce conducea un autoturism pe strada Iuliu Maniu din Aiud, fiind sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Sâmbătă, în jurul orei 19.40, polițiștii Biroului Rutier Sebeș l-au depistat pe un bărbat de 51 de ani, din comuna Săsciori, în timp ce conducea un autoturism pe o strada din comună, fiind sub influența băuturilor alcoolice și fără permis de conducere. În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Sâmbătă, în jurul orei 20.00, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei l-au depistat pe un bărbat de 34 de ani, din Târnăveni, județul Mureș, în timp ce conducea un autoturism pe strada Tudor Vladimirescu din localitatea Cetatea de Bală, fiind sub influența băuturilor alcoolice. Avea alcoolemie de 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Atenționări pentru șoferi de la Poliția Alba: Nu conduceți sub influența alcoolului!

Conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice constituie un factor de mare risc asupra siguranţei traficului rutier, influențând, în mare măsură, producerea accidentelor de circulaţie.

Consumul de alcool înseamnă diminuarea capacităților senzoriale și motrice.

Un om treaz (cu simțuri agere și odihnit) are un timp de reacție de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui șofer care a consumat alcool, acest timp crește.

La o viteză de 90 de km/h, mașina parcurge circa 25 de metri într-o singură secundă, iar distanța totală de frânare până la oprirea efectivă este de 86 de metri.

Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (0,40 mg/l în etilotest). De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident rutier creşte exponențial.

Pentru evitarea evenimentelor rutiere datorate consumului de alcool, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto să nu urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement