Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Bilanțul ANTICORUPȚIEI pe anul 2013: Au fost trimiși în judecată 40 de angajați ai MAI din județul Alba. Două condamnări definitive

Publicat

Peste 20 de persoane din Alba au fost cercetate pentru corupție, anul trecut și 40 de cadre MAI au fost trimise în judecată. Totodată, ca urmare a condamnărilor definitive, în anul 2013, din cadrul IPJ Alba au fost destituite din poliţie două persoane, amândouă cu funcţii de execuţie. Este şi cazul fostului șef al Poliției orașului Teiuș, Marius Pop. Datele sunt prezentate în raportul activităților desfășurate și rezultatelor obținute pe anul 2013 de Serviciul Județean Anticorupție Alba (SJA). 

În ceea ce privește activitatea de combatere a corupției, în anul 2013, în Alba au fost cercetate 71 persoane din care 22 pentru fapte de corupţie, din totalul acestora 38 fiind cadre MAI, 15 având funcţii de conducere şi 23 funcţii de execuţie. Au fost puse sub învinuire 51 persoane, dintre care 45 funcţionari MAI. Au fost inculpate 41 persoane, din care 40 cadre MAI au fost trimise în judecată.

În dosarele instrumentate la nivelul serviciului, au fost reţinute 3 persoane din care 2 personal MAI şi arestate două persoane, toate cadre MAI.

Unităţile de parchet, în dosarele instrumentate în cadrul serviciului, au emis cinci rechizitorii, toate privind comiterea de infracţiuni de corupţie. Din totalul de 5 rechizitorii 2 au fost emise de către DNA şi 3 de către alte parchete. De asemenea, au fost dispuse 10 soluţii de scoatere de sub urmărire penală, fiind aplicate 11 sancţiuni cu caracter administrativ, conform art. 18 ind. 1 C. penal., din care 8 pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate infracţiunilor de corupţie.

Instanţele de judecată au pronunţat 7 hotărâri din care 4 hotărâri definitive prin care au fost condamnate 4 persoane, toate din cadrul MAI şi 3 hotărâri nedefinitive, fiind condamnate 3 persoane toate personal MAI.

Ca urmare a condamnărilor definitive, în anul 2013, din cadrul IPJ Alba au fost destituite din poliţie două persoane, amândouă cu funcţii de execuţie. Este şi cazul fostului şef al Poliţiei Teiuş, Marius Pop. Decizia definitivă a fost dată în 11 decembrie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acuzat de uz de fals şi fals intelectual, Pop a primit pedeapsă majorată faţă de cea a instanţei de fond: 8 luni de închisoare cu suspendare, faţă de cea de 5 luni, dată de Curtea de Apel Alba Iulia. Poliţistul a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de omisiunea sesizării organelor judiciare, fals intelectual, uz de fals și instigare neurmată de executare la săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Procurorii DNA l-au acuzat că, în octombrie 2011, în calitatea sa de şef al Poliţiei oraşului Teiuş, Pop “a luat la cunoştinţă cu privire la faptul că unul dintre subordonaţii săi, agent de ordine publică, a înlocuit un proces verbal de sancţionare a unei persoane cu amendă contravenţională în sumă de 500 de lei cu un altul prin care a dispus doar avertisment. Cu toate acestea, inculpatul nu a sesizat autorităţile judiciare competente pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a făcut demersuri pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a subordonatului său.

Citește și Pedeapsă mai mare la Înalta Curte pentru fostul șef al Poliției Teiuș, Marius Pop: 8 luni de închisoare cu suspendare, pentru corupţie

În anul 2013, principalele obiective ale Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au fost prevenirea, combaterea şi cercetarea faptelor de corupţie în rândul personalului din unităţile Ministerului Afacerilor Interne de pe raza judeţului Alba. În cadrul activităţii de prevenire a corupţiei au fost realizate 73 de întâlniri şi instruiri cu caracter preventiv la care au participat 1195 lucrători MAI, atât cu funcţii de conducere, cât şi cu funcţii de execuţie.

Pe linie de relaţii cu publicul, la SJA Alba au fost înregistrate şi soluţionate 10 petiţii, 7 apeluri TelVerde şi au fost consiliate şi primite în audienţă 10 persoane.

În vederea realizării obiectivelor Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.), Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba încurajează cetăţenii să sesizeze faptele de corupţie comise de către personalul M.A.I., prezentându-se la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba, str. Piaţa Ion I.C. Brătianu, nr. 1, judeţul Alba sau se pot înscrie în audienţă, în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 12.00-15.00. Totodată, persoanele interesate pot sesiza fapte de corupţie la linia telefonică gratuită anticorupţie TelVerde a D.G.A. – 0800.806.806 ori la numărul de telefon 0258/806.161 int. 20229.

Citeşte şi CONDAMNAŢII anului 2013 în ALBA: Dosare de corupţie, delapidare, fraudă, trafic de droguri sau proxenetism şi sentinţele instanţelor

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ilie Morar

    vineri, 24.01.2014 at 13:20

    Vă rog să îmi răspundeți la întrebarea următoare: Cei de la SJA, sau DGA , au competență de cercetare a faptelor de corupție doar personalului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau tuturor categoriilor de funcționari publici ? Sau asupra tuturor persoanelor civile ? Vă mulțumesc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax