Connect with us
Advertisement

Eveniment

CONDAMNAŢII anului 2013 în ALBA: Dosare de corupţie, delapidare, fraudă, trafic de droguri sau proxenetism şi sentinţele instanţelor

Publicat

Anul 2013 a fost unul aglomerat şi pentru instanţele din Alba. Mai multe dosare în care au fost implicate nume cunoscute în comunitatea locală au intrat în atenţia magistraţilor după ce procurorii DNA sau DIICOT şi nu numai au formulat acuzaţii ce au fost urmate de condamnări la închisoare. Vă reamintim câteva dintre cele mai de răsunet cazuri care au implicat inculpaţi din Alba.

Dosarele de corupţie

Tribunalul Alba s-a pronunţat, în iulie, în dosarul în care fostul şef al DSVSA Alba, Vasile Bereş, a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice.  Instanţa a decis pedeapsa de un an de închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu suspendarea aplicării acesteia condiţionată pe un termen de încercare de trei ani. Magistraţii l-au achitat pe Vasile Bereş în cazul infracţiunii de luare de mită. Directorul DSV Alba ar fi pretins și primit de la şeful unui supermarket din Sebeș produse alimentare în schimbul neefectuării unor controale la respectiva unitate. Directorul magazinului l-a denunțat la DNA.

Detaliile dosarului, AICI: Pronunţare în dosarul de corupţie al fostului director DSV Alba: Vasile Bereş, condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Decizia definitivă în cazul fostului şef al Poliţiei Rutiere din Alba Iulia, apoi fost şef al Poliţiei Teiuş, Marius Pop, a fost dată în 11 decembrie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acuzat de uz de fals şi fals intelectual, Pop a primit pedeapsă majorată faţă de cea a instanţei de fond: 8 luni de închisoare cu suspendare, faţă de cea de 5 luni, dată de Curtea de Apel Alba Iulia. Poliţistul a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de omisiunea sesizării organelor judiciare, fals intelectual, uz de fals și instigare neurmată de executare la săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Procurorii DNA l-au acuzat că, în octombrie 2011, în calitatea sa de şef al Poliţiei oraşului Teiuş, Pop “a luat la cunoştinţă cu privire la faptul că unul dintre subordonaţii săi, agent de ordine publică, a înlocuit un proces verbal de sancţionare a unei persoane cu amendă contravenţională în sumă de 500 de lei cu un altul prin care a dispus doar avertisment. Cu toate acestea, inculpatul nu a sesizat autorităţile judiciare competente pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a făcut demersuri pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a subordonatului său.
În plus, după ce procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la aceleaşi fapte, inculpatul Pop Marius – Mircea, pentru a-şi ameliora situaţia juridică referitoare la faptul că nu a sesizat faptele de natură penală ale subordonatului său, a întocmit în fals un proces verbal de sesizare din oficiu pe care l-a antedatat şi l-a depus la compartimentul de control intern din cadrul I.P.J. Alba. De asemenea, pe parcursul efectuării cercetărilor în acest dosar penal, Pop Marius – Mircea i-a cerut unui alt subordonat să facă declaraţii nereale, în favoarea sa, cu ocazia audierii sale în calitate de martor”.

Detaliile dosarului, AICI: Pedeapsă mai mare la Înalta Curte pentru fostul șef al Poliției Teiuș, Marius Pop: 8 luni de închisoare cu suspendare, pentru corupţie

Fostul şef al Serviciului Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor Alba, Emil Stanciu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru acte de corupţie. Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut, prin sentinţa din 19 decembrie, pedeapsa dată de Judecătoria Alba Iulia. Potrivit sentinţei, Emil Stanciu nu poate ocupa o funcţie sau să exercite o profesie ori să desfăşoare o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. Emil Stanciu a fost judecat pentru că a efectuat acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută. Acuzaţia oficială a procurorilor DNA Alba Iulia a fost de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană – ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiilor sau însărcinării sale, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Emil Stanciu a fost trimis în judecată în martie 2012.

Detaliile dosarului, AICI: Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia: Un an de închisoare cu suspendare pentru fostul șef de la Înmatriculări Alba, Emil Stanciu

Doi foști funcţionari de la DGFP Alba și un om de afaceri din Alba Iulia au fost condamnați, prin decizie a Curţii de Apel Alba Iulia, la pedepse de închisoare cu suspendare. Mihai-Ioan Sîrbu şi Dănuţ Ioan Ispas au fost acuzați de luare de mită, iar Eugen Lăpădat, patronul Europexpres SRL, a fost judecat pentru dare de mită. Cei doi funcţionari au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de cinci ani, iar Eugen Lăpădat a fost condamnat la două luni de închisoare cu suspendare pe doi ani și două luni. Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut pedepsele pentru primii doi, dar a dublat cea pentru omul de afaceri, la patru luni de închisoare cu suspendare.

Cei trei au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Alba Iulia în iunie 2011, iar infracțiunile pentru care sunt judecați au avut loc în 2009. Mihai-Ioan Sîrbu şi Dănuţ Ioan Ispas erau la vremea respectivă consilieri în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba-Biroul de control fiscal. Potrivit procurorilor, ”la data de 5 iunie 2009, Sârbu Mihai-Ioan şi Ispas Dănuţ Ioan au acceptat promisiunea primirii sumei de 5.000 lei, iar la data de 10 iunie 2009 au primit efectiv suma respectivă de la inculpatul Lăpădat Eugen, spre a-şi îndeplini în mod defectuos un act legat de atribuţiile de serviciu. Concret, în schimbul sumei primite, cei doi funcţionari publici au consemnat în actul de control că societatea comercială administrată de mituitor are de plătit bugetului de stat obligaţii fiscale în cuantum substanţial mai redus decât cel ce reieşise în urma controlului.”

Detaliile dosarului, AICI: Curtea de Apel Alba Iulia: Închisoare cu suspendare pentru patronul “Europexpres” şi doi foşti funcţionari de la Finanţe, judecaţi pentru fapte de corupţie

Avocatul Radu Flaviu Chebuțiu din Alba Iulia a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență. Avocatul din Baroul Hunedoara a primit bani de la un bărbat pentru a interveni la medici legiști în scopul obținerii unei alcoolemii favorabile acestuia într-un dosar penal în care era cercetat.

Înalta Curte de Casație a menținut, luni, 18 noiembrie, decizia Curții de Apel Alba Iulia, dar a schimbat încadrarea juridical din trafic de influență în formă continuată în trafic de influență în formă simplă.

Citeşte detalii AICI: Avocatul Radu Flaviu Chebuțiu, condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență

Fost angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Petru Romeo Opruţa, judecat pentru fapte de corupţie, a fost condamnat de Tribunalul Alba la doi ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Romeo Opruţa a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba în 6 februarie, pentru trafic de influenţă. Bărbatul este acuzat că a primit bani de la o persoană pentru a o ajuta să promoveze un examen. Subofițerul în vârstă de 34 de ani este acuzat că a facilitat unei persoane accesul la un profesor din cadrul Universității “1 Decembrie” din Alba Iulia cu scopul de a interveni pe lângă acesta pentru a promova examenele. În schimbul acestei intervenții, Romeo Opruța ar fi pretins și primit suma de 100 de euro.

Detaliile dosarului: Subofiţerul Romeo Opruţa, fost angajat la ISU Alba, condamnat la doi ani închisoare cu suspendare, pentru trafic de influenţă

Omul de afaceri Ovidiu Tition, fost administrator al firmelor din Alba “Miacarn” şi “Oliver Invest” a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, de magistraţii Curţii de Apel Mureş, în dosarul “Romexterra”. Acesta a fost acuzat, alături de Dorin Lazăr Maior, preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor şi încă o inculpată, de şantaj asupra unor oameni de afaceri din Braşov. Decizia instanţei este definitivă.

Detaliile dosarului, AICI.

Cazuri de fraudă

Trei persoane judecate pentru infracțiuni de fraudă din fonduri europene au fost condamnate de Judecătoria Alba Iulia la pedepse cu închisoarea, cu suspendare între 3 luni și 3 ani. Printre inculpați se află un patron și un fost angajat al DSP Alba.

Inculpații condamnați sunt Bianca Cristina Bobariu, administrator SC Euro Pan Gold SRL Alba Iulia, care a primit 3 luni de închisoare, Beniamin Roman, condamnat la 3 ani de închisoare, respectiv Alexandru Ioan Bobariu, care primit 6 luni, toate cu suspendarea condiționată. Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2012. Cei trei inculpaţi sunt acuzaţi că, prin prezentarea unor documente false, şi-au însuşit pe nedrept suma de 14.490 euro din fonduri europene. Decizia Judecătoriei poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Mai multe detalii, AICI.

Fostul primar al comunei Mihalţ din în perioada 2000 – 2004, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă din fonduri europene. Ioan Toma Cârnaţ, în prezent consilier local PSD, a fost mai fost obligat să plătească aproape 800.000 de lei. Sentinţa definitivă în acest dosar a fost pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în 26 februarie 2013. Vezi AICI detaliile acestui caz.

Acuzaţii de delapidare

Tribunalul Alba a menținut, în rejudecare, decizia pronunțată în urmă cu 1 an în dosarul fraudei de peste 2 milioane de euro de la societatea ”Algeroco” SRL Baia de Arieș. Instanța l-a condamnat marți, 3 decembrie 2013, pe omul de afaceri Gelu Iancu la pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare, precum și la plata unor daune totale de peste 11 milioane de lei.

Omul de afaceri Gelu Iancu a scăpat de una dintre faptele penale de care este acuzat în cadrul procesului. Este judecat de șapte ani pentru ilegalităţi comise pe vremea când era proprietarul societăţii Algeroco SRL Baia de Arieş. Afaceristul rămâne condamnat la de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare. Tribunalul Alba a constatat prescrierea infracţiunii de evaziune fiscală. Vezi detaliile acestui dosar, AICI.

Un fost funcţionar de la Primăria Blaj a fost condamnat la pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. Instanţa a mai stabilit despăgubiri civile de peste 70.000 de lei. Funcţionarul condamnat se numeşte Elena Patap, care a fost angajată a Primăriei municipiului Blaj, la Direcţia de Taxe şi Impozite. Femeia este judecată pentru că şi-a însuşit ilegal zeci de mii de lei din banii plătiţi administraţiei locale de contribuabili din Blaj. AICI, mai multe detalii.

Fostul administrator al Asociaţiei de proprietari Ardealul 51 din Alba Iulia a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare. Adriana Haţegan mai trebuie să plătească asociaţiei peste 40.000 de lei despăgubiri civile. Adriana Haţegan a fost timp de mai mulţi ani preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 51 Ardealul din zona industrială a oraşului Alba Iulia. Membrii asociaţiei au depus plângeri împotriva femeii încă de acum trei ani. Dosarul a fost finalizat de procurori şi trimis în judecată în 6 iunie 2012. Adriana Haţegan a fost acuzată că a încasat bani de la membrii asociaţiei şi că nu a plătit facturile către furnizorii de utilităţi. Detaliile cauzei, AICI.

Cazuri de înşelăciune

Omul de afaceri Marius Romeo Herdeş din Alba Iulia a scăpat de executarea pedepsei de închisoare. După trei ani de judecată, prin decizie definitivă la Curtea de Apel, patronul de agenţie imobiliară a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a pedepsei, pentru acuzaţii de înşelăciune şi fals în înscrisuri private.

În martie 2013, Judecătoria Alba Iulia pronunţase sentinţă de 3 ani și 6 luni închisoare cu executare în cazul lui Herdeş, iar un fost angajat, George Moise a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Potrivit procurorilor, cei doi inculpaţi au prezentat, acum trei ani, mai multe terenuri unei familii care dorea să cumpere un astfel de imobil. În momentul încheierii contractului, în acte au fost trecute de către inculpaţi alte numere topografice, astfel încât terenul cumpărat de cei doi tineri a fost altul decât cel asupra căruia s-au înţeles iniţial. Preţul plătit pe teren este de 20.000 de euro.

Acuzaţiile aduse de procurori sunt înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Citeşte mai multe detalii, AICI.

Patru bărbați au fost condamnați de Judecătoria Aiud la pedepse cu închisoarea pentru înșelăciune și falsificare de monedă. Cea mai grea sentință este de 7 ani și 8 luni cu executare. Inculpații sunt acuzați că au falsificat bancnote de 100 de lei și le-au plasat în diferite locuri, în special în piețe. Inculpații sunt acuzați că au falificat bancnote de 100 de lei pe care le-au plasat la persoane, în special în piețe agroalimentare, care nu își dădeau seama că sunt falsificate. Dosarul a fost trimis în jduecată în aprilie 2013, iar sentinţa, pronunțată la sfârșitul lunii. Ciprian Lucian Filipescu a fost condamnat la 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 5 ani; Lucian Cosmin Pop , la 2 ani și 1 lună închisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 10 luni; Andrei Alexandru Grad – 1 an și 10 luni închisoare cu supendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 4 ani; Cristian Cenușă – 7 ani si 8 luni închisoare cu executare. Inculpatul care a primit cea mai mare pedeapsă, Cristian Cenușă, a mai fost condamnat în 2007 la Judecătoria Cîmpeni, la 6 luni de închisoare pentru furt calificat. Instanța l-a mai obligat atunci la tratament medical psihiatric. AICI, mai multe detalii.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat, joi, sentinţa definitivă în cazul lui Claudiu Iulian Popa (28 de ani), acuzat de înşelăciune. Instanţa a confirmat condamnarea acestuia la trei ani de închisoare cu suspendare. Tânărul făcea parte dintr-un grup care înşela firme ce administrează aparate mecanice de jocuri de noroc. În total, membrii acestei grupări au fost condamnaţi la 25 de ani de închisoare. Citeşte mai multe detalii, AICI.

Sentinţă finală în scandalul de la clubul Yax din Cîmpeni: Patru inculpați achitaţi şi trei condamnaţi. Benny Adegbuyi a fost achitat după ce Tribunalul Alba şi Curtea de Apel Alba Iulia au decis condamnarea sportivului la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru tentativa de omor. Infracţiunile pentru care au fost judecaţi cei şapte inculpaţi au avut loc în iunie 2009. Bătaia în urma căreia a rezultat dosarul penal a avut loc în luna iunie 2009, la clubul Yax din oraşul Cîmpeni. Claudiu Iulian Popa (27 de ani), fiul unui om de afaceri din Albac cu investiţii în domeniul turismului, a organizat o mega-petrecere pentru a-şi sărbători ziua de naştere. A invitat interlopi din mai multe judeţe ale ţării, persoane dubioase implicate în infracţiuni cu violenţă. La un moment dat a izbucnit un scandal între interlopi şi un bărbat din Câmpeni, Ioan Pui (39 ani). Inculpaţii au fost acuzaţi că au bătut un bărbat care s-a ales cu răni grave care i-au pus în pericol viaţa. O parte dintre inculpaţi, printre care şi Benny Adegbuyi, a stat în arest timp de mai multe luni, în perioada 2009 – 2010. În afară de achitarea luptătorului K1, ÎCCJ a menţinut sentinţa de achitare pronunţată de Tribunalul Alba pentru încă trei inculpaţi: Alin Ionuţ Ardelean, Gheorghe Bota şi Bogdan Cristian Măgurean. Cei trei au fost condamnaţi la  Curtea de Apel Alba Iulia, în faza de apel a dosarului, la câte 5 ani de închisoare cu executare. Luptătorul K1 a fost achitat pe motiv că fapta nu a fost săvârşită de inculpat. Benny Adegbuyi, pe numele său real Benjamin Adegbuyi Adekunle Miron, poreclit Mister Gentleman şi The Hammer, s-a născut la Aiud din tată nigerian şi mamă româncă. Locuieşte în Bucureşti şi este una dintre vedetele naţionale în galele de Local Combat organizate în ţară şi în străinătate. AICI, detaliile dosarului.

Curtea de Apel l-a condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare pe un tânăr în vârstă de 26 de ani din Alba Iulia. Adrian Petru Groza s-a specializat în infracțiuni de înșelăciune, inculpatul având trei dosare penale pe rolul instanțelor de judecată. Tânărul este judecat pentru că s-a dat drept funcţionar APIA şi a pretins şi primit din partea unor oameni diverse sume de bani în schimbul promisiunii că le va rezolva primirea subvenţiei pentru terenuri şi animale. Vedeţi AICI informaţii suplimentare.

Într-o primă sentinţă, Tribunalul Alba s-a pronunţat într-un dosar de înşelăciune prin metoda maşinii de cusut „Singer“. Radu Bîrcea şi Gabriel Paul Negrescu, doi inculpaţi dintr-o grupare care cuprinde opt persoane trimise în jduecată au primit câte 7 ani de închisoare. Inculpaţii sunt judecaţi pentru aderare şi constituire grup infracţional nestructurat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la înşelăciune şi înşelăciune în formă continuată. Mai multe detalii despre dosarul „Singer”, AICI

Condamnaţi pentru delapidare sau fals

Poliţistul Vasile Bogdan Păcurar de la IPJ Alba a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la opt luni de închisoare cu suspendarea executării, sub acuzaţia de delapidare. A fost judecat pentru că a sustras şi folosit în interes personal suma de 4.060 lei din amenzi aplicate unor persoane. Infracţiunile au avut loc în perioada februarie – mai 2012. Agentul şef Vasile Bogdan Păcurar a fost condamnat iniţial, de Tribunalul Alba, la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru delapidare, respectiv 4 luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri oficiale. Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut doar pedeapsa pentru fals. AICI, mai multe detalii.

Dosarul Pensiilor ilegale: Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința definitivă într-o cauză disjunsă din acest dosar. Patru inculpați, din gruparea liderilor rețelei de falsificatori de acte, au fost condamnați la închisoare cu executare. Dintre membrii grupării, cea mai mare pedeapsă a primit-o unul dintre cei doi lideri, Constantin Toma, condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru înşelăciune în formă continuată. Pentru aceeaşi infracţiune a fost condamnat la 6 ani de închisoare Vasile Toma. Alţi doi membri ai grupării infracţionale, Alexandrina Marcela Pop şi Vasile Dacian Pop, au primit 2 ani cu executare pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată.

Curtea de Apel Alba Iulia a decis pedepse pentru 100 de inculpați. Acuzațiile aduse membrilor grupării infracționale sunt falsificarea de acte de studii și dosare de pensii. 105 inculpați au recunoscut acuzațiile care li se aduc și au beneficiat de pedepse cu suspendare. Alte patru persoane au fost condamnate la închisoare cu executare, iar şapte vor trebui să plătească amenzi administrative. Liderii grupării au primit pedepse majorate.

Dosarul principal a fost trimis în judecată în martie 2012. Beneficiarii de pensii ilegale şi diplome de studii false au fost judecaţi pentru complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la înşelăciune în formă continuată. Majoritatea inculpaţilor este din zona Munţilor Apuseni a judeţului Alba. Beneficiarii au plătit între 2.000 de lei şi 7.000 de lei în schimbul unor cărţi de muncă sau diploma de studii falsificate. Falsificatorii le-au „acordat“ beneficiarilor grupa I de muncă, pentru că ar fi „muncit“ în condiţii ridicate de periculozitate. Cărţile de muncă au fost „validate“ la Casa de Pensii de inculpata Viorica Călin. Prejudiciul produs la bugetul de stat se ridică la 2,4 milioane de lei. Diplomele de studii au fost utilizate pentru a obţine locuri de muncă şi chiar pentru studii universitare.

Citeşte detalii AICI şi AICI.

Fostul arbitru şi antrenor de fotbal Alexandru Rojneai a fost condamnat definitiv, în 22 ianuarie, la şase luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării. Bărbatul mai trebuie să plătească daune de aproape 17.000 de euro. Alexandru Rojneai, angajat al E.On Gaz, a fost arbitru şi antrenor al echipei de fotbal “Viitorul” Sîntimbru. A fost trimis în judecată în ianuarie 2012 pentru infracţiuni prevăzute de legea drepturilor de autor. AICI, mai multe detalii.

Dosare de trafic de droguri

Acuzat de trafic de droguri într-o cauză disjunsă din dosarul tinerilor albaiulieni judecaţi după ce DIICOT a destructurat, în septembrie 2012, o grupare infracţională care vindea haşiş de trafic de droguri, inculpatul Robert Tică a fost condamnat de Tribunalul Alba la 5 ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată în 3 decembrie, după trei termene de amânare. Şapte dintre suspecții reținuți de oamenii legii au fost. anul trecut, arestați preventiv de instanțele de judecată pentru 29 de zile. Este vorba despre Mihai Romoșan, Ionuț Gabriel Cotuțiu, Marius Gabriel Aldea, Robert Tică (arestat în lipsă la data respectivă), Paul Burcin, Emanuel Cornel Ghenescu şi Raul Mihai Nichimiş. În 26 septembrie, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Alba, la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale, cu preocupări pe linia traficului de droguri de risc. Au fost descoperite şi ridicate aproximativ 600 grame de haşiş şi două arme de vânătoare, cu muniţia aferentă. Citeşte AICI detaliile cazului.

Tribunalul Alba s-a pronunţat îm 25 noiembrie, în cazul dosarului disjuns din cauza în care erau judecaţi cinci tineri din zona oraşului Sebeş, trimişi în judecată de procurorii DIICOT pentru trafic de droguri. Claudiu Adrian Trandafir a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. În aceeaşi grupare au mai fost incluşi fraţii Florin Simion Mihălţan şi Ioan Marian Mihălţan, care au primit, prin sentinţa Tribunalului Alba din martie, rămasă definitivă în urma recursului, pedepse de închisoare de trei ani, cu suspendarea executării acesteia şi o perioadă de încercare de 5 ani. Alt inculpat, Ioan Dorin Moldovan, a fost condamnat doar la trei luni de închisoare, tot cu suspendare. Fraţii Mihălţan au fost judecaţi în arest preventiv, fiind consideraţi pionii principali ai grupării de trafic de droguri. Ceilalţi inculpaţi sunt Claudiu Adrian Trandafir, Eduard Emanuel Murgoci şi Ioan Dorin Moldovan. În cazul lui Eduard Emanuel Murgoci, şi dosarul acestuia a fost disjuns, fiind acuzat doar de consum de droguri. A fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendarea pedepsei. Claudiu Adrian Trandafir a mai fost judecat într-un alt dosar de trafic de droguri, din 2012, tot la Tribunalul Alba. În această cauză a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Gruparea a fost acuzată de trafic de haşiş, un drog rezultat prin prelucrarea canabisului. AICI, detalii despre dosar.

Curtea de Apel Alba Iulia a menținut sentința Tribunalului Alba într-un dosar în care cinci tineri din Blaj sunt judecați pentru trafic și consum ilicit de droguri. Traficanții sunt doi liceeni din Blaj și Șona, care au primit pedepse cu suspendare. Cei cinci inculpaţi au recunoscut faptele și au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, în timp ce unul a primit amendă penală. Cea mai mare pedeapsă a fost aplicată inculpatului Iulian Valer Todaşcă cu domiciliul în comuna Şona. AICI, mai multe detalii.

Opt tineri din zona Sebeș – Pianu au fost condamnați de Curtea de Apel Alba Iulia, într-un dosar de consum și trafic de droguri, la pedepse cu închisoarea. Trei au primit închisoare cu executare, iar cinci au primit pedepse cu suspendare. Cei opt tineri locuiesc în comuna Pianu şi în oraşul Sebeş. Liderii traficanţilor sunt Nicolae Ciucur şi Florin Ştefan Dogaru. Ciucur a primit 2 ani de închisoare pentru cultivarea, oferirea şi punere în vânzare de droguri de risc fără drept şi deţinere de droguri de risc (canabis) fără drept, pentru consum propriu, în timp ce Dogaru a fost condamnat, pentru aceleaşi infracţiuni, la 1 an şi 6 luni, tot cu executare. Vezi AICI cum au fost prinşi tinerii de oamenii legii.

Liderul unei grupări de traficanţi şi consumatori de droguri, Petru Marius Ţiplea, a primit 7 ani de închiosare cu executare. Alţi opt inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare. Sentinţa definitivă a fost pronunţată miercuri, 25 iunie 2013. Petru Ţiplea a fost trimis după gratii entru deţinere de droguri şi complicitate la introducere în ţară de droguri de risc. AICI, mai multe detalii.

Florin Silviu Marta, membru al unei reţele de 12 traficanţi, care activa în zona oraşelor Alba Iulia şi Sebeş, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 7 ani de închisoare. Bărbatul a fost judecat pentru trafic de droguri şi introducere în ţară de droguri de risc. La sfârșitul lunii septembrie 2013 a rămas definitivă o sentință anterioară de la Tribunalul Alba după ce inculpatul și-a retras apelul formulat la Curtea de Apel Alba Iulia. AICI, informaţii suplimentare.

Trei membri ai unei grupări infracţionale de trafic de droguri şi trafic de persoane au scăpat cu pedepse cu suspendare şi după a doua etapă a procesului. Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut pedepsele pronunţate de Tribunalul Alba pentru două femei şi un bărbat din zona municipiului Blaj: Andrei Simion, Ioana Maria Opricean, Alexandra Elena Susac. Gruparea a fost destructurată în luna august 2012. Este acuzată de trafic de persoane, trafic de minori şi trafic de droguri. De asemenea, mai există şi acuzaţiile de introducere ilegală de arme letale în ţară şi deţinere de muniţie şi arme letale. Procurorii susţin că membrii grupării au dus în străinătate un număr de şase tinere, din care una minoră, pentru a practica prostituţia. Erau “traficate” pentru a practica prostituţia în Italia, Spania şi Franţa. De asemenea, anchetatorii au interceptat două colete care conţineau droguri, trimise din Franţa prin intermediul unor firme de transport. În colete au fost descoperită cantitatea de aproximativ 10 grame de cocaină. La percheziţii, poliţiştii au descoperit 10.000 de euro la domiciliile suspecţilor. Alţi trei inculpaţi, Pavel Ovidiu Mailat, Pavel Mailat şi Aneta Mailat, sunt judecaţi la Curtea de Apel, în alt dosar. AICI, mai multe detalii.

O grupare care a vândut, potrivit procurorilor, în perioada august – septembrie 2011, pe raza judeţelor Alba şi Hunedoara, cantitatea de 1.000 grame haşiş şi 10 grame cocaină a intrat în atenţia magistraţilor. Patru membri, Ovidiu Daniel Mănescu (24 ani), Silviu Florin Nergheş (22 ani), Dumitru Ioan Ruja (30 ani) şi Cornel Nicolae Moga au fost trimişi în judecată în octombrie 2011 la Tribunalul Hunedoara. Față de Nicolae Mănescu, cauza a fost disjunsă pentru că la momentul anihilării grupării era plecat în Spania. A fost arestat preventiv în lipsă și adus în țară ulterior. Procesul s-a finalizat cu următoarele condamnări: Ovidiu Daniel Mănescu a primit 5 ani de închisoare, Silviu Florin Nergheş şi Dumitru Ioan Ruja au fost condamnaţi la 4 ani şi 6 luni, iar Cornel Nicolae Moga a primit 4 ani după gratii. Nicolae Mănescu a fost condamnat inițial, de Tribunal Alba, la 16 ani de închisoare, dar decizia a fost redusă în apel și menținută în recurs la ÎCCJ. Ovidiu Daniel Mănescu şi Dumitru Ioan Ruja au fost prinşi în flagrant de poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi procurori DIICOT în timp ce încercau să vândă în septembrie 2011, circa 700 grame rezină de cannabis (7 plăci) în parcarea unui motel de pe DN 7. AICI, mai multe detalii.

Tribunalul Alba l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pe un tânăr din comuna Vinţu de Jos acuzat de trafic de droguri. Gheorghe Grozav, în vârstă de 26 de ani, vindea canabis în baruri și cluburi din Alba Iulia. Gheorghe Grozav a fost prins în flagrant în luna martie, în timp ce vroia să vândă canabis unui client. Asupra acestuia a fost găsită cantitatea de 200 de grame de droguri. Ulterior au fost efectuate două percheziţii în Vinţu de Jos, unde a fost identificată cantitatea de de 1 kilogram de canabis. Bărbatul vindea drogurile în cluburi din Alba Iulia și căuta dealeri pentru a comercializa canabis în licee. Vezi AICI detaliile cazului.

 

Proxenetism, trafic minore, trafic de persoane

În dosarul “Prostituate la pensiune”, ÎCCJ a respins recursul inculpatului Polgar Tibor, care va sta 5 ani la închisoare şi a menţinut decizia Curţii de Apel Alba Iulia din martie 2013. Bărbatul a fost judecat pentru proxenetism, trafic de minori şi act sexual cu un minor. Activitatea infracţională s-a desfăşurat la o pensiune din Alba Iulia, aflată în proprietatea familiei inculpatului. Potrivit procurorilor, Tibor Polgar (51 ani) a amenajat la subsolul pensiunii un club privat unde clienţii care doreau relaţii sexuale contra cost se întâlneau cu fete dispuse la practicarea prostituţiei, ce erau chemate de către inculpat. Bărbatul a recrutat în total cinci fete, dintre care trei minore, cu care a întreţinut relaţii sexuale contra cost deşi cunoştea că acestea nu au împlinit vârsta de 18 ani. Citeşte Sentinţă definitivă în dosarul “prostituate la pensiune“: Tibor Polgar, condamnat la 5 ani de închisoare

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat, miercuri, 18 septembrie, în recurs, sentinţa definitivă în cazul inculpatului George Morgoci, pentru două cauze conexate privind viol asupra unui minor şi deţinere de materiale pornografice. Instanţa a admis recursul DIICOT şi a hotărât condamnarea inculpatului la cinci ani de închisoare cu executare. Bărbatul de 52 de ani, patron al firmei “MonimexAlba” SRL a fost acuzat că, în perioada 2008 – 2011, a racolat şi a întreţinut relaţii sexuale cu şase băieţi minori, cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, proveniţi din centre de plasament de pe raza judeţului Alba. Detalii, AICI.

Doi proxeneți din Aiud au fost condamnați de Tribunalul Alba la închisoare pentru infracțiunea de trafic de minori. Radu Aurelian Nicula şi Rodica Mariana Ţitrom au primit fiecare câte 3 ani cu suspendare în procesul penal în care sunt judecați după ce au au racolat tinere minore din Aiud în scopul exploatării sexuale. Condamnările cu suspendare au fost aplicate după ce inculpații au recunoscut faptele și au beneficiat de prevederile legale privind reducerea pedepselor. AICI, mai multe detalii.

Judecătoria Alba Iulia a pronunțat prima sentință într-un dosar de trafic de minori. Doi proxeneţi, Cornel Bumbu şi Daniel Gergely, au fost condamnați fiecare la 3 ani de închisoare cu executare. Cei doi sunt judecați pentru că au obligat o fată de 17 ani din Alba Iulia, elevă de liceu, să se prostitueze. Minora a fost filmată în timp ce întreţinea relaţii sexuale, traficată şi şantajată. Citeşte Închisoare cu executare pentru doi proxeneți din Alba Iulia. Au obligat o minoră să se prostitueze

Sofia Simon, în vârstă de 30 de ani, din Alba, a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru trafic de minori. Inculpata este acuzată că a racolat o minoră în vârstă de 14 ani în scopul practicării prostituţiei. Sentinţa a fost pronunţată pe fond la Tribunalul Alba şi a fost menținută în 21 octombrie 2013 la Curtea de Apel Alba Iulia. AICI, detaliile dosarului.

Un tânăr din Galaţi şi-a convins iubita din Sebeş să se prostitueze în Franţa şi astfel a obţinut „venituri” de 100.000 de lei. “Ghinionul” a fost însă că s-a certat cu femeia şi a parăsit-o pentru alta, iar aceasta l-a reclamat la poliție. Tribunalul Alba l-a condamnat pe Viorel Zaharia la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de persoane, iar Curtea de Apel a menţinut pedeapsa. AICI, detalii.

Un bărbat și o femeie, acuzați de trafic de minori într-un club de striptease din Alba Iulia au fost condamnaţi de de Tribunalul Alba la pedepse de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Dosarul a fost trimis în judecată în anul 2008 şi a intrat în procedură de rejudecare. AICI, informaţii suplimentare.

Un tânăr în vârstă de 26 de ani din Aiud a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru pornografie infantilă prin sisteme informatice. Claudiu Liviu Sîrb a a fost acuzat că a procurat şi deţinut un număr de peste 55.000 de fişiere de tip imagine şi video, conţinând poze şi filme cu minori în ipostaze pornografice. Vezi informaţii despre acest caz, AICI.

Judecătoria Alba Iulia a condamnat o prostituată, care racolează clienţi pe centura oraşului, la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru tâlhărie. Victima este un fost client al tinerei în vârstă de 18 ani. Andreea Daniela Kozac este o veche clientă a poliţiştilor şi procurorilor. AICI, detalii.

Tentativă de omor, ultraj, şantaj sau furt

Curtea de Apel Alba Iulia a decis miercuri, 7 august 2013, arestarea preventivă a 9 inculpați din dosarul bătăușilor de Cugir. Propunerea a fost formulată de procurori pe motiv că aceștia au încălcat obligațiile impuse prin eliberarea din arest. Inculpaţii vizaţi sunt: Sibişan Viorel Zis Relucu, Sibişan Viorel Zis Siba, Sabău Vasile zis Bursucul, Badea Ciprian Constantin, Cristea Mircea, Lascu Gheorghe zis Românu, Chiaburu Florin Sebastian, Bacrău Dorin Florin zis Gheza, Vîjdea Traian Cosmin. În luna aprilie, 26 de inculpaţi, judecaţi pentru tentativă de omor, au fost condamnaţi la un total record de 246 de ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Pedepsele aplicate sunt cuprinse între 8 ani şi 12 ani de închisoare. Inculpaţii au mai fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 3 ani şi 5 ani pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, respectiv pentru asociere la săvârşirea de infracţiuni, pedepse contopite cu cele pentru tentativă de omor. Dosarul a fost trimis în judecată în august 2011. Un număr de 28 de inculpaţi sunt acuzaţi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi tentativă de omor, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Este una dintre cele mai mari grupări criminale destructurate de poliţişti şi procurori în ultimii ani, în Alba. Membrii grupării au fost implicaţi într-o bătaie ce avut loc în 25 aprilie 2011 la o discoteca Wake Up din Cugir. Doi oameni de ordine, din Orăştie, au fost bătuţi pentru că nu i-au lăsat pe unii dintre membrii grupării să intre în local. AICI, mai multe detalii.

Trei bărbaţi persoane dintr-o grupare de recuperatori au fost condamnaţi de Curtea de Apel Alba Iulia la pedepse cu executare. Un al patrulea inculpat, beneficiar al serviciilor, a primit închisoare cu suspendare. Sentinţa judecătorilor este definitivă. Cei trei inculpaţi condamnaţi cu executare fac parte dintr-o grupare de recuperatori care ofereau servicii patronilor care nu puteau să încaseze banii de la datornici. Gruparea era formată din Dorin Mihai Pârvu, Ioan Decean Nicolae şi Gabriel Antoniu Bakai. Unul dintre cei care au apelat la recuperatori este Ioan Răşinariu din Sebeş care nu reuşea să încaseze suma de 26.000 de lei de la o persoană din Alba Iulia, care deţinea o firmă aflată în incapacitate de plată. AICI, detalii.

Fotbalistul Ovidiu Maxim din Aiud, fost component al clubului Metalul din oraş, a primit pedeapsa finală în dosarul penal în care a fost judecat pentru infracţiuni cu violenţă. Bărbatul de 27 de ani a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare la Curtea de Apel Alba Iulia. AICI, informaţii suplimentare.

O grupare infracţională formată din 15 inculpaţi din Bucureşti, Ilfov, Alba şi Hunedoara, judecată pentru furt cu consecinţe deosebit de grave a fost condamnată la un total de 160 de ani de închisoare. Sentinţa a fost pronunţată în 1 noiembrie 2013 la Tribunalul Bucureşti şi poate fi contestată la Curtea de Apel. Gruparea acţiona printr-o metodă inedită: fura marfă din camioane şi TIR-uri aflate în mers pe DN1 şi DN7 în Sibiu, Vâlcea, Alba şi Hunedoara. Citeşte şi „Fast and Furious pe drumurile din Alba„.

Bărbatul din Alba Iulia judecat pentru comiterea a 70 de furturi a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 8 ani de închisoare. Florin Nergheş mai trebuie să plătească daune material de circa 200.000 de lei. Bărbatul are 41 de ani şi este din Alba Iulia. Timp de aproape doi ani a furat din zeci de locuinţe, case de vacanţă sau imobile aflate în construcţie, din care a sustras bunuri de peste 300.000 de lei. AICI, detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement