Connect with us
Advertisement

Actualitate

BNR a încheiat 2016 cu rezerve de 34,24 miliarde euro în administrare, în creștere cu două miliarde de euro în ultimul an

Publicat

bnrLa 31 decembrie 2016, rezervele valutare la Banca Națională a României au coborât la 34,24 miliarde euro, față de 34,38 miliarde euro cât fuseseră cu o lună înainte. Față de 31 decembrie 2015, rezervele valutare au urcat cu circa două miliarde de euro, arată un comunicat transmis marți de BNR.

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a explicat, în cadrul unei prelegeri susținute la Alba Iulia, că rezerva internațională – aurul și cele 32 de miliarde de euro – este ținută în afara țării pentru că, de exemplu, astfel se poate verifica existența acesteia în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi, altfel neavând „nicio valoare”.

„Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ține aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internațională. E rezerva internațională. Nu e rezerva internă. Toată rezerva internațională a unei țări se tine în exterior, că de-aia se numește rezerva internațională. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ținem în țară. Dacă i-am ține în țară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ținem în conturi în străinătate. Așa se ține”, a declarat guvernatorul BNR.

Isărescu a adăugat ca poate „pare contraintuitiv”, dar „în momentul în care am ține rezerva valutară în țară, în primul rând am credita pe gratis, fără dobândă, țările emitente de monedă ale monedei respective și, în al doilea rând, nu am asigura convertibilitatea”.

Mugur Isarescu a subliniat și că fiind ținută în afară, rezerva poate să fie verificată în orice moment în sistemul de conturi.

„Noi nu suntem crezuți pentru că în fiecare luna spunem: rezerva valutară a BNR este de 32 de miliarde, plus 103 tone de aur și care valorează patru miliarde de dolari, s.a.m.d. Nu, nu ne crede nimeni dacă am avea banii în țară. Ei pot să fie verificați în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi. Așa funcționeaza economia mondială”, a menționat Isărescu.

El a adăugat că rezerva de aur ar putea să fie adusă în țară, dar atunci ar deveni rezerva internă.

„Am vrut să atac acest subiect pentru că multe trăznăi se aud în societatea românească astăzi și ele sunt vânturate, uneori, fără motiv”, a spus Guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu a mai spus că după 1989 BNR a funcționat aproape o jumătate de deceniu cu un nivel extrem de redus al rezervelor valutare.

„În 1991, mai aveam 26 de milioane de dolari SUA în rezerva noastră. În 1993, (…), cu toate împrumurile de la Fond, ajunsesem la 42 de milioane de dolari rezerva medie. (… ). În prezent avem 32 de miliarde de euro, adică aproape 36 de miliarde de dolari. O creștere de o mie de ori. Păi, de-aia stă leul cum stă acum și este stabil, pentru că în spate are, într-adevăr, după eforturi, o rezervă, comparativ cu trecut, formidabilă, o rezervă adecvată pentru stabilitatea cursului”, a susținut Mugur Isărescu.

El a amintit și de sfârșitul anilor ’90, respectiv de criza asiatică din toamna anului 1997, criza din Rusia din vara lui 1998 și minicriza din America Latină din 1999, când România avea de rambursat, în 1999, un prim împrumut major luat din Japonia.

„Am fost puși într-o situație de criză de credibilitate. Pur și simplu, creditorii noștri externi, înnebuniți de diverse știri (…), au devenit mult mai precauți în acordarea de noi credite țărilor care erau percepute ca având un risc ridicat. Iar în România, datorită acelui vârf de plată din 1999, agențiile de rating ne-au depunctat și într-un mediu extern complet nefavorabil – după criza din Rusia urma cea din Ucraina, apoi și cea din Bulgaria, toate trei țări ortodoxe. Știti cum se întâmpla în plan internațional: <Pai de ce nu ar urma și România acum?> Fără niciun fel de corelație cu situația reală. Și chiar am fost sfătuiți să nu ne facem plățile internaționale, să încetăm plățile”, a spus Mugur Isărescu.

El a adăugat că în acel context atât de dificil, nu numai că s-au făcut plățile, dar s-a făcut și reforma. „Aș putea spune că 1998, 1999 a fost punctul de cotitură”, a afirmat Guvernatorul BNR.

În cursul lunii decembrie au avut loc următoarele operațiuni:

– Intrări de 656 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice și altele;

– Iesiri de 801 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăți din contul Comisiei Europene și altele.

Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3.663 milioane euro.

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 decembrie 2016 au fost de 37.905 milioane euro, față de 38.124 milioane euro la 30 noiembrie 2016 și față de 35.485 milioane euro la 31 decembrie 2015.

Plățile scadente în luna ianuarie 2017 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 138 milioane euro.

sursa: hotnews.ro, bnro.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement