Actualitate
Bombele cu ceas de pe blocuri. De ce zboară acoperișurile din Alba Iulia, la orice vânt mai serios?
Moda acoperișurilor peste blocurile comuniste a apărut în anii 90. Majoritatea oamenilor care locuiesc la ultimul etaj au fost nevoiți să își încropească aceste adăposturi antiploaie, în cele mai multe cazuri fără aprobări de la Primăria Alba Iulia, fără proiect și în general fără cunoștințe legate de rezistență sau construcții în general. Rezultatul: niște bombe cu ceas, amorsate la etajele superioare ale clădirilor din oraș, gata să se prăbușească la orice rafală mai serioasă. De altfel, o parte dintre acoperișurile afectate de vânt stau și acum să cadă de pe blocuri.
Zece acoperișuri de bloc s-au prăbușit duminică, în timpul unei furtuni puternice care a lovit Alba Iulia și multe altele au fost parțial avariate. Altele stau să cadă, suspendate deasupra trotuarelor. Mai multe mașini au fost lovite de feliile mari de plăci de azbociment sau tablă, prinse între ele de lațuri sau lemne mai groase. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, deși riscul a fost foarte ridicat. Majoritatea acestor acoperișuri nu aveau autorizații de construcție, fiind tolerate de primărie de foarte mulți ani.
Totul a început în anii 90, ca o soluție la ploile care pătrundeau prin acoperișurile prost realizate ale blocurilor comuniste. Oamenii au început, prin forțe proprii, să își construiască acoperișul. Materialele preferate erau plăcile de azbociment, tabla și, mai rar, țiglele. Specialiști: rude și prieteni.
În mod normal, aceste reparații ar fi trebuit realizate prin intermediul asociațiilor de locatari și la costuri ar fi trebuit să fie obligați să contribuie toți locatarii blocurilor, fiind vorba despre spații comune. În cele mai multe cazuri însă, asociațiile nu s-au implicat deloc. Vecinii celor de la ultimele etaje nu au contribuit la costuri astfel încât rezultatul a fost un acoperiș ieftin, realizat de amatori, de fapt o bombă cu ceas, gata să se prăbușească la orice vânt mai serios.
Ani întregi, primăria Alba Iulia, Inspecția de Stat în Construcții și alte instituții au tolerat această situație. Oamenii nu aveau oricum altă soluție pentru a-și proteja apartamentele. Problema este însă foarte serioasă și poate duce la situații grave.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Nuconteaza
duminică, 24.09.2017 at 14:23
Alo prpimarie ! Da un raspuns ! sau accepta niste sugestii de la populatie, eu iti dau una : intrerupeti pentru 2-3 ani suventiile la izolrea blocurilor si treceti la reabilitarea acoperisurilor !!!