Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Buget de peste 300.000 lei de la CJ Alba pentru Ziua Naţională la Alba Iulia. PROGRAMUL de 1 Decembrie finanţat din bugetul judeţean


Publicat

1 decembrie

1 decembrie alba iulia catedralaÎn şedinţa de miecuri, consilierii judeţeni au de aprobat finanţare de 312.000 de lei pentru organizarea manifestărilor de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale la Alba Iulia. În program sunt incluse spectacolele din cadrul evenimentului “Festival de România”, dar şi Congresul Spiritualităţii Româneşti de Pretutindeni şi două simpozioane: “SMURD Alba – primii 5 ani împreună” şi Unitate, continuitate și independență în istoria poporului roman. 96 de ani de la Marea Unire (1918-2014)”.

Reamintim că în acest an Alba Iulia nu a primit fonduri de la Guvern pentru organizarea manifestărilor de 1 Decembrie în Capitala Marii Uniri. Pentru organizarea evenimentului „Festival de România” va contribui cu finanţare şi Consiliul Local Alba Iulia, suma suplimentată în buget fiind de până la 200.000 de lei.

Potrivit proiectului de pe ordinea de zi, se propune aprobarea Programului activităților omagiale dedicate Zilei Naționale a României – 1 Decembrie 2014 şi sumele prevăzute în în bugetul general al Județului Alba pe anul 2014 în acest sens, astfel: 120.000 lei în bugetul propriu al Județului Alba, 150.000 lei în bugetul de venituri și cheltuieli al Centrului de Cultură ”Augustin Bena”, 42.000 lei în bugetul de venituri și cheltuieli al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Citeşte şi Din 1 Decembrie: Parcul Sărbătorilor de Iarnă în Piața Cetății din Alba Iulia. PATINOAR, Căsuța lui Moș Crăciun și brad. Taxele de închiriere

Programul activităților omagiale dedicate Zilei Naționale a României – 1 Decembrie 2014:

Simpozionul ”Unitate, continuitate și independență în istoria poporului roman. 96 de ani de la Marea Unire (1918-2014)”

Congresul Spiritualității Românești de Pretutindeni –ediția a XVIII-a

Simpozionul ”SMURD Alba – primii 5 ani împreună”

Spectacole artistice și activități integrate în Programul ”Festival de România”

În proiect se menţionează că pentru desfășurarea activităților omagiale dedicate Zilei Naționale a României – 1 Decembrie 2014, cheltuielile privesc costuri pentru scenă, sonorizare, lumini, cheltuieli de promovare, materiale informative, tipărituri, premii, onorarii, cheltuieli de transport, cazare, masă , cheltuieli privind închiriere săli.

În Programul propus a se realiza în acest an se pot regăsi toţi cei care vor dori să sărbătorească la Alba Iulia, împlinirea a 96 de ani de la Marea Unire. Programul se întinde pe parcursul a 14 zile, începând cu data de 20 noiembrie până în data de 3 decembrie 2014 și cuprinde activități organizate de Consiliul Județean Alba, unitățile subordonate: Centrul de Cultură Augustin Bena, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia”, se precizează în proiect.

La simpozionul ”Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român. 96 de ani de la Marea Unire (1918-2014)” vor fi prezentate informații noi în domeniul cercetării istoriei naționale și inovații în domeniul restaurării-conservării bunurilor de patrimoniu. Simpozionul va reuni istorici, specialiști și experți din cadrul muzeelor, instituțiilor de cercetare și universități din toată țara. Simpozionul va debuta cu lansarea revistei Apulum și vernisajul expoziției Necropola de epoca bronzului de la Sebeș.

Congresul Spiritualității Românești de Pretutindeni, ce se află la cea de-a XVIII-a ediție se organizează la Alba Iulia începând cu anul 2002. A fost dorința celor care în 1993 se reuneau în primul congres, inițiat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, când s-a sărbătorit 75 de ani de la Marea Unire. Primele cinci Congrese s-au desfășurat, cu întrerupere, la Băile Herculane.

Temele principale de dezbatere ale celor patru secțiuni sunt: „Neamul traco-daco-get și destinul său istoric”, ”Vodă Constantin Brâncoveanu Basarab și Dimitrie Cantemir. Martiri și cărturari”, ”Mihai Eminescu – erou național. Fapte dovedite cu prilejul împlinirii a 125 de ani de nemurire (15 iunie 2014) și 165 de la nașterea (15 ianuarie 2015) „acestui Luceafăr”, cum îl numea Simion Bărnuțiu” și „Slujitori ai românității – personalități contemporane la vârsta senectuții active în promovarea intereselor și valorilor neamului”.

Din anul 2006, Consiliul Judeţean Alba este membru al Asociaţiei „Congresul Spiritualităţii Româneşti de Pretutindeni”, calitate care presupune susţinerea şi implicarea activă în proiectele şi activităţile derulate de acest organism.

Simpozionul ”SMURD Alba – primii 5 ani împreună” marchează 20 de ani de la înființarea Unității de Primiri Urgențe, 10 ani de la înființarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Unirea” al Județului Alba și 5 ani de când cele două instituții împreună au înființat SMURD Alba. În cadrul simpozionului, medici, asistenți, ofițeri, subofițeri, paramedici, parteneri și colaboratori vor dezbate principalele elemente în dezvoltarea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și SMURD Alba, vor fi prezentate filme documentare și se va organiza o expoziție cu autospeciale de stins incendii, descarcerare și ambulanțe SMURD.

În Programul ”Festival de România” sunt cuprinse spectacole folclorice de cântec și dans popular, la care participă și în acest an formații artistice din provinciile istorice: Transilvania, Banat, Moldova, Oltenia, Dobrogea.

Pe parcursul Programului, aparatul de specialitate al Consiliului Județean Alba va desfășura acțiuni de organizare și promovare a simbolului de unitate a românilor, se mai arată în proiect.

Reamintim că începând de anul trecut evenimentul de 1 Decembrie de la Alba Iulia a fost rebranduit şi a atras turişti din mai multe zone ale ţării. Festival de România este o sărbătoare “cu adevărat populară”, „fără festivism, fără politică și politicieni, fără sigle de partid, fără discursuri, doar trăiri și simțiri românești”, potrivit organizatorilor.

Citeşte şi GALERIE FOTO | Cum ne-am petrecut Ziua Națională la Alba Iulia. Emoții, senzații și distracții la „Festival de România”

Vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, a declarat săptămâna trecută că albaiulenii vor avea parte de o sărbătoare populară cu paradă militară, la care vor participa Divizia IV Infanterie „Gemina”, 12 batalioane a câte 50 de oameni din structuri diferite.

„Aşa cum v-am obişnuit de trei ani de zile, vom organiza Ziua Naţională a României de la Alba Iulia integral din bugetul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Alba Iulia, circa 400.000 de lei. Bani din care vor fi suportate financiar absolut toate manifestările dedicate Zilei Naţionale, inclusiv găzduirea Congresului Spiritualităţii Româneşti. Victor Ponta nu are ce căuta la Alba Iulia. A umilit Alba Iulia ori de câte ori a putut”, a declarat Florin Roman.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cerbul lopătar alb, ”prietenul oamenilor”, surprins în imagini. Este considerat o raritate genetică

Publicat

Imagini cu un exemplar rar de cerb lopătar au fost făcute publice recent pe rețeaua de socializare, de către o tânără din Alba Iulia. Este vorba despre un cerb alb, considerat o raritate genetică.

”Cornel… cerbul alb lopătar (o raritate a faunei românești), prieten cu toată lumea”, este mesajul albaiuliencei.

Un astfel de cerb a fost filmat recent într-un sat din comuna Bran, lângă Brașov. Localnicii spun că acesta cutreiera liniștit pe străzi sau prin gospodăriile localnicilor, în căutare de hrană.

Și în Cluj a fost văzut un exemplar alb, de data aceasta fiind vorba despre o ciută, surprinsă în imagini într-un lan de grâu, anul trecut.

Această specie de cerb a fost importată în țara noastră în urmă cu zeci de ani, însă culoarea albă este o raritate.

Cerbii din genul Dama produc coarne „lățite”, sunt lipsiți de părul lung de pe gât în perioada boncănitului și nu prezintă canini în maxilarul superior.

Lungimea corpului este de 1,30-1,60 m, coada de 16–18 cm, greutatea până la 120 kg (masculul) și până la 65 kg (femela). Culoarea blănii este brun-roșcată, cu pete albe pe spinare, în timpul verii, în timp ce iarna culoarea blănii pe spinare este brun-aurie. Pe burtă și pe partea internă a picioarelor blana este albă. Trăiește 15-18 ani în libertate și 20-25 în captivitate.

Coarnele apar numai la mascul. Ele încep să se lățească în forma unei lopeți de la mijlocul ramurii către vârf, fapt care a dus la denumirea de lopătar. Coarnele ajung la dezvoltarea maximă la vârsta de 10-12 ani. Coarnele, care cad în lunile martie-aprilie, se dezvoltă din nou până la sfârșitul lunii august.

Cerbul lopătar este originar din ținuturile mediteraneene. Mai trăiește sălbatic în Grecia și semidomestic în cele mai multe țări din Europa.

sursă imagini: Facebook (Helen Păsărea)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 14.000 de plicuri cu vot prin corespondență ale românilor din Diaspora, ”pierdute” pe traseu. BEC cere explicații Poștei

Publicat

Peste 14.000 de plicuri cu ale cetăţenilor români din diaspora, care au ales să voteze prin corespondență la alegerile parlamentare 2020 nu au ajuns la birourile electorale, potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică.

Șeful AEP a explicat pentru HotNews.ro că 35.880 de români au votat prin corespondență, ajungând la destinație, adică la birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate, plicurile cu votul a 21.600 de oameni. Astfel, 14.280 de plicuri sunt „pierdute” pe traseu la acest moment.

Mitulețu-Buică spune că a solicitat explicații Poștei Române și că speră să primească un răspuns până la ora 19.00, când are loc o nouă ședință a Biroului Electoral Central.

„Am solicitat în ședința de astăzi a Biroului Electoral Central ca Poșta Română să ne comunice câte plicuri au plecat, câte plicuri au fost primite de cetățeni și câte s-au întor cu votul. Să ne explice dacă aceste plicuri se află în tranzit.

Sunt două variante: fie plicurile nu au fost trimise de către unii cetățeni care și-au înregistrat opțiunea de vot prin corespondență, fie ele au plecat și la acest moment sunt blocate în tranzit în statele gazdă”, a declarat pentru HotNews.ro șeful AEP.
Conform adresei BEC, au fost solicitate detalii despre numărul trimiterilor documentelor de vot prin corespondenţă către alegători, pe date calendaristice; numărul confirmărilor de primire a documentelor de vot prin corespondenţă, pe date calendaristice; numărul plicurilor exterioare primite de Poşta Română şi numărul plicurilor exterioare predate de către Poştă birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă, pe date calendaristice.

„Având în vedere prevederile art. 12 şi art. 14 alin. (6) din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale anexei nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 673/2019 privind votul prin corespondenţă, vă rugăm să ne comunicaţi următoarele: 1. numărul trimiterilor documentelor de vot prin corespondenţă către alegători, pe date calendaristice; 2. numărul confirmărilor de primire a documentelor de vot prin corespondenţă, pe date calendaristice; 3. numărul plicurilor exterioare primite de instituţia dumneavoastră; 4. numărul plicurilor exterioare predate de instituţia dumneavoastră birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă, pe date calendaristice”, se arată în adresa transmisă Companiei Naţionale Poşta Română.

surse: Hotnews, Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Apelul prefectului de Alba către locuitori, cu o zi înainte de alegerile parlamentare: ”Respectaţi indicaţiile autorităţilor”

Publicat

În contextul alegerilor parlamentare de duminică, 6 decembrie, prefectul de Alba, Nicolae Albu, transmite un mesaj în atenția locuitorilor județului, pentru ”vot în siguranță”. Acesta evidențiază importanța respectării regulilor de protecție sanitară stabilite de specialiști.

Reamintim că, prin decizie CNSU la nivel național, circulația persoanelor este permisă de duminică, 6 decembrie, ora 5.00 până luni noaptea, 7 decembrie, ora 1.00, fără restricții și fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării, inclusiv în localitățile carantinate, în vederea exercitării dreptului de vot.

Vezi și Duminică, VOT la alegerile parlamentare. Reguli și detalii pentru alegători

”Suntem înaintea zilei de 6 decembrie 2020, zi în care cetățenii cu drept de vot din județul Alba, ne alegem pentru 4 ani, parlamentarii.

Chiar dacă trecem printr-o perioadă marcată de pandemie, toate autoritățile și instituțiile publice implicate în organizarea alegerilor parlamentare am luat toate măsurile necesare exercitării votului în siguranță. În acest sens, s-au alocat toate resursele materiale, logistice și umane, prioritatea noastră principală reprezentând-o siguranța și sănătatea cetățenilor.

Cu toții vom vota în siguranță, dacă respectăm regulile de protecție sanitară stabilite de către specialiști.

Trebuie să avem în vedere respectarea unor cerințe minime: purtarea măștii de protecție de către participanții la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secției de votare și în localul de vot, asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral, dezinfecția mâinilor periodic, și după fiecare contact direct cu alte persoane.

În ceea ce privesc persoanele aflate în izolare sau carantină, persoanele netransportabile sau cele care din motive de boală nu se pot deplasa la sediul secției de votare, acestea pot vota prin intermediul urnei mobile conform prevederilor Deciziei B.E.C. nr.40/2020.

Cu gândul la generațiile ce ne urmează, mâine, fiecare dintre noi, cei cu drept de vot, vom hotărî calea democrației în țara noastră.

Astfel, fac un apel cald către dumneavoastră, ca în primul rând să respectaţi îndrumările și indicaţiile autorităţilor.

Depinde doar de noi să dăm dovadă de responsabilitate și am certitudinea că procesul electoral se va desfășura în condiții de siguranță pentru toții participanții, atât organizatori, cât și alegători.

În calitate de prefect al județului Alba, vă asigur că am depus toate eforturile pentru ca alegerile parlamentare din acest an să se desfășoare în cele mai bune condiții și în maximă siguranță”, transmite prefectul Nicolae Albu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rafila: Vaccinurile de la Pfizer și Moderna vor fi autorizate pe 25, respectiv 27 decembrie. Când ajung în România

Publicat

Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer va fi autorizat de Agenția Europeană de Medicamente pe 25 decembrie, iar cel al Moderna, pe 27 decembrie a declarat, vineri, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, profesorul Alexandru Rafila.

Rafila a precizat că aceste vaccinuri urmează să ajungă în România cel mai probabil în ianuarie 2021 scrie libertatea.ro

”Din informațiile pe care le am, cele două vaccinuri care se bazează pe tehnologia ARN mesager vor fi autorizate până la sfârșitul anului, mai exact pe data de 25 decembrie vaccinul de la Pfizer și pe 27 decembrie vaccinul de la Moderna”, a declarat Alexandru Rafila.

”După ce vor primi undă verde de la EMA, vaccinurile care au la bază tehnologia ARN vor putea ajunge în statele membre UE. În România, primele tranșe de doze vor veni cel mai probabil în ianuarie anul viitor”

Comparație vaccinuri:

  • Oxford- AstraZeneca (UK) – TIP: vector viral ( un virus modificat genetic), 2 doze, Eficiență 62-90%, depozitare- temperatura unui frigider obișnuit
  • Moderna (USA)- TIP: ARN ( o secvență genetică a virusului), 2 doze. Eficiență 95%, depozitare- minus 20 de grade Celsius
  • Pfizer-BioNtech( USA+ D) – Tip: ARN, 2 doze, Eficiență- 95%, depozitare- minus 70 de grade celsius

Alexandru Rafila se așteaptă ca primul vaccin anti-COVID-19 disponibil în România să fie cel produs de Pfizer.

”Oricum disponibil va fi probabil într-o primă etapă vaccinul de la Pfizer, pentru că există deja un contract semnat pentru statele din Uniunea Euroneană. Vaccinul de la Moderna, care are avantajul unor condiții mai ușoare de manipulare și de conservare, probabil că abia anul viitor va ajunge și în Uniunea Europeană, pentru că este rezervat inițial pentru piața SUA”, a spus Alexandru Rafila.

”Rămâne să vedem ce eficiență va avea vaccinul și cât la sută din populația vaccinată va fi protejată, pentru că mai pot interveni mici erori în administrare, de exemplu, și atunci eficiența poate fi uneori mai mică decât eficacitatea din studiul clinic care se realizează în conditii extrem de riguroase și standardizate”, a adăugat Alexandru Rafila.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate