Eveniment
Buget de peste 300.000 lei de la CJ Alba pentru Ziua Naţională la Alba Iulia. PROGRAMUL de 1 Decembrie finanţat din bugetul judeţean
În şedinţa de miecuri, consilierii judeţeni au de aprobat finanţare de 312.000 de lei pentru organizarea manifestărilor de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale la Alba Iulia. În program sunt incluse spectacolele din cadrul evenimentului “Festival de România”, dar şi Congresul Spiritualităţii Româneşti de Pretutindeni şi două simpozioane: “SMURD Alba – primii 5 ani împreună” şi Unitate, continuitate și independență în istoria poporului roman. 96 de ani de la Marea Unire (1918-2014)”.
Reamintim că în acest an Alba Iulia nu a primit fonduri de la Guvern pentru organizarea manifestărilor de 1 Decembrie în Capitala Marii Uniri. Pentru organizarea evenimentului „Festival de România” va contribui cu finanţare şi Consiliul Local Alba Iulia, suma suplimentată în buget fiind de până la 200.000 de lei.
Potrivit proiectului de pe ordinea de zi, se propune aprobarea Programului activităților omagiale dedicate Zilei Naționale a României – 1 Decembrie 2014 şi sumele prevăzute în în bugetul general al Județului Alba pe anul 2014 în acest sens, astfel: 120.000 lei în bugetul propriu al Județului Alba, 150.000 lei în bugetul de venituri și cheltuieli al Centrului de Cultură ”Augustin Bena”, 42.000 lei în bugetul de venituri și cheltuieli al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.
Citeşte şi Din 1 Decembrie: Parcul Sărbătorilor de Iarnă în Piața Cetății din Alba Iulia. PATINOAR, Căsuța lui Moș Crăciun și brad. Taxele de închiriere
Programul activităților omagiale dedicate Zilei Naționale a României – 1 Decembrie 2014:
Simpozionul ”Unitate, continuitate și independență în istoria poporului roman. 96 de ani de la Marea Unire (1918-2014)”
Congresul Spiritualității Românești de Pretutindeni –ediția a XVIII-a
Simpozionul ”SMURD Alba – primii 5 ani împreună”
Spectacole artistice și activități integrate în Programul ”Festival de România”
În proiect se menţionează că pentru desfășurarea activităților omagiale dedicate Zilei Naționale a României – 1 Decembrie 2014, cheltuielile privesc costuri pentru scenă, sonorizare, lumini, cheltuieli de promovare, materiale informative, tipărituri, premii, onorarii, cheltuieli de transport, cazare, masă , cheltuieli privind închiriere săli.
“În Programul propus a se realiza în acest an se pot regăsi toţi cei care vor dori să sărbătorească la Alba Iulia, împlinirea a 96 de ani de la Marea Unire. Programul se întinde pe parcursul a 14 zile, începând cu data de 20 noiembrie până în data de 3 decembrie 2014 și cuprinde activități organizate de Consiliul Județean Alba, unitățile subordonate: Centrul de Cultură Augustin Bena, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia”, se precizează în proiect.
La simpozionul ”Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român. 96 de ani de la Marea Unire (1918-2014)” vor fi prezentate informații noi în domeniul cercetării istoriei naționale și inovații în domeniul restaurării-conservării bunurilor de patrimoniu. Simpozionul va reuni istorici, specialiști și experți din cadrul muzeelor, instituțiilor de cercetare și universități din toată țara. Simpozionul va debuta cu lansarea revistei Apulum și vernisajul expoziției Necropola de epoca bronzului de la Sebeș.
Congresul Spiritualității Românești de Pretutindeni, ce se află la cea de-a XVIII-a ediție se organizează la Alba Iulia începând cu anul 2002. A fost dorința celor care în 1993 se reuneau în primul congres, inițiat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, când s-a sărbătorit 75 de ani de la Marea Unire. Primele cinci Congrese s-au desfășurat, cu întrerupere, la Băile Herculane.
Temele principale de dezbatere ale celor patru secțiuni sunt: „Neamul traco-daco-get și destinul său istoric”, ”Vodă Constantin Brâncoveanu Basarab și Dimitrie Cantemir. Martiri și cărturari”, ”Mihai Eminescu – erou național. Fapte dovedite cu prilejul împlinirii a 125 de ani de nemurire (15 iunie 2014) și 165 de la nașterea (15 ianuarie 2015) „acestui Luceafăr”, cum îl numea Simion Bărnuțiu” și „Slujitori ai românității – personalități contemporane la vârsta senectuții active în promovarea intereselor și valorilor neamului”.
Din anul 2006, Consiliul Judeţean Alba este membru al Asociaţiei „Congresul Spiritualităţii Româneşti de Pretutindeni”, calitate care presupune susţinerea şi implicarea activă în proiectele şi activităţile derulate de acest organism.
Simpozionul ”SMURD Alba – primii 5 ani împreună” marchează 20 de ani de la înființarea Unității de Primiri Urgențe, 10 ani de la înființarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Unirea” al Județului Alba și 5 ani de când cele două instituții împreună au înființat SMURD Alba. În cadrul simpozionului, medici, asistenți, ofițeri, subofițeri, paramedici, parteneri și colaboratori vor dezbate principalele elemente în dezvoltarea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și SMURD Alba, vor fi prezentate filme documentare și se va organiza o expoziție cu autospeciale de stins incendii, descarcerare și ambulanțe SMURD.
În Programul ”Festival de România” sunt cuprinse spectacole folclorice de cântec și dans popular, la care participă și în acest an formații artistice din provinciile istorice: Transilvania, Banat, Moldova, Oltenia, Dobrogea.
Pe parcursul Programului, aparatul de specialitate al Consiliului Județean Alba va desfășura acțiuni de organizare și promovare a simbolului de unitate a românilor, se mai arată în proiect.
Reamintim că începând de anul trecut evenimentul de 1 Decembrie de la Alba Iulia a fost rebranduit şi a atras turişti din mai multe zone ale ţării. Festival de România este o sărbătoare “cu adevărat populară”, „fără festivism, fără politică și politicieni, fără sigle de partid, fără discursuri, doar trăiri și simțiri românești”, potrivit organizatorilor.
Citeşte şi GALERIE FOTO | Cum ne-am petrecut Ziua Națională la Alba Iulia. Emoții, senzații și distracții la „Festival de România”
Vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, a declarat săptămâna trecută că albaiulenii vor avea parte de o sărbătoare populară cu paradă militară, la care vor participa Divizia IV Infanterie „Gemina”, 12 batalioane a câte 50 de oameni din structuri diferite.
„Aşa cum v-am obişnuit de trei ani de zile, vom organiza Ziua Naţională a României de la Alba Iulia integral din bugetul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Alba Iulia, circa 400.000 de lei. Bani din care vor fi suportate financiar absolut toate manifestările dedicate Zilei Naţionale, inclusiv găzduirea Congresului Spiritualităţii Româneşti. Victor Ponta nu are ce căuta la Alba Iulia. A umilit Alba Iulia ori de câte ori a putut”, a declarat Florin Roman.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News