Connect with us
Advertisement

Eveniment

GALERIE FOTO | Cum ne-am petrecut Ziua Națională la Alba Iulia. Emoții, senzații și distracții la „Festival de România”

YouTube video

Publicat

O zi de 1 Decembrie cum nu a mai fost în ultimii 10 ani la Alba Iulia au petrecut cei care au sărbătorit 95 de ani de la Marea Unire în „cealaltă capitală”. Peste 10.000 de oameni s-au adunat în Cetatea Alba Carolina, de Ziua Națională a României, pentru a retrăi unul dintre cele mai importante momente din istoria poporului nostru. Ceremonii oficiale, concerte, masă populară, târguri, distracție pe carusele, tot felul de bunătăți tradiționale, toate au fost „gustate” de albaiulieni și de turiști.

Încă de la primele ore ale dimineții, pe aleile Parcului Unirii și ale Pieței Cetății au început să roiască mulțimi de oameni veniți să celebreze Ziua Națională a României chiar în orașul în care s-a înfăptuit Marea Unire. Pe lângă evenimentele pregătite de organizatori, curioșii au avut ocazia de a se bucura, după aproape un secol, de Cetatea Alba Carolina, în toată splendoarea ei, renovată complet, inclusiv pe Latura de Vest, după trei ani de şantier.

Citiţi şi: FOTO-VIDEO: Inaugurare cu fast a Laturii de Vest din Cetatea Alba Iuliei. Cel mai atractiv obiectiv turistic al oraşului este restaurat complet

Ca în fiecare an, Parcul Unirii s-a transformat în piață cu o mulțime de tarabe, pe care comercianții le-au garnisit cu tot felul de mărfuri. De la tradiționalele semințe „cu paharul”, la CD-uri, baloane, bijuterii, căciuli de blană și haine populare, mâncăruri românești, jucării, clopoței din bronz, vase de lut, articole de lenjerie, mere glazurate, halviță și acadele, șosete croșetate, mănuși, fulare și căciuli tricolore, insigne, tot felul de obiecte decorate în „roșu, galben și albastru” și multe altele, toate au fost la dispoziția celor care s-au plimbat printre standuri. Mai mult, Parcul a fost animat de clovni și cei mai îndrăzneți au putut să se aventureze la zboruri cu parapanta decorată în culorile naționale.

Citiți și: FOTO: Politicienii, huiduiți de 1 Decembrie la Alba Iulia. Atmosferă de stadion la depunerile de coroane la statuia lui Mihai Viteazul

5.000 de porții de fasole cu cârnați, la Masa Populară

La ora 13.00, în Piața Cetății a început Masa Populară. 5.000 de porții de fasole cu cârnați și pahare de vin au fost oferite gratuit celor care vrut să guste o masă caldă în aer liber. Dacă în anii trecuți, pentru o porție gratuită de mâncare, oamenii se „călcau în picioare”, se pare că anul acesta cele patru standuri amenajate au fost suficiente pentru ca oamenii să nu mai petreacă zeci de minute la cozi interminabile. Toți cei care au dorit să guste din preparate pregătite de bucătari au putut să o facă fără într-un cadru organizat și civilizat.

Muzică, dansuri tradiționale românești și Hora Unirii, în Cetate

Pe tot parcursul zilei, în Piața Cetății și în zona statuii lui Mihai Viteazul s-au derulat concerte și spectacole de dansuri populare. Cu mic, cu mare, artiști din toată România și din Republica Moldova au prezentat recitalurile folclorice specifice zonei din care provin. Pe scena din Piața Cetății s-au succedat artiști consacrați, printre care Veta Biriș, Roxana Reche, Alexandru Pal, ansamblul Centrului de Cultură Augustin Bena, Leontina Fărcaș și Mugurii de Tezaur și mulți alții. Nu doar artiștii au făcut spectacol de Ziua Națională la Alba Iulia, pe Latura de Vest a Cetății, proaspăt inaugurată, oamenii au încins Hora Unirii.

Citiți și: FOTO-VIDEO: Moment emoționant la primirea soliilor din Cetățile de Scaun ale României. S-a semnat acordul de parteneriat cu regiunea Cahul

Pe lângă evenimentele tradiționale care au loc în fiecare an, anul acesta turiștii au venit la Alba Iulia cu câteva „momente” inedite.

Atracție irezistibilă față de „formele sculptate” ale Domniței din Cetate

Prin multitudinea de atracții, aflate la tot pasul prin Cetatea Alba Carolina de 1 Decembrie, una cu adevărat irezistibilă s-a dovedit a fi Domnița din bronz din Cetate. Seduși de „formele voluptoase” ale doamnei din înalta societate a secolelor trecute, câțiva oameni au ținut morțiș să o mângâie pe corsetul dantelat al rochiei de gală. Este vorba de un grup de turiști din Prahova, care s-au amuzat copios în timpul ședinței foto cu statuile de bronz din Cetatea Alba Carolina

Osul lui Mihai Viteazul, adus la Alba Iulia

De un moment cu totul inedit, atât emoționant cât și înfiorător au avut parte câțiva oameni în fața statuii lui Mihai Viteazul. Un călugăr de la mănăstirea Negru Vodă a adus la Alba Iulia un os din corpul lui Mihai Viteazul. Acesta l-a prezentat mulțimii chiar în fața statuii ecvestre, spre uimirea tuturor celor care au avut privilegiul de a fi prezenți la un asemenea moment.

„Șasă cai” la tiribombe

O prezență care i-a amuzat pe cei care s-au intersectat cu ea, a fost cea a celui care a devenit celebru prin cei „șasă cai frumoși”, videoclipul care a făcut turul României.

Omul a fost zărit în zona de distracție a orașului, unde de curând au fost instalate câteva „tiribombe”.

Bădia Ion Vornic din Caraș Severin vine la Alba Iulia de 1 Decembrie din 1968

Prin puhoiul de oameni care au venit să vadă manifestările de Ziua Națională a României la Alba Iulia, se numără și bădia Ion Vornic – Râcu din satul Vârciorova, Caraș Severin. Din 1968 se străduiește să ajungă în orașul Marii Uniri. Se urcă în trenul, care îl aduce de la Caraș Severin în Alba Iulia îmbrăcat în costum popular, cu o traistă pe umăr și cu o bâtă pe care se sprijină își arată cu mândrie toate pozele pe care le-a făcut de-a lungul anilor cu oficialitățile locale.

Îmbrăcat cu portul bătrânesc de la poalele muntelui Țarcu și Vârful Gugu, de unde vine numele de „Gugulan,  badea Vornic nu a lăsat ca frigul de afară să îl împiedece să urce în trenul ce l-a adus la manifestările de la Alba Iulia. Barba albă, cojocul, îmbrăcămintea din fuior de cânepă cu bumbac țesute la război și bâta pe care se sprijină sunt nelipsite de la manifestările ținute an de an la Alba Iulia. Îi place să vină aici și o face cu mândrie, iar dacă îl mai țin anii, a spus că vrea să își petreacă Ziua Românilor tot aici, în Orașul Unirii. Pentru cei care l-au văzut în Piața Cetății este un tezaur viu și cu modestie schița câte un zâmbet în fotografiile celor care au dorit să aibă o amintire cu un altfel de țăran.

Citește și cum s-a încheiat Festival de România la Alba Iulia: FOTO-VIDEO: Lansarea de lampioane, concert „Lăutarii” și Nicolae Botgros, Anda Adam, Vama şi spectacolul de artificii 

YouTube video

Ștefan Hodi vine de 11 ani la Alba Iulia de 1 decembrie cu bicicleta

Prin puhoiul de oameni prezenţi s-a remarcat Ştefan Hodi, un ciclo-turist amator, după cum el însuşi de descrie, care de 11 ani vine la Alba Iulia de 1 Decembrie, cu bicicleta, din satul Ţipari, judeţul Timiş. Spune că nu vine nici pentru concerte, nici pentru masa populară, ci vine „pentru că așa simte, că dacă nu simți, nu faci nimic în viața asta”. A petrecut o zi întregă pe drum și a dormit în cort, dar nu se vaită pentru că, pentru el, tricolorul este „ceva sfânt și, deși sunt de origine maghiară, mi-am învățat copiii, încă de mici, să poarte tricolorul României cu mândrie”.

Chinezi cu tricolorul românesc, pe ritmuri de muzică populară

Nu doar românii au fost prezenți la manifestările dedicate Zilei Naționale, ci și străini. Un grup de chinezi, veniți din Cluj, au încercat să cânte și să danseze pe melodiile patriotice românești, în timp ce fluturau în mâini steagul tricolor al României.

Citiți și: FOTO | Tricolor lung de 400 de metri, întins pe pietonala din Cetate, de la Poarta a III-a până la Poarta a IV-a, pentru unirea Basarabiei cu România

„Basarabie, revin-o la patria mamă”

Chiar dacă nu se pot lăuda că au limba română „la degetul mic”, cei care își doresc unirea Basarabiei cu România au venit la Alba Iulia cu pancarte, steaguri, cântece și voie bună. Aceștia și-au făcut simțită prezența în toată zona de atracție a orașului, profitând de eveniment și de mulțime pentru a-și populariza idealul.

Pentru cei mai mulți, ziua de 1 Decembrie, chiar dacă este una istorică, nu reprezintă neaparat un moment de manifestare a dragostei de țară, ci, mai degrabă, un bun prilej de a vizita Cetatea Alba Carolina, de a se întâlni în oraș vechi prieteni, a face o plimbare cu copiii, a se bucura de masa populară sau de a trage un semnal de alarmă asupra problemelor actuale ale țării, în speranța că așa vor câștiga atenția autorităților. Astfel că, pancarte cu inscripții dintre cele mai variate, precum „Uniți, salvăm Roșia Montană”, „Free Hugs”, „Gândesc, deci nu cred reclamele RMGC”, „Basarabie, vino-ți în fire, ai suferit destul”, „Trăiască regele” și altele, au fost fluturate întreaga zi prin Cetatea Alba Carolina.

În ciuda faptului că anul acesta Guvernul nu a alocat decât 15.000 de lei pentru evenimentele de Ziua Naţională, oamenii au părut să nu fie afectați de acest lucru şi au venit în valuri la Alba Iulia, din toate părţile ţării (Suceava, Iaşi, Timişoara, Motru, Lugoj, Sibiu, Bucureşti), dar şi din Basarabia sau chiar îndepărtata Chină, unde, ajutați de vremea superbă, au avut parte de un 1 Decembrie plin de viață.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Cristi

    marți, 03.12.2013 at 20:26

    Ce sa faca in afara de faptul ca protesteaza si afiseaza dintre cele mai diverse bannere si pancarte…macar ca a fost ziua Romaniei sa fi dovedit si ei ca sunt romani in adevaratul sens al cuvantului prin stoparea macar pentru o zi a protestelor…se pare ca nu s a putut..

  2. ro

    marți, 03.12.2013 at 22:26

    ai dreptate cristi.eu una nu inteleg de ce la 95 de ani de la unire evenimentele de la alba au fost atat de „slabute”.Nu au fost bani? de ce oare?dezamagitor,macar vremea a fost buna.mai am o dilema,unde i-au gasit pe cei de la asa zisa politie locala?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement