Actualitate
Bugetul Fondului de asigurări de sănătate, majorat de Guvern, pentru a susţine creşterile de salarii
Bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate cu suma de 361,5 milioane de lei este majorat de Guvern, pentru a susține creşterile de salarii aprobate de la 1 octombrie. În acelaşi timp, sunt reduse fonduri de la proiectele cu finanțare externă întârziate, potrivit Notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență privind rectificarea bugetară.
Citește și SALARIILE din SĂNĂTATE, din martie 2018. Unele venituri vor depăşi 4000 de euro, altele vor scădea
“Cheltuielile bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2015 se majorează, per sold, cu 361,5 milioane lei pentru: acordarea majorărilor salariale aprobate personalului din unitățile sanitare începând cu 1 octombrie 2015; decontarea medicamentelor cu și fără contribuție personală; plata titlurilor executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar; asigurarea plății concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în documentul citat.
Pe de altă parte, însă, “se diminuează fondurile destinate unor proiecte cu finanțare externă nerambursabilă la care stadiul de implementare nu impune mobilizarea sumelor”, se precizează în Nota de fundamentare a actului normativ.
Nicolae Bănicioiu susţine însă că Ministerul Sănătății nu primește bani la rectificarea bugetară deoarece are suficiente fonduri pentru a acoperi toate nevoile pe care le are în prezent, inclusiv pentru programele naționale.
„Ministerul Sănătății are suficienți bani pentru a acoperi toate nevoile pe care le avem în momentul de față, inclusiv programele naționale și pentru Maternitatea Giulești”, a declarat Bănicioiu, la Palatul Parlamentului, întrebat de ce MS nu primește bani la rectificarea bugetară.
Potrivit ministrului, „sănătatea per ansamblu va fi pe plus, iar rectificarea va fi pozitivă pentru Casa Națională de Asigurări”.
Bănicioiu a menționat că la rectificarea bugetară pentru Ministerul Sănătății vor fi doar redistribuiri între capitole.
El a punctat că, în anul 2016, Sănătatea va primi de la buget „mult mai mult decât anul acesta”. „Ne vom apropia încet, încet de 6% din PIB”, a adăugat ministrul.
„Banii de la CNAS vor fi folosiți pentru ce nevoi mai au, probabil pe cost-volum — pe medicamentele pe cost-volum este o prioritate, mai ales pentru că mai există intenția de a extinde negocierile și pe alte medicamente”, a explicat Bănicioiu.
Potrivit acestuia, majorarea salariilor medicilor este acoperită anul acesta prin economiile care se fac prin introducerea cardului de sănătate.
sursa: agerpres.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News