Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Buletinele pot fi eliberate, chiar dacă taxele către stat nu au fost achitate. Neplata impozitelor şi amenzilor NU poate condiţiona emiterea cărţilor de identitate

Publicat

buletin

buletin Românii care vor să își reînoisacă buletinele de identitate pot face acest lucru, chiar dacă nu şi-au plătit dările către stat. Nici amenzile nu sunt un impediment pentru eliberarea cărţilor de identitate. Administraţiile locale care aplică această „pedeapsă” cetăţenilor, le încalcă automat dreptul de a intra în posesia buletinului.

Românii care nu şi-au plătit taxele și impozitele la primărie, pot solicita emiterea unei cărţi de identitate. Astfel că eliberarea chitanțelor, care fac dovada că aţi plătit plata taxele necesare pentru emiterea buletinului, nu poate fi condiționată de întârzâierea sau neplata impozitelor şi amenzilor. O astfel de practică ar conduce la încălcarea dreptului cetăţenilor, de a intra în posesia cărţilor de identitate

Când trebuie solicitată o noua carte de identitate

Conform art. 19 alin. (1) din OUG nr. 97/2005, actul normativ care reglementează evidența și actele de identitate ale cetățenilor români, eliberarea unei noi cărți de identitate se poate face în mai multe situații:

la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat

dacă s-au modificat numele sau prenumele titularului, prenumele părinților, data ori locul nașterii (exemple: schimbarea numelui/prenumelui pe cale administrativă; adopție; constatarea unor greșeli de scriere la întocmirea actului de stare civilă; inregistrarea unei persoane în poziția de „copil găsit” și identificarea ulterioară a actului de naștere întocmit inițial, între acestea existând neconcordanța la data nașterii; înregistrarea tardivă a nașterii unei persoane, cu înscrierea numai a anului de naștere s.a.)

în cazul schimbării domiciliului, a denumirii sau a rangului localităților și străzilor, al renumerotarii imobilelor sau rearondării acestora, al înființării localităților sau străzilor

în cazul deteriorării actului de identitate

în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate

când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului

în cazul schimbării sexului

în cazul anulării

în cazul atribuirii unui nou CNP

pentru preschimbarea buletinelor de identitate.

Eliberarea unui act de identitate se face doar la cererea scrisă a solicitantului, care se semnează în prezența lucrătorului serviciului public comunitar  de evidență a persoanelor și care trebuie însoțită de mai multe documente obligatorii, care să facă dovada numelui de familie și al prenumelui, a datei de naștere, a stării civile , a cetățeniei române, a adresei de domiciul și a celei de reședință.

Astfel, cererea pentru elibererarea unui nou act de identitate trebuie să fie însoțită de următoarele documente, în orginal și copie:

Actul vechi de identitate

Certificatul de naștere

Certificatul de căsătorie, dacă este cazul

Hotărârea de divorț definitive si irevocabilă, dacă este cazul

Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor

Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu și, dacă este cazul, cel cu care se face dovada adresei de reședință.

În plus, solicitanții trebuie să prezinte în original și chitanța care atestă plata taxelor necesare pentru eliberarea cărții de identitate de 7 lei, precum și documentul care arată că s-a achitat și taxa extrajudiciară de timbre de 5 lei.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristi

    duminică, 24.04.2016 at 17:43

    Primaria Gura-Humorului nu elibereaza C.I daca ai amenzi neplatite,un sistem corupt si vai de capul lor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax