Connect with us
Advertisement

Actualitate

Bust al profesorului de istorie Eugen Hulea, amplasat în încinta Colegiului „H.C.C.” din Alba Iulia. PROIECT în Consiliul Local

Publicat

Un bust al profesorului de istorie Eugen Hulea ar putea fi amplasat în holul central al Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. Un proiect în acest sens se află marți, 28 august, pe masa consilierilor locali din municipiu.

Proiectul aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local prevede amplasarea unui bust în memoria profesorului de istorie și directorului liceului „Mihai Viteazul” din Alba Iulia (1932 – 1938) Eugen Hulea.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, amplasamentul propus se găsește în incinta Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.

Numele de Eugen Hulea este legat deopotrivă de activitatea didactică din Alba Iulia și cea a Despărțământului Alba Iulia al ASTRA. Născut într-o familie de preoți, Eugen Hulea a urmat școala primară Bărăbanț, apoi liceul Romano-Catolic din Alba Iulia (1910-1914) pe care îl părăsește pe motiv de discriminare națională. Continuă liceul la Blaj. În 1918 este înrolat în armata Austro-Ungară devenind ofițer. Urmează Facultatea de Litere și Filosofie la București și apoi la Cluj, absolvind în anul 1922 cu calificativul „magna cum laude”. S-a specializat în istorie la Paris.

Profesor de istorie și director la Liceul „Mihai Viteazul” din Alba Iulia (1932 – 1938) este numit inspector general al învățământului din Ținutul Mureș (până în 1942) după care continuă activitatae la Liceul „Mihai Viteazul” până în 1947.

A înființat, la Aiud, împreună cu fratele său (preotul Ovidiu Hulea) primul ziar românesc „Zorile” și „România literară”. A colaborat cu studii și articole la „Gazeta Transilvaniei” Alba Iulia, „Revista Învățământului”, „Transilvania”, „Apulum”, „Unirea”, „Tribuna”, „Îndrumătorul pastoral”, „Școala Albei”. A coordonat acțiunile legate de ridicarea Obeliscului Horea, Cloșca și Crișan din fața Porții a III-a a Cetății Vauban (1937). A scris printre altele: „Astra. Istoric, organizare, activitate, statute, regulament” (Sibiu, 1944), „Studii și documente privitoare la revoluția românilor din Transilvania în anii 1848-1844” (în colaborare cu Silviu Dragomir).

Între 1966-1974 a lucrat la Muzeul Unirii, contribuind la reorganizarea acestuia (în 1968 și 1975). S-a stins din viață la 22 iunie 1982. Din 2011, Despărțământul ASTRA Alba Iulia îi poartă numele.

Proiectul, inițiat de consilierul local Rodica Andronescu, prevede amplasarea în holul central al Colegiului „Horea, Cloșca și Crișan” a unui bust, pe un soclu din piatră, având o înălțime totală de 1,75m.

Bustul va fi turnat în bronz și va avea o înălțime maximă de 80 de centimetri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement