Economie
Cadrul de competențe digitale pentru cetățeni, stabilit de Guvern. Registru național cu beneficiarii programelor de formare

Guvernul aprobă miercuri Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României. Este un instrument strategic destinat planificării inițiativelor și politicilor publice de digitalizare la nivel național.
România va dezvolta și facilita adoptarea pe scară largă a unui cadru național dedicat competențelor digitale pentru cetățenii români – DigCompRo, adaptat specificului local, pornind de la cadrul de referință DigComp 2.2, elaborat de Comisia Europeană.
Obiectivul principal este de a standardiza și de a oferi o orientare clară a competențelor digitale pentru cetățeni, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Este nevoie de un sistem de referință suficient de extins încât să cuprindă o multitudine de cazuri de utilizare. De asemenea, se stabilește o descriere bine nuanțată a cunoștințelor, abilităților și atitudinilor, în contextul evoluției rapide a peisajului digital.
Registrul beneficiarilor programelor de formare
Totodată, în vederea monitorizării rezultatelor investițiilor în domeniul transformării digitale raportate la noul cadru adoptat, se instituie ca instrument, un registru pentru a măsura impactul strategiei de dezvoltare a competențelor digitale de bază la nivelul cetățenilor. Acesta va fi gestionat la nivelul Autorității pentru Digitalizarea României.
Formatul și informațiile ce vor fi cuprinse în acest registru se vor stabili prin ordin al ministrului economiei, digitalizării, anteprenoriatului și turismului, în termen de maximum 60 de zile de la aprobarea ordonanței de urgență.
Cine va avea acces la datele din registru
Registrul va conține date cu caracter personal prelucrate conform GDPR. Accesul va fi limitat la personalul autorizat al Autorității pentru Digitalizarea României, desemnat prin decizie a președintelui, și la alte autorități, cum ar fi Comisia Europenă, ECA, AA, OLAF, DLAF, DNA şi EPPO, în condițiile legii.
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului va coordona implementarea și actualizarea periodică a DigCompRo, va monitoriza și raporta periodic asupra modului în care acesta este utilizat în strategiile și programele naționale.
Autoritatea pentru Digitalizarea României va gestiona Registrul beneficiarilor acestor programe de formare.
Ministerul Educației și Cercetării va integra DigCompRo în curriculumul național și în programele de formare a cadrelor didactice, colaborând la actualizarea periodică a cadrului.
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale va colabora la elaborarea și actualizarea standardelor ocupaționale potrivit domeniului de competență.
Autoritatea Națională pentru Calificări va putea integra DigCompRo în procesul de elaborare și actualizare a standardelor ocupaționale și va dezvolta sistemul de validare a competențelor digitale.
Institutul Național de Statistică va colecta și raporta date privind nivelul competențelor digitale ale populației în conformitate cu DigCompRo.
Cadrul de competențe digitale. Obiective
Formarea abilităților și competențelor digitale ale cetățenilor români are scopul de a capacita România:
- să îmbunătățească participarea civică prin adoptarea și utilizarea serviciilor guvernamentale digitale
- să îmbunătățească rezultatele pe piața muncii, inclusiv prin stimularea participării și prin perfecționare/ recalificare
- să își îmbunătățească rezultatele la Indicele economiei și societății digitale (DESI), calculat annual de Comisia Europeană.
Obiectivul Deceniului Digital al României este ca 80% din populația adultă să aibă cel puțin competențe digitale de bază până în 2030.
Cadrul de competențe digitale. Structura și niveluri de performanță
Cadrul de competențe digitale pentru cetățenii României, este structurat pe șase domenii de competență, după cum urmează:
- domeniul de bază: Fundamente, acces și atitudini față de transformarea digital
- domeniul unu: Alfabetizare în domeniul informației și al datelor
- domeniul doi: Comunicare, interacțiune și colaborare
- domeniul trei: Creare de conținut digital
- domeniul patru: Siguranță și utilizarea sustenabilă a resurselor
- domeniul cinci: Rezolvarea de probleme și spiritul antreprenorial.
Nivelurile de performanță sunt similare cu cele denumite în DigComp 2.2 la nivelul UE, cu accent pe caracterul de dificultate al sarcinilor și pe dezvoltarea progresivă a competențelor digitale ale cetățenilor.
Aceste niveluri de performanță în cadrul fiecărei competențe sunt: elementar, intermediar, avansat și înalt specializat.
Cadrul de competențe digitale. Abilități de bază și alfabetizare în domeniul informației
Domeniul de bază: cuprinde abilități privind cunoașterea funcțiilor de bază și operarea dispozitivelor și tehnologiile digitale
- cunoașterea funcțiilor de bază ale dispozitivelor, interfețelor, software-ului și rețelelor digitale commune și operarea cu acestea
- conștientizarea impactului transformării digitale asupra aspectelor personale, profesionale și a altor aspecte ale vieții de zi cu zi
- atitudine pozitivă față de digitalizare și îmbunătățirea propriilor competențe digitale
Domeniul unu, alfabetizare în domeniul informației și al datelor, cuprinde:
- navigare, căutare de informații în medii digitale; filtrarea datelor și a conținutului digital, prin evaluarea critică a credibilității și fiabilității
- organizare, stocare, procesare și preluare de date, informații și conținut într-un mediu structurat
Cadrul de competențe digitale. Comunicare, interacțiune, creare de conținut
Domeniul doi, comunicare, interacțiune și colaborare, cuprinde:
- interacțiune prin și cu o varietate de tehnologii digitale, adaptând strategiile de comunicare la un public specific, inclusiv la agenți non-umani de tipul programelor informatice de dialog automat denumite și roboti de chat
- partajare de date, informații și conținut digital și colaborare cu alte persoane prin intermediul tehnologiilor digitale adecvate
- căutare de oportunități de auto-împuternicire și cetățenie participativă
- crearea și gestionarea uneia sau mai multor identități digitale.
Domeniul trei, creare de conținut digital, cuprinde:
- crearea și editarea de conținut digital în diferite formate
- modificarea și integrarea informațiilor și conținutului nou
- înțelegerea drepturilor de autor și licențelor, precum și a modului în care acestea se aplică informațiilor și conținutului digital
- proiectarea și dezvoltarea unei secvențe de instrucțiuni ușor de înțeles pentru ca un sistem digital să rezolve o anumită problemă sau să îndeplinească o anumită sarcină.
Cadrul de competențe digitale. Siguranță și rezolvarea de probleme
Domeniul patru, siguranță și utilizarea sustenabilă a resurselor, cuprinde:
- protejarea dispozitivelor și conținutului digital și înțelegerea riscurilor și amenințărilor din mediile digitale
- protejarea datele personale și confidențialității în mediile digitale și înțelegerea modului în care se utilizează și se partajează date de identificare personală
- evitarea riscurilor pentru sănătate și amenințărilor la adresa bunăstării fizice și psihologice în utilizarea tehnologiilor digitale.
Domeniul cinci, rezolvarea de probleme și spiritul antreprenorial cuprinde:
- identificarea problemelor tehnice în timpul operării dispozitivelor și utilizării mediilor digitale și rezolvarea acestora
- ajustarea și personalizarea mediilor digitale în funcție de nevoile personale. Utilizarea instrumentelor și tehnologiilor digitale pentru inovarea unor procese și produse, individual și în echipă
- imaginarea unui viitor alternativ sustenabil.
Cadrul de competențe digitale. Context
Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) a stabilit din 2022 cerințe specifice pentru competențe digitale în standardele ocupaționale, diferențiate pe niveluri.
Prin raportare la DigComp 2.2, ANC a dezvoltat un sistem de competențe digitale utilizat în standardele ocupaționale. DigCompRo va sprijini în continuare această inițiativă, precum și pe cea legată de înființarea unui centru pilot pentru validarea competențelor digitale, în conformitate cu Strategia Națională pentru Educația Continuă a Adulților 2024-2030.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News