Connect with us
Advertisement

Eveniment

Albaiulieni panicați din cauza căldurii. Canicula blochează Unitatea de Primiri Urgențe. Peste 200 de pacienți se prezintă zilnic la medic

UPU Alba

Publicat

UPU Alba Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba au fost luată cu asalt în ultima săptămână. Numărul pacienților care se prezintă zilnic la UPU a crescut de la 160 pe zi la aproximativ 220. Din cauză căldurii și a disconfortului termic ridicat, determinat de valori ale temperaturii aerului și de umiditate, sute de pacienți s-au prezentat la spital, fără a avea însă nevoie reală de intervenție medicală.

Peste 1.200 de oameni s-au prezentat în ultima săptămână la Unitatea de Primiri Urgențe din Alba Iulia. Medicii au consultat în jur de 200 de pacienți pe zi, asta înseamnă câte 100 persoane la doi medici.

Majoritatea celor care s-au prezentat, în special noaptea, nu au avut motive reale să se îngrijoreze pentru sănătatea lor și chiar dacă din cauza căldurii a crescut numărul de pacienți nu au existat cazuri de insolații sau alte probleme cauzare de căldură.

Șeful Secției de Primiri Urgențe, Aurel Crișan, spune că mare parte din cei care au ajuns la spital au fost pacienți cu boli cronice care s-au simțit mai rău din cauza căldurii.

Acesta precizează ca este de preferat ca oamenii a căror viață nu este pusă în pericol și care au simptome provocate de căldură și de valoarea mare a indicelui de disconfort termic, să se prezinte la medicul de familie deoarece din  cauza pacienților care nu au nevoie de intervenție medicală urgentă se întâmplă ca persoane cu probleme reale să fie nevoite să aștepte ore în șir pentru a fi consultați de medic.

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, se recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.

În perioadele de caniculă, este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar, dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată:pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

VEZI:  RECOMANDĂRI pe timp de caniculă: OPT metode prin care se poate suporta mai uşor căldura

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement