Actualitate
Calendar ortodox, 21 iunie. Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Iulian din Tars
Pe data de 21 iunie este o sărbătoare importantă în calendar pentru credincioși. Biserica Ortodoxă prăznuiește un mare sfânt, al cărui nume este purtut de o mulțime de români. Este vorba despre Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia.
Mulți bărbați poartă numele de Iulian și nici măcar nu știau că onomastica lor este sărbătorită în această zi.
Iulian al Tarsisului s-a născut în Cilicia, provincie a Asiei Mici. Tatăl său era un senator păgân, în timp ce mama acestuia era creștină. După moartea tatălui său, Iulian împreună cu mama sa s-au mutat la Tarsis. Acolo femeia își botează fiul, crescându-l cu evlavie. Odată ce Iulian împlinește 18 ani, Dioclețian a ordonat pornirea persecuției împotriva creștinilor. Printre creștinii care au fost arestați s-a numărat și Iulian.
Ostașii lui Dioclețian l-au adus în fața guvernatorului Marcian pentru a fi supus la judecată. Guvernatorul încercă să îl convingă să renunțe la credință sa și să se abată de la calea cea dreaptă. În ciuda tuturor torturilor, amenințărilor, dar și a promisiunilor de onoruri și cadouri, convingerea lui Iulian a rămas de neclintit. Refuză să se închine la idoli și să îl lase pe Dumnezeu în urmă. Totuși, iubirea față de Creator și de Hristos îl ajută să rămână ferm în credința sa.
Un an de zile mucenicul a fost plimbat prin toate orașele Ciliciei, iar în fiecare oraș acesta a fost supus la torturi inimaginabile și la interogări după care a fost aruncat în închisoare. Mama acestuia l-a urmat, rugându-se la Dumnezeu să îi ofere puterea necesară pentru a îndura toate chinurile și suferințele.
Mama lui Iulian a plecat în audiență la guvernatorul orașului Aegea pentru a cere permisiune de a-și vizita fiul în închisoare, mințind că dorește să îl convingă să renunțe la creștinism și să jerfească idolii. A primit aprobarea și a petrecut trei zile în închisoare alături de fiul său, timp în care îl sfătuiește și îl îmbărbătează să nu renunțe la credința cea dreaptă și să rabde și să biruiască toate torturile la care va fi supus și de acum înainte.
Iulian este adus din nou în fața guvernatorului, crezând că mama acestuia a reusit să îl convingă să renunțe la Dumnezeu și la Hristos. Mama acestuia a fost lăudată prin degret imperial pentru fapta sa până în momentul în care femeia le-a mărturisit iubirea față de Dumnezeu, fiind un aprig contestatar al politeismului.
La auzul acestora, guvernatorul ordona soldaților ca talpele femeii să fie tăiate. La rândul său, Iulian a fost legat într-un sac plin de nisip și șerpi veninoși și a fost aruncat în mare. Trupul neînsuflețit al mucenicului a fost purtat de valuri până când a ajuns pe țărmurile Alexandriei, unde a fost găsit și îngropat cu cinste de un creștin. Sfântul Mucenic Iulian s-a săvârșit în anul 305, după care moaștele acestuia au fost duse în Antiohia, unde Sfântul Ioan Hrisostom a întocmit un elogiu menit să îl cinstească pe Sfântul Iulian.
sursa: calendarulortodox.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News