Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cândva branduri de renume, acum marile falimente ale județului Alba: Cum au ajuns amintiri în ruine, mari fabrici din perioada comunismului


Publicat

Resial saMarile firme din Alba, care cândva reprezentau baza economiei județului sunt acum marile falimente ale judeţului Alba care au produs o gaură de sute de milioane de euro, bani care nu vor mai putea fi recuperaţi integral niciodată. Suma reprezintă totalul creanţelor creditorilor la marile firme care au ajuns în insolvenţă sau în faliment. Dintre fostele mari fabrici comuniste, doar câteva au supravieţuit şi au reuşit să se menţină în condiţiile economiei de piaţă.

Cele mai importante procese de insolvenţa şi faliment aflate în derulare la Tribunalul Alba se referă al societăţile GHCL Upsom SA Ocna Mureş, Resial SA Alba Iulia, Metalurgica SA Aiud, Montana SA Câmpeni, Stratusmob SA Blaj şi Ardeleana SA Alba Iulia.

Sunt firme mari la care au lucrat zeci de mii de oameni şi care în trecut reprezentau baza economiei judeţului. Alături de acestea se află alte societăţi construite în vremea comunismului care s-au închis în urmă cu peste 10 ani: Ampelum SA Zlatna, U/zina Ardealul Alba Iulia, UTEPS SA Alba Iulia. Din păcate, cum mici excepţii la fostul combinat Ampelum Zlatna, niciuna dintre aceste falimente răsunătoare nu s-a soldat şi cu dosare penale ajunse în instanţa de juecată.

upsom  ocna muresCel mai răsunător faliment din ultimii ani este cel al combinatului de produse clorosodice GHCL Upsom SA Ocna Mureş. Închiderea societăţii în 2010 a îsnemnat concedierea a aproape 900 de persoane. Cererea de insolvenţă a fost înaintată Tribunalului de compania de stat Romgaz care are de recuperat de la societatea din judeţul Alba nu mai puţin decât 14 milioane de euro.

Combinatul din Ocna Mureş era în proprietatea grupului indian GHCL, care deţine 95,67% din acţiuni. Majoritatea activelor scoase din uz sunt garantate, însă, către BCR, care are o ipotecă de de 23,5 milioane de dolari. Activele firmei au fost vândute în 2013 către Aloref SRL Alba Iulia, în asociere cu Ascom International SRL, pentru 6 milioane de euro, fără TVA.

resial, alba iulia,Cel mai vechi dosar de faliment de la instanţele din Alba se referă la societatea Resial SA Alba Iulia. Anul trecut în octombrie cea mai importantă fabrică de cărămizi refractare din ţară şi una dintre cele mai mari din Europa înainte de anii `90, “Resial”, fosta “Refractara” din Alba Iulia a fost pusă la pământ şi vândută pe bucăţi de lichidatorul juridiciar.

Citeşte şi FOTO – VIDEO | SPECTACULOS: Turnul de apă şi coşul de fum de la fosta fabrică „Refractara” DEMOLATE cu material exploziv

Lichidatorul a contractat o firmă care a pus la pământ turnul de apă şi coşul de fum de pe platforma industrială, o operaţiunie spectaculoasă, care a confirmat, la propriu, sfârşitul acestei fabrici la Alba Iulia.

Înainte de 1990, fabrica Refractara era cel mai mare producător de cărmizi refractare din România şi era una dintre cele mai moderne fabrici de profil din Europa. Avea 2.500 de angajaţi şi furniza 15 la sută din cărămizile utilizate de marile combinate siderurgice din ţară.

Citește și INGINERIILE FINANCIARE care au falimentat RESIAL Alba Iulia. Cum s-a făcut praf cea mai mare fabrică de cărămidă refractară din Europa de Est

Procedura a început în 2005 şi este, încă, în derulare. Valoarea datoriilor a ajuns la suma de 50 milioane de lei (17 milioane de euro, raportat la piaţa valutară de atunci). Principalul creditor a fost în decursul procedurii de faliment Direcţia de Finanţe Publice Alba, care a revendicat 60 la sută din sumă, respectiv 26 milioane de lei.
Criza economică a închis fabricile de mobilă

Montana SA Câmpeni este o altă societate mare, cu obiect de activitate în industria mobilie, care a ajuns în faliment. Procedura este gestionată de societatea Expert Insolvenţa SPRL Hunedoara. Datoriile Montana SA se ridică la 9,3 milioane de lei (2,2 milioane euro). Montana avea în urmă cu 20 de ani aproximativ 1.000 de angajaţi, fiind principalul angajator din zona Apusenilor. Producţia de mobilă era exportată în ţări din vestul Europei, dar şi în SUA. Criza de pe aceste pieţe a dus la pierderi mari, concedieri şi în final închiderea fabricii.

mobilaStratusmob SA Blaj este în faliment din martie 2013. Societatea este în insolvenţă din anul 2009, dar planul de reorganizare nu a dat rezultatele scontate. Datoriile societăţii sunt foarte mari: 39 de milioane de lei, adică aproape 9 milioane de euro. Fabrica de mobilă a fost închisă, în principal, din cauza crizei economice. Mobilierul din lemn masiv, mai scump decât cel din PAL, era exportat în multe ţări europene. Criza a făcut ca lumea să nu mai fie interesată de mobila scumpă ci să o prefere pe cea ieftină, chiar dacă are o durată de viaţă mai scăzută. Tot în faliment este şi Ardeleana SA Alba Iulia, firmă a miliardarului Dorel Tamaş, urmărit internaţional pentru înşelăciune şi delapidare. Creditorii cu sume importante de recuperat sunt Banca Italo-Romena, Banca Comercială Română, Direcţia Generală de Finanţe Publice Alba, Primăria Alba Iulia. Dorel Tamaş deţine peste 97 la sută din acţiunile Ardeleana SA prin intermediul unei alte societăţi, Cristian Prodimpex SRL Alba Iulia. Şi aceasta din urmă este în procedură de faliment cu datorii de 5,2 milioane de lei (1,2 milioane de euro).

Capris şi Incov, două branduri naţionale pe cale de dispariţie Societatea Incov SA Alba Iulia, cel mai mare producător de covoare şi mochete din România, este în aceeaşi situaţie. Planul de reorganziare derulat în ultimii cinci ani nu a dat rezultatele scontate, astfel încât Tribunalul Alba a decis închiderea fabricii şi vânzarea activelor pentru recuperarea datoriilor cifrate la peste 11 milioane de euro.

INCOVFabrica de covoare Incov Alba Iulia era pe vremea regimului comunist cel mai important producător din domeniu în România şi unul dintre cei mai mari din estul Europei. Covoarele Incov ajungeau în aproape toate casele românilor, în sedii de instituţii şi erau exportate în multe ţări. După 35 de ani de activitate societatea a ajuns în faliment.

Citește și INCOV Alba Iulia și-a dat ultima suflare: Cel mai mare producător de covoare din România a intrat în faliment

Incov era în procedura de insolvenţă din decembrie 2008, dar planul de reorganizare aprobat în 2009, modificat şi extins ulterior, nu a putut fi îndeplinit astfel încât Tribunalul Alba a pronunţat recent falimentul la solicitarea administratorului judiciar.

Prima consecinţă a falimentului a fost concedierea a 72 de angajaţi din cei 91 cât mai lucrează la firma din Alba Iulia. Unul din specificul activităţii fabricii Incov era fabricarea covoarelor de dimensiuni foarte mari. Astfel de obiecte se găsesc în prezent la Palatul Parlamentului Banca Naţională a Romaâniei, Cercul Militar, Hotelul Intercontinental.

caprisSocietatea Capris SA Sebeş  era cândva una dintre cele mai importante fabrici din România în domeniul marochinăriei, respectiv a producţiei de genţi, poşete şi haine din piele. Odată cu declararea falimentului, brandul “Capris” va dispărea în actuala formă de organizare, administratorul judiciar având posibilitatea să vândă activele societăţii pentru a acoperii datoriile cifrate la peste 2 milioane de euro.

Un viitor cumpărător poate continua, însă, obiectul de activitate. Imposibilitatea aplicării programului de reorganizare judiciară s-a datorat şi concurenţei existente chiar în Sebeş unde mulţi dintre foştii angajaţi de la Capris au înfiinţat mici ateliere cu obiect de activitate similar. Creditorii cei mai importanţi sunt Direcţia de Finante Publice Alba şi două banci comerciale.

Citește și O nouă licitaţie pentru vânzarea activelor „Capris” Sebeş, cu preţ de pornire de 2,16 milioane lei. Marca fabricii, valorificată cu minim 23.000 de lei

Puţine societăți de renume din Alba au supraviețuit

portelan apulumCel mai multe foste fabrici ridicate în Alba pe vremea regimului comunist sunt acum în procedură de faliment. Singurele care au supravieţuit sunt uzinele de armament de la Cugir, fabricile Apulum şi Saturn din Alba Iulia, IAMU SA Blaj şi exploatarea minieră CupruMin Abrud.

Uzinele de armamanet din Cugir sunt în proprietatea statului, iar fabrica Apulum, cel mai mare producător de obiecte de porţelan din România este deţinută de o firmă italiană. Apulum s-a dezvoltat graţie unui partenriat cu concernul sudedez IKEA.

De asemenea, uzina Saturn este tot în proprietatea unei companii din Italia şi a reuşit să se menţină prin contracte de export. IAMU Blaj este una didntre cele mai performante foste societăţi de stat din Alba. Privatizată şi cumpărată de Asociaţia Salariaţilor, societatea a reuşit prin colaborarea cu concernul german Bosch să se dezvolte semnificativ în ultimii 10 ani.

Exploatarea minieră CupruMin Abrud a rămas în proprietatea statului, după mai multe tentative eşuate de privatizare. Activitatea minei din Apuseni est profitabilă astfel încât existenţa acesteia nu este pusă, deocamdată, în pericol.

sursa: adevarulȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. toma

    luni, 02.02.2015 at 21:05

    Cei care pot da un raspuns, acestor intrebari, sint inca in viata. Sint cunoscuti, pot fi intrebati. Dar, cel mai probabil, nu se vrea. De ce…?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Accidente rutiere grave produse în Alba din cauza neacordării de prioritate. Atenționările polițiștilor

Publicat

Poliția Alba atenționează că neacordarea de prioritate a fost una dintre principalele cauze în producerea unor accidente grave în anul 2020 pe raza județului și subliniază importanța respectării regulilor rutiere. Mai mulți oameni și-au pierdut viața, iar alții au fost răniți.

Potrivit IPJ Alba, în anul 2020, neacordarea de prioritate vehiculelor a fost cauza de producere a 13 accidente grave de circulație în urma cărora 3 persoane și-au pierdut viața, 14 au fost rănite grav, iar două au fost rănite ușor.

Vezi ACCIDENTE RUTIERE GRAVE în 2020: Cum s-au produs tragedii pe șoselele din Alba. Viteza și neatenția la volan, principalele cauze

În ceea ce privește neacordarea priorității pietonilor, în anul care a trecut au fost înregistrate 5 accidente grave care au avut această cauză, în urma cărora o persoană și-a pierdut viața, iar 4 au fost rănite grav.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie anul trecut au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonală și neacordarea de prioritate, potrivit raportului de activitate al IPJ.

Anul trecut, polițiștii din Alba au aplicat 35.470 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe (15.745) pentru nerespectarea regimului legal de viteză, din care 280 celor care au depăşit viteza cu peste 50 km/h.

Au fost reţinute, în vederea suspendării, 2.055 de permise de conducere şi au fost retrase 1243 de certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.

În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat un număr de 636 de infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe (189) fiind infracţiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracțiunile de conducere fără permis şi de conducere cu permisul suspendat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Alba: 11 șoferi au rămas fără permise în ultimele 24 de ore pentru că nu au dat prioritate. Urmează acțiune cu radare

Publicat

În ultimele 24 de ore, 11 conducători auto au rămas fără permis pentru că nu au respectat regulile privind prioritatea vehiculelor sau a pietonilor, transmite IPJ Alba. Astăzi, în județ va fi organizată o acțiune pentru combaterea excesului de viteză.

În săptămâna 18 – 24 ianuarie, polițiștii rutieri din județul Alba, sprijiniți de polițiștii de ordine publică, desfășoară o acțiune de creștere a siguranței rutiere și acționează pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, respectiv indisciplina pietonală, neacordarea de prioritate, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, depășirea neregulamentară dar și conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, potrivit sursei citate.

Marți, activitățile au urmărit depistarea conducătorilor auto care au pus în pericol siguranța traficului rutier prin faptul că nu au acordat prioritate autovehiculelor sau pietonilor.

În urma acțiunii Poliției, 11 conducători auto au fost sancționați contravențional, cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei și cu măsura complementară a suspendării permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile. Doi dintre aceștia nu au acordat prioritate pietonilor aflați în traversarea drumului pe trecerea de pietoni, iar 9 nu au respectat regulile privind prioritatea de trecere a vehiculelor.

Alte 3 permise de conducere au fost reținute pentru alte abateri de la normele legale privind circulația rutieră.

Poliția reamintește că eacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public, prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, precum și neacordarea priorității vehiculelor care au acest drept, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (4 sau 5 puncte amendă) și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Azi, 20 ianuarie, polițiștii vor acționa pentru combaterea excesului de viteză, iar aparatele radar vor fi folosite la capacitate maximă în zonele identificate cu risc de producere a accidentelor rutiere datorate vitezei excesive.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

UPDATE ACCIDENT pe DN 14B, la Crăciunelu de Jos. O persoană încarcerată, după un impact între două autoturisme. Trafic îngreunat

Publicat

Un accident rutier s-a produs marți, în jurul orei 13:20, pe DN 14B, pe raza localității Crăciunelu de Jos. O persoană a rămas încarcerată după ce două autoturisme s-au lovit. 

UPDATE: Potrivit IPJ Alba, la data de 19 ianuarie 2021, în jurul orei 13:10, polițiștii din Blaj au intervenit pe DN 14 B, între Blaj și Crăciunelul de Jos, unde a avut loc un accident rutier soldat cu victime omenești.

Un bărbat de 35 de ani, din Blaj, în timp ce conducea un autoturism, în direcția Blaj – Crăciunelul de Jos, a intrat în coliziune cu un autoturism, condus, din sens opus, de un tânăr de 25 de ani, din Alba Iulia.

În urma accidentului, conducătorul celui de-al doilea autoturism a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate.

UPDATE, ora 13:45 – Potrivit ISU Alba, victima a fost descarcerată, având membrele inferioare blocate de podul pedalier. Aceasta este conștientă, a fost predată echipajului SMURD și va fi transportată la spital.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Garda de Intervenție Blaj intervine pentru descarcerare și acordare prim ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 14B, pe raza localității Crăciunelu de Jos.
În accident au fost implicate două autoturisme rezultând o victimă încarcerată, conștientă.

În acest moment fortele de intervenție lucrează pentru descarcerarea victimei.

Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu apă și spumă dotată cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD B2.

Potrivit IPJ Alba, traficul este îngreunat pe DN 14 B, la ieșire din Crăciunelu de Jos spre Blaj, din cauza unui accident rutier în care au fost implicate două autovehicule.

Revenim cu detalii. 

Foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

O bătrână din Blaj a decedat la trei zile după ce a fost bătută în propria casă. Atacatorul, condamnat la UN AN de închisoare

Publicat

batrana-batuta

Doi bătrâni din Blaj s-au trezit în miez de noapte cu o ”ploaie de lovituri” aplicate cu pumnii și picioarele de către un bărbat beat care, în timp ce îi lovea cu sălbăticie, le cerea banii din casă.

Când nu a găsit nimic și vecinii celor doi, alertați de urletele și țipetele din casă, au intervenit, bărbatul a fugit. 

Cei doi bătrâni au fost transportați în stare gravă la spital. La trei zile de la atac, femeia, în vârstă de 83 de ani a decedat.

Medicul legist a concluzionat în urma autopsiei că moartea bătrânei a fost cauzată de o pneumonie și că între leziunile suferite în urma loviturilor primite ”și deces nu există legătură de cauzalitate, fără a putea exclude un rol favorizant în evoluția infaustă”. 

Magistrații Judecătoriei Blaj l-au condamnat pe atacator, Ion Mihai K., la un an de închisoare pentru tentativă de tâlhărie și plata unor sume de bani cu titlu de daune morale.

Atacul s-a produs pe 27 martie 2020, iar cazul a fost făcut public de autorități ca o simplă tentativă de tâlhărie. Atacatorul a fost arestat preventiv, iar cazul a ”mers pe sub radar” până când magistrații Judecătoriei Blaj i-au aplicat o primă pedeapsă acestuia, în 27 noiembrie 2020, pentru tentativă de tâlhărie.

CITEȘTE ȘI: Doi bătrâni din Blaj, băgați în spital de un bărbat care a intrat în locuința acestora și a încercat să îi tâlhărească

În urma deciziei Judecătoriei Blaj, a fost înaintat apel, iar procesul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Ce s-a întâmplat în locuința din Blaj, în noaptea de 27 martie 2020, potrivit procurorilor care au anchetat cazul

Cei doi bătrâni, de 78 și 83 de ani, dormeau, în jurul orei 22.15. La un moment dat, Ion Mihai K., zis ”Turturica”, a intrat în locuința acestora. Ușa de acces în casă era închisă, dar nu cu cheia. Ion a profitat de acest fapt și, cu intenția de a sustrage bani sau alte valori, a început să caute prin casă.

Între timp cei doi bătrâni s-au trezit și l-au surprins pe bărbatul de 31 de ani.

În acel moment, ”inculpatul a exercitat asupra acestora acte de violență și anume le-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii și picioarele peste față și corp, i-a amenințat, solicitându-le în același timp, în limba maghiară, să-i dea bani”, se arată în motivarea Judecătoriei Blaj.

Nervos că nu găsește nimic, a răvășit locuința celor doi bătrâni.

Urletele bărbatului care cerea bani, strigătele de ajutor ale celor doi bătrâni și zgomotele din casă i-au alertat pe vecinii acestora.

Când vecinii au intervenit, bărbatul s-a speriat și a fugit prin grădina locuinței, dar și prin alte grădini, până a ajuns acasă.

Pe drum, și-a aruncat tricoul pătat de sânge, însă martorii l-au identificat rapid pe bărbat și la fel de rapid a și fost prins de polițiști.

Bătrânii s-au luptat cu atacatorul, dar au ajuns în stare gravă la spital

Când a fost găsit de polițiști, bărbatul avea zgârieturi pe ambele părți ale frunții, pe nas, pe coapsa dreaptă, o zgârietură de 11 centimetri în partea din față a coapsei și, în zona spatelui, o vânătaie de 11 centimetri.

Cei doi bătrâni au fost transportați în stare gravă la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, cu multiple traumatisme.

Bărbatul a avut diagnosticul de ”microfocar de contuzie hemoragică subcortical parietal stâng, hematom de părți moi regiunea geniană dreapta și palpebral stâng, fractură oase nazale și condil mandibular drept fără traiecte certe de fractură la nivel cranian, fractură arcuri costale C 1 și C 10 drept și C 4,5,6 și 7 stâng”, potrivit motivării instanței.

Pentru femeie, diagnosticul stabilit a fost: ”politraumă prin agresiune – stare comatoasă indusă”.

Din cauza stării grave în care se aflau cei doi, nu au putut fi audiați.

Atacatorul a fost arestat preventiv.

Raportul medicului legist

Bătrânul a avut nevoie de 28 – 30 de zile de îngrijiri medicale, dar, potrivit medicului legist, leziunile nu au pus în primejdie viața acestuia.

Femeia, de 83 de ani, a murit pe 30 martie, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, la trei zile de la atac. 

Extras din raportul medicului legist, potrivit motivării instanței 

”1. Moartea numitei (…) fost neviolentă

2. Ea s-a datorat insuficienței respiratorii în cadrul sindromului de detresă respiratorie acută, consecutiv unei pneumonii interstițiale.

3. Leziunile traumatice externe constatate la autopsie pot data din 27.03.2020 și s-au putut produce, prin lovire cu corpuri dure, lovire de plan dur neregulat și hiperflexia laterală a coloanei vertebrale lombare. Restul soluțiilor de continuitate osoase (fracturi) costale s-au putut produce prin comprimare între două planuri dure, posibil în cadrul manoperelor de resuscitare cardio-pulmonară.

4. Între leziunile constatate și deces nu există legătură de cauzalitate, fără a putea exclude un rol favorizant în evoluția infaustă, cu final letal, a procesului patologic preexistent reprezentat de pneumonia interstițială. În cazul supraviețuirii, ar fi necesitat 28-30 de zile de îngrijiri medicale.

5. Leziunile prezentate nu au pus în primejdie viața victimei.

6. Moartea poate data din 30.03.2020.

În cazul supraviețuirii, ar fi necesitat 28-30 de zile de îngrijiri medicale”, se arată în documentul citat.

Ce a spus atacatorul și ce sentință i-a dat Judecătoria Blaj

În fața anchetatorilor, bărbatul a spus că ”era într-o stare stare avansată de ebrietate și nu își amintește dacă le-a cerut sau nu bani ori dacă a căutat prin casă. Își amintește, însă, că i-a aplicat persoanei vătămate (…) o lovitură cu palma sau cu pumnul, în zona feței și a doborât-o la pământ”, se arată în motivarea Judecătoriei Blaj.

Instanța reține că inculpatul a avut o atitudine sinceră, recunoscând săvârșirea faptei. Mai mult de atât, bărbatul a avut condamnări în trecut, atât în țară, cât și în străinătate.

Ion Mihai K. a fost judecat pentru tentativă de tâlhărie.

Pe 27 noiembrie 2020, bărbatul a fost condamnat la un an (1) de închisoare cu executare și plata a 25.000 lei și 12.500 lei cu titlul de daune morale în favoarea bătrânului pe care l-a atacat și rudelor femeii care a decedat la trei zile de la tentativa de tâlhărie.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj au făcut apel la decizia magistraților, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Prima ședință de judecată va avea loc în data de 3 martie 2021.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate