Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO | SPECTACULOS: Turnul de apă şi coşul de fum de la fosta fabrică „Refractara” DEMOLATE cu material exploziv

Publicat

turn refractara Două explozii puternice s-au auzit miercuri după-amiază în zona fostei fabrici „Refractara” din Alba Iulia. Zgomotele asurzitoare au fost cauzate de acţiuni de demolare controlată a turnului de apă şi a coşului de fum. Cele două construcţii au fost puse la pământ cu şase kilograme de explozibil.

Proprietarul clădirii a apelat la această metodă, pentru că îşi propune să valorifice fierul vechi din clădire. Odată cu demolarea acestor turnuri, proprietarul va reuşi să extragă aproximativ 100 de tone de fier vechi.

„Refractara” a ajuns dintr-o fabrică de succes o ruină. Lichidatorul judiciar ar firmei ce deţine fabrica Resial a hotărât să demoleze ultimele două turnuri ale clădirii, respectiv coşul de fum şi turnul de apă. În acest sens a contractat o firmă din Arad, care a folosit un subcontractor din Hunedoara pentru această operaţiune. Au fost folosite două kilograme de explozibil pentru demolarea turnului de apă şi patru kilograme pentru coşul de fum. În total, firma din Deva, care s-a ocupat de această operaţiune, a folosit şase kilograme de explozibil.

Proprietarul clădirii a spus că a luat această decizie pentru că nu exista altă metodă prin care să fie demolate. Acesta îşi propune să valorifice fierul vechi din cele două turnuri care au fost puse la pământ. A estimat că va reuşi să extragă aproximativ 100 de tone de fier vechi.

Resial (fosta “Refractara”) avea în urmă cu 10 de ani circa 2.000 de angajaţi. Fabrica s-a închis în 2005, după care a ajuns în faliment. Pe vremea comunismului, era cea mai mare fabrică de produse refractare din România şi una dintre cele mai mari din Europa.

Fabrica avea trei hale industriale și spații de birouri, a căror suprafață totală era de 30.000 de metri pătrați, și un teren de 17 hectare

Platforma industrială Resial a fost cumpărată în 2007 de la societatea falimentară Resial SA Alba Iulia de omul de afaceri italian Ariganello Pasqualino, prin intermediul firmei Trustul de Construcţii Industriale SRL pentru suma de aproximativ 10 milioane de euro. Pentru că nu a putut valorifica platforma şi în condiţiile unor credite mari la bănci, firma italianului a ajuns, în 2010, în insolvenţă.

În 2013, fosta platformă industrială a fost scoasă la licitaţie.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax