Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cântăreţi bisericeşti fără salarii, după ce plăţile au fost considerate ilegale. Problema, rezolvată după trei luni prin ordonanţă de urgenţă

Publicat

O ordonanţă de urgenţă prin care aproape 19.000 de cântăreţi în biserici sunt repuşi pe statele de plată ale Consiliilor Judeţene în condiţiile în care erau, potrivit Guvernului, la un pas de concediere, a fost semnată de premierul Victor Ponta. S-a întâmplat la două zile după lansarea oficială a candidaturii pentru funcţia de preşedinte al României, cu tema apartenenţei sale la religia ortodoxă în prim-plan.

Actul normativ a fost aprobat pe 31 iulie, fără dezbatere publică şi fără a fi anunţat de Guvern nici înainte, nici după şedinţa în care s-a adoptat.

Lăsată timp de mai multe luni în aşteptare, problema cântăreţilor s-a rezolvat la urgenţă după ce aceştia au făcut demersuri către autorităţile bisericeşti superioare.

Câteva mii de cântăreţi bisericeşti din mai multe judeţe, de la toate cultele recunoscute în România, au rămas fără salarii timp de peste trei luni, întrucât au fost asimilaţi greşit de către reprezentanţii Curţii de Conturi unei funcţii clericale specifice unui anumit cult.

„În mai multe judeţe, reprezentanţii Curţii de Conturi au interpretat eronat funcţia neclericală de cântăreţ bisericesc, specifică în Biserica Ortodoxă Română, pe care au asimilat-o cu funcţia clericală de cantor proprie unui alt cult recunoscut. Ca urmare a acestei interpretări eronate, sprijinul salarial de la bugetele locale pentru personalul neclerical din mai multe judeţe a fost întrerupt în ultimele luni”, explică Patriarhia Română, într-un material remis, joi, agenţiei Mediafax.

Mai multe eparhii din ţară au sesizat Patriarhiei Române faptul că reprezentanţii locali ai Curţii de Conturi au oprit plata personalului neclerical. În aceste condiţii, Patriarhia a sesizat Curtea de Conturi, care a rezolvat problema.

„La sfârşitul lunii iulie, Curtea de Conturi, după o analiză atentă a situaţiei în urma unei adrese a Patriarhiei Române, a clarificat această problemă, astfel că personalul neclerical din judeţele respective îşi va reprimi sprijinul financiar de la bugetele locale, conform Legii 284/2010”, au precizat reprezentanţii Patriarhiei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, personalul clerical al Cultelor din România primeşte contribuţia la salariu de la bugetul de stat, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, iar personalul neclerical, de la bugetele locale (consilii judeţene).

Din cele 19.000 de posturi neclericale, Biserica Ortodoxă Română are aproximativ 5.700 de cântăreţi bisericeşti, care primesc sprijin salarial de la bugetele locale, restul posturilor neclericale aparţinând celorlalte culte recunoscute în România.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax