Connect with us
Advertisement

Eveniment

Care este procedura pentru cei care vor să-i ajute pe refugiați. Arafat: puțini ucraineni cer azil, câteva zeci până acum

Publicat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat sâmbătă că puţini ucraineni cer azil în România, până la acest moment fiind câteva zeci de persoane care au solicitat acest lucru.

„Puţini cer la acest moment azil pentru a rămâne sub egida unui azilant. Sunt câteva zeci până acum”, a spus Arafat, la Vama Siret.

El a arătat că ucrainenii care vin în România nu sunt obligaţi să stea în taberele de refugiaţi, dacă se găsesc locuri de cazare, pot merge acolo.

Vezi UPDATE FOTO-VIDEO: Război în Ucraina, ziua a treia. Asaltul rușilor continuă asupra Kievului. Fiecare minut de rezistență este o victorie

„Depinde dacă au acte, dacă au fost verificaţi, toate aceste aspecte se rezolvă în comun cu colegii de la Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul General de Imigrări. Mai este un lucru pe care l-am discutat cu colegii de la Poliţia de Frontieră: dacă aici se va aglomera mult, au fost aduse microbuze de control de frontieră care au toată infrastructura necesară de control şi este posibil ca o parte să fie duşi în coloană tabără şi să fie acolo făcut controlul de frontieră pentru decongestionarea zonei de aici. La momentul acesta nu este nevoie. Dacă se va întâmpla, e pregătit şi acest lucru”, a mai spus Arafat.

Mulți români vor să sprijine refugiații. Care este procedura

Şeful Arafat a subliniat că sunt foarte mulţi români care doresc să-i sprijine pe ucrainenii care vin în România, precizând că aceştia trebuie să ia legătura cu autorităţile responsabile.

„Sunt foarte mulţi care vor să vină şi să sprijine şi apreciem asta foarte mult. Sunt foarte mulţi care ne cer să vină aici cu mâncare, cu alimente, cu diferite chestii. S-a stabilit un grup de lucru care coordonează acest aspect între cancelaria premierului, DSU, care să-i coordoneze pe cei care vor să doneze sau să vină cu suport, ca să putem să venim cu el la nivelul în care este nevoie de acest lucru.

La acest moment, nu putem vorbi de o criză umanitară pe partea României, motiv pentru care toţi care vin cu mâncare la pachete…. Riscul este ca o parte din această mâncare să rămână nefolosită sau să se strice. (…) Iau legătura cu autorităţile care sunt responsabile.

De exemplu, la nivelul judeţului Suceava există un centru de comandă, să ia legătura cu grupul care se ocupă de legătura cu societatea civilă şi cu ei se poate organiza acest lucru. La acest moment, avem deja locuri de cazare stabilite cu biserica, peste 400 de locuri într-o mănăstire, mai sunt multe alte locuri care sunt identificate, tabăra va fi o chestie temporară, unde nu se stă mai mult de 72 de ore şi după asta se duc către locurile de cazare, fie din judeţul Suceava, fie din judeţele limitrofe”, a explicat şeful DSU.

El a precizat că cei care vin în România trebuie să apeleze „la cei care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile”.

„Sunt oameni aici care asigură asistenţă, care sunt îmbrăcaţi în echipamente ISU sau din partea societăţii civile, Crucea Roşie, etc. Poţi să-i vezi. Dacă vine cineva care nu ştii cine este, nu ştii ce caută, atunci trebuie să ai grijă şi să te protejezi”, a afirmat Arafat.

UPDATE Guvern: circa 14.000 de ucraineni se află în România, 54 au cerut azil

Aproximativ 14.000 de cetățeni ucrainieni se află în România de la începutul crizei din Ucraina. Doar 54 dintre aceștia au cerut azil în România. La frontiere se organizează zone tampon, zone de așteptare și puncte de asigurare a hranei și a apei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, sâmbătă, legat de situația de la frontiera cu Ucraina, că până la miezul nopții în România au intrat, în ultimele 24 de ore, 14.188 de cetățeni ucraineni, dintre care 7.298 au părăsit România.

În total, de la declanșarea conflictului asupra Ucrainei de către Rusia, în România se află în acest moment aproximativ 14.000 de cetățeni ucraineni.

„Toți aceștia au dreptul legal de a rămâne pe teritoriul României, fie pe teritoriul altui stat membru UE maxim 90 de zile. Dintre aceștia, cetățenii ucraineni care au ales să solicite protecția statului român prin aplicarea cererii de azi, sunt 54”, a spus Cărbunaru.

Legat de organizarea din punctele de trecere a frontierei, acesta a afirmat că la Ministerul Afacerilor Interne au fost luate o serie de măsuri. S-au suplimentat forțele, centrul de coordonare și comandă va fi coordonat de șeful ISU județean și a fost reorganizat fluxul de trafic din Ucraina.

S-au stabilit zone tampon, zone de așteptare și puncte de asigurare a hranei și a apei.

surse: Agerpres, Mediafax

sursă foto: arhivă Poliția de Frontieră (border.gov.md)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement