Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Carnaval pe malul Mureşului. „Noaptea Pricolicilor” la Limba

Publicat

Vineri, pe malul Mureşului, la Limba, satul aflat la 7 kilometri de Alba Iulia, în comuna Ciugud, s-a organizat o serbare câmpenească devenită tradiţie locală. Limbenii au sărbătorit „Noaptea Pricolicilor”, un eveniment plin de culoare, ce scoate în evidenţă sorgintea dacică a localnicilor.

Limbenii sunt cunoscuţi, din vremuri trecute, sub denumirea de pricolici. Legenda spune că pricoliciul are puteri depline, la sfârşitul lunii iunie, cu ocazia zilei lui Sf. Petru de vară (stăpânul pricolicilor) sau a „soborului pricolicilor” (29 iunie). Se crede că pricolicii se adună într-un loc anume hotărât, la urlătoare, la o răscruce. La baza acestei legende se află realitatea istorică. Pe vatra satului Limba au trăit dacii. Aceştia  erau organizaţi într-o confrerie războinică a cărei simbol era lupul.

Evenimentul s-a dorit a fi o adevărată lecţie de istorie în aer liber, organizat de Primăria şi Consiliului local al Comunei Ciugud, în colaborare cu Parohia ortodoxă Limba şi Asociaţia „Limbenii”. Carnavalul de la Limba s-a desfăşurat pe malul Mureşului, vineri, 1 iulie, începând cu ora 19.00.

Vă prezentăm programul sărbătorii:

– ora 19.00: întâlnirea participanţilor la Biserică şi asistarea la slujba de mulţumire;

-ora 19.45: deplasarea alaiului, condus de daci pedeştri şi călări, pe malul Mureşului, în prund;

-ora 20.00: alocuţiuni,vânzare de carte, acordare de diplome, poze;

– ora 20.10: Spectacol de iluzionism pe scena din “Prund”: iluzionistul “ALEXINI”;

– ora 20.30: Carnavalul Pricolicilor: defilarea, printre torţe, a copiilor îmbrăcaţi în ţinută de carnaval şi premierea celor mai interesante costume;

– ora 21.00: Spectacol de muzică populară  pe scena din “Prund”: Ansamblul “Balomireana”;

– ora 22.00: Foc de tabără

– ora 22.00: continuare – Carnavalul Pricolicilor.

Legenda “Pricolicilor” este, de fapt, o formă reinterpretată a unor ritualuri de iniţiere a tinerilor “lupi”, adică a tinerilor daci organizaţi în asociaţii bărbăteşti închise.  În cadrul acestor asociaţii, membrii erau supuşi unor teste cu scopul de a-i face să semene cu carnasiera pe care şi-au ales-o ca emblemă. Aceste ritualuri au durat destul de mult în timp, astfel încât limbenii au ajuns să fie cunoscuţi sub denumirea de oameni-lup sau pricolici.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Asta da popa!

    vineri, 01.07.2011 at 12:12

    PRICOLÍCI, pricolici, s.m. (În superstiții) Duh rău în care se presupune că se transformă unii oameni (mai ales după moarte) și care ia înfățișarea unor animale
    Orice dar numai sarbatori de genul ne facem, mai ales daca un preot ortodox e initiatorul! Vai ca ne transformam in duhurile rele cu tot cu popa!

    • Limbeanu

      duminică, 03.07.2011 at 13:47

      Asta da comentariu!
      Diletantismul şi datul cu părerea ridicat la nivel de sport naţional. Snobii şi dicţionarele lor realizate „după ureche”. Profesorii ar trebui plătiţi mai bine pentru a reduce din purtătorii de cuvinte…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax