Actualitate
Cartea de identitate electronică, după 1 iulie 2013. Vezi cum trebuie să arate fotografia şi cum se iau amprentele
Cartea electronică de identitate, eliberată după 1 iulie 2013, va avea un cip care va conţine imaginea facială şi amprentele de la degetele arătătoare, pentru a garanta un grad de protecţie ridicat împotriva furtului de identitate. În anexa proiectului normativ se descriu cerinţele pentru fotografie şi cum se iau amprentele.
Imaginea titularului cărţii de identitate trebuie să-l înfăţişeze cu o stare comună, să nu aibă ochii închişi, cu faţa vizibilă de la baza bărbiei până la frunte, fără umbre de lumină. Se acceptă capul acoperit doar în aceste condiţii şi dacă există motive religioase în acest sens. În fotografie, ochelarii sunt acceptaţi doar dacă lentilele nu sunt colorate, nu reflectă lumina, nu provoacă umbre şi nu au porţiuni care să ascundă ochii.
Imaginea trebuie să aibă fundal neutru, deschis la culoare, astfel încât fotografia preluată să reprezinte cât mai fidel trăsăturile şi fizionomia celui în cauză.
Amprentele se recoltează de la degetele arătătoare ale ambelor mâini. În cazul în care calitatea amprentelor este necorespunzătoare şi/sau degetele arătătoare prezintă răni, se preia amprenta plană, de bună calitate, a degetelor mijlocii, inelare sau mari ale solicitantului.
Fotografia şi amprentele sunt incluse în cipul al cărţii de identitate şi se stochează în baza de date a Sistemului naţional informatic de evidenţă a persoanelor şi în bazele de date de producţie. După personalizarea cărţii electronice de identitate, datele biometrice stocate în bazele de date de producţie se şterg prin procedură automată.
Cărţile de identitate vor fi valabile patru ani pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, şapte ani pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, zece ani, după împlinirea vârstei de 25 de ani şi permanent pentru cei care au împlinit deja 55 de ani.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News