Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi uriașe pentru CARTELUL din industria lemnului, cu legături în Alba. Holzindustrie Schweighofer și Kronospan, în top

Publicat

Mai multe companii cu activitate în activitate pe piața lemnului din România, printre care HS Timber Production (fosta Holzindustrie Schweighofer – Sebeș), Kronospan – inclusiv divizia de la Sebeș și Egger, au fost amendate pentru constituirea unui cartel.

Autoritățile au anunat că un număr de 31 de companii îşi coordonau comportamentul prin schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercia

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 129,6 milioane lei (aproximativ 26,6 milioane euro) 31 de companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa comercializării masei lemnoase din România, potrivit unui comunicat al instituţiei, remis, marţi, AGERPRES.

În cadrul acestei investigaţii, autoritatea de concurenţă a analizat mai multe licitaţii organizate de diverşi administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011 – 2016 şi a constatat că în cazul a 45 dintre ele au fost încălcate regulile de concurenţă prin realizarea unor înţelegeri şi/sau practici concertate pentru împărţirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, precum şi/sau pentru împărţirea surselor de aprovizionare.

Astfel, companiile îşi coordonau comportamentul prin schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziţie de masă lemnoasă, organizarea internă, precum şi strategia comercială de participare la anumite licitaţii sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masă lemnoasă.

În acest fel, companiile eliminau concurenţa dintre ele în cadrul licitaţiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preţ posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puţini bani.

Cele mai mari amenzi

Cele mai mari amenzi au fost luate de Egger România, respectiv 22,6 milioane de lei, Forestar – 1,7 milioane de lei, Frasinul – 3 milioane de lei, HS Timber Productions – 51,7 milioane de lei, Kronospan România – 1,9 milioane de lei, Kronospan Sebeş – 1,3 milioane de lei, Kronospan Trading – 43,1 milioane de lei.

LISTA

1. ALREDIA SRL: 529.979,18 lei
2. ARGATU CRISTI ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ: 54 lei
3. CUPAMARCU PRODCOM SRL: 1.470,25 lei
4. EGGER ROMANIA SRL: 22.657.254,32 lei
5. EUROMARCHET IMPEX SRL: 108.531,14 lei
6. EXPLOSIV GROUP SRL: 160.046,26 lei
7. FAGUS FOREST PROD SRL: 74.747,67 lei
8. FOREST LAND SRL: 134.052,06 lei
9. FORESTAR SA: 1.707.646,88 lei
10. FRASINUL: 3.025.956,89 lei
11. FUL PROD COMPANY SRL: 128.762,01 lei
12. GELU TRANSEXPLOR SRL 305.616,30 lei
13. GENEX COM SRL: 378.598,05 lei
14. GILFOR SRL: 288.679,65 lei
15. GYORGY L. TIBOR ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ: 32.528,48 lei
16. H L V TRANSILVANIA SRL: 163.741,02 lei
17. HS TIMBER PRODUCTIONS SRL: 51.788.472 lei
18. KRONOSPAN ROMANIA SRL: 1.922.142,2 lei
19. KRONOSPAN SEBES SA: 1.368.636,88 lei
20. KRONOSPAN TRADING S.R.L.: 43.148.358,85 lei
21. LIMSILVA FOREST SRL: 276.824,00 lei
22. RAUMOND IMPEX SRL: 117.372,53 lei
23. SILVANIA INTERNATIONAL PROD SRL: 442.898,90 lei
24. SILVA LOGISTICS SERVICES SRL: 586.165,44 lei
25. SIMI-CON EXPLOATARE SRL: 217,42 lei
26. SIMICOM SRL: 198.905,99 lei
27. SIRVA-TOUR SRL: 45.589,90 lei
28. SORIN-ALCOS SRL: 16.701,83 lei
29. TRANS MONICA SRL: 864 lei
30. VALCON SRL: 1.705,61 lei
31. VORTEX SRL 72.303,23 lei

Un număr de 13 companii au recunoscut încălcarea legii concurenţei şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor (Alredia, Egger România, Explosiv Group, Fagus Forest Prod, Forest Land, Genex Com, HS Timber Productions, Kronospan România, Kronospan Sebeş, Kronospan Trading, Limsilva Forest, Silvania International Prod, Silva Logistics Services).

Kronospan Trading a fost sancţionată deoarece, la sfârşitul lunii octombrie 2018, a preluat activitatea de producţie, precum şi toate elementele conexe acesteia (stocuri, clienţi, furnizori, contracte, evidenţe contabile) de la Kronospan Sebeş şi Kronospan România, continuând activitatea economică a acestora.

„Reamintim că, la sfârşitul anului 2018, Consiliul Concurenţei a a sancţionat companiile Forestar SA, Nico Paul SRL şi Saniral SRL cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aproximativ 497.866 euro) pentru trucarea unei licitaţii derulate de Romsilva, prin Direcţia Silvică Neamţ, pentru valorificarea lemnului fasonat”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, autoritatea de concurenţă a derulat mai multe anchete sectoriale şi analize pe piaţa lemnului şi a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei, care au şi fost preluate în reglementările din domeniu.

Astfel, Consiliul Concurenţei a recomandat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activităţi, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalaţiile proprii.

De asemenea, autoritatea a solicitat ajustarea legislaţiei din domeniu, astfel încât nivelul de taxare să fie nediscriminatoriu, iar Romsilva să plătească taxe şi redevenţe ca toţi ceilalţi administratorii şi/sau proprietarii de fond forestier.

În acelaşi timp, a mai recomandat eliminarea condiţiei atestării sau să se permită participarea la licitaţiile organizate de administratorii de păduri proprietate publică, inclusiv a companiilor/persoanelor fizice care au încheiat contracte de prestări servicii cu operatori atestaţi pentru activitatea de exploatare forestieră.

În ceea ce priveşte modul de selectare a partizilor care vor fi recoltate de către Romsilva, autoritatea de concurenţă consideră că trebuie să se realizeze într-un mod nediscreţionar, în baza unei reglementări interne clare.

Totodată, pentru intensificarea combaterii tăierilor ilegale, autoritatea a recomandat Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară întocmirea cadastrului fondului forestier.

În plus, Consiliul Concurenţei a recomandat Guvernului României realizarea (inclusiv cu sursă de finanţare din fonduri europene) a unui program privind economisirea lemnului de foc, prin înlocuirea dispozitivelor ineficiente şi poluante utilizate de populaţie pentru încălzire, cu unele mai eficiente, ceea ce ar conduce la scăderea costurilor de încălzire şi reducere semnificativă a cererii de lemn de foc, aspect determinant în reducerea tăierilor ilegale.

Sursă: Agerpres, Consiliul Concurenței

UPDATE: Reacția companiei Egger România, după apariția articolului în Alba24

”EGGER a decis să coopereze pe deplin cu Consiliul Concurenței

Compania a acceptat plata unei amenzi, deși angajații EGGER nu au inițiat încălcări ale regulilor de concurență

Începând cu 2016, autoritatea română de concurență (Consiliul Concurenței) a investigat companii active în procesarea și comercializarea lemnului. Investigația a avut ca obiect licitații privind vânzarea de masă lemnoasă organizate de Regia Națională a Pădurilor Romsilva între 2011 și 2016.

Printre cele 94 de companii care au fost investigate de Consiliul Concurenței pentru perioada 2011-2016 se numără și EGGER România. În sarcina a 33 de companii au fost reținute încălcări ale legislației concurenței. Autoritatea de concurență a aplicat amenzi pentru 31 dintre acestea (celelalte două fiind radiate).

“Am cooperat în cadrul acestei proceduri încă de la început și am furnizat autorității de concurență toate informațiile necesare pe parcursul investigației”, spune Alina Chifan, Director Comercial în cadrul EGGER România.

Ca urmare a investigației, s-a constatat că anumiți angajați responsabili ai companiei nu au adoptat un comportament întocmai corect din punct de vedere concurențial. Deși acești angajați nu au inițiat ei înșiși vreo încălcare a regulilor de concurență, nici nu au oprit practicile în cauză. De aceea, am acceptat fără rezerve să plătim această amendă.”

Ținând totodată cont de participarea activă a EGGER România în clarificarea situației, Consiliul Concurenței a avut în vedere circumstanțe atenuante pentru reducerea nivelului amenzii.

“Faptul că EGGER are o reputație, recunoscută la nivel național (și global), de companie ce își desfășoară activitatea în conformitate cu legile și alte reglementări în vigoare și că încălcările identificate ale regulilor de concurență sunt excepții absolute a făcut diferența – o diferență pozitivă”, spune Alina Chifan.

Așa cum a fost stabilită de Consiliul Concurenței, amenda este în valoare de 22,6 milioane de lei.

Potrivit Legii Concurenței, punctul de plecare pentru calculul amenzii este reprezentat de cea mai recentă cifră de afaceri totală a companiei.

Volumul mic de achiziții care a făcut obiectul încălcării reținute în sarcina EGGER România, a avut, de asemenea, un efect atenuant. În plus, Consiliul Concurenței a găsit ca fiind pozitiv faptul că întreprinderea implementase, între timp, propriul program de conformare cu regulile de concurență, organizând sesiuni de training, de conformare cu legislația în materie, nu numai pentru proprii angajați, ci și pentru furnizori și alți parteneri comerciali”.

UPDATE 2: Reacția companiei HS Timber Productions SRL după apariția aticolului în Alba24

” HS Timber Productions SRL a convenit o soluționare amiabilă a anchetei inițiate de Consiliul Concurenței.

După o evaluare amănunțită a procedurilor interne de achiziție ale companiei din perioada 2011-2016, cu sprijinul unor experți recunoscuți la nivel internațional, compania a identificat anumite nereguli și a luat imediat măsurile necesare pentru remedierea acestora. Ulterior, toți managerii companiei au participat în mod regulat la cursuri de formare acordate de experți antitrust.

Motto-ul companiei „Tot mai bine în fiecare zi” și criticile constructive ale partenerilor sociali ne-au ajutat să adoptăm cele mai înalte standarde de sustenabilitate și antitrust, integrate în Codul de Conduită al companiei și obligatorii pentru toți angajații.

Cu această soluționare amiabilă, considerăm acest capitol din istoria companiei ca fiind în sfârșit încheiat.

Decizia de soluționare amiabilă privește un eveniment punctual, care a avut loc în perioada 2011-2016.

Din acel moment, compania și-a îmbunătățit constant sistemul Due Diligence și și-a stabilit un set de reguli și politici extrem de clare”, au declarat reprezentanții companiei într-un comunicat de presă, transmis pe adresa redacției alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Anonim

    marți, 26.01.2021 at 16:30

    Niște Criminali , Vor plăti Toții

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax