Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Casa Judeţeană de Pensii Alba: Noutăţi pentru beneficiari din 2016. Detalii despre valoarea pensiilor, contribuţii şi ajutoare sociale


Publicat

casa_de_pensii_alba_Casa Județeană de Pensii Alba informează angajatorii, beneficiarii de pensie și persoanele asigurate pe bază de contract de asigurare socială, cu privire la prevederile care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2016, valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei.

În anul 2016 indicele de corecție prevăzut la art. 170 din Legea nr . 263/2010 cu modificările și completările ulterioare, este de 1,09.

În aplicarea prevederilor art. 139 alin (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, potrivit art. 15 din Legea nr. 340/2015  este de 2.681 lei.

În conformitate cu prevederile art. 138 din Legea nr. 227/2015 cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2016, cotele de contribuție de asigurări sociale se stabilesc după cum urmează:

– pentru condiții normale de muncă : 26,3%

– pentru condiții deosebite de muncă: 31,3%

– pentru condiții speciale de muncă : 36,2%

Cota contribuției individuale de asigurări sociale, datorată potrivit art. 31 alin (2) din Legea 263/2010 cu modificările și completările ulterioare, este de 10,5%, indiferent de condițiile de muncă.

Conform art. 19 din Legea 340/2015 coroborat cu art. 43 alin (3) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cota de contribuție individuală de asigurări sociale este inclusă și cota de 5,1 % aferentă fondurilor de pensii administrate privat. Cota de 5,1% se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2016.

Diferența dintre cotele de contribuție de asigurări sociale aprobate prin lege, funcție de condițiile de muncă și cota de contribuție individuală de asigurări sociale se suportă de angajator.

Potrivit prevederilor art. 33 și 34 din Legea nr 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu ale art. 139 alin (2) și ale art. 140 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, la stabilirea plafonului maxim al bazei de calcul al contribuției de asigurări sociale  se are în vedere valoare corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut, respectiv 13.405 lei.

În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 938 lei, iar nivelul maxim de 13.405 lei.

Conform prevederilor art. 16 din Legea nr. 340/2015, cuantumul ajutorului de deces prevăzut de Legea nr. 263/2010 cu modificările și completările ulterioare  se stabilește astfel:

– în cazul decesului asiguratului sau pensionarului: 2.681 lei

– în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului 1.341 lei

Începând cu data de 1 ianuarie 2016, cuantumul indemnizației pentru însoțitor, în cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate, drept ce se acordă potrivit prevederilor art. 77 alin (1) din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, este în cuantum egal cu 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în condițiile legii, respectiv 698 lei.

Potrivit prevederilor art. 21 alin (1) din Legea nr. 340/2015, în anul 2016 pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea și achitarea drepturilor finanțate din bugetul asigurărilor sociale de stat se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor plătite și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv.

Conform art. 21 alin (2) din Legea nr. 340/2015, în anul 2016 tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor , în situația în care aceștia au optat pentru plata în cont curent sau în cont de card este de 2,15 lei și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv.

Începând cu data de 1 ianuarie 2016, indicele de corecție utilizat la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii de către participanții la fondurile de pensii administrate privat, pentru luna în care aceștia contribuie la aceste fonduri, stabilit conform dispozițiilor art. 151 din Legea nr. 411/2004, cu modificările și completările ulterioare, este 0,80608.

Începând cu data de 1 ianuarie 2016, conform prevederilor art. 100, alin (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie, în ordine, a următoarelor:

– contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii;

– sumă neimpozabilă lunară de 1.050 lei

Începând cu data de 1 ianuarie 2016, potrivit dispozițiilor art. 160 alin (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depășește valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv. (872 lei în anul 2016).

Potrivit prevederilor art. 50 din Legea nr. 339/2015 , în anul 2016 , nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, prevăzută de OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea 196/2009 este de 400 lei.

Începând cu data de 1 ianuarie 2016, pentru calculul dobânzilor și penalităților de întârziere în cazul contractelor de asigurare socială sunt aplicabile prevederile art. 174 și 176 din Legea 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: Incendiu într-o gospodărie din Blaj. A luat foc bucătăria de vară

Publicat

Pompierii din Blaj intervin, vineri seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din Blaj, de pe strada Gutuiului.

Potrivit ISU Alba, arde o bucătărie de vară de aproximativ 20 mp.

 

”Incendiul este localizat, se lucrează la stingerea acestuia. Nu sunt victime și nu este pericol de propagare la alte anexe sau gospodării”, au informat reprezentanții ISU Alba.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE/ FOTO-VIDEO: Viituri în Șureanu și în Apuseni. Apele au lovit localitățile Dobra și Gârda Seacă

Publicat

Ploile torențiale căzute vineri în județul Alba au format viituri în Munții Șureanu și în Munții Apuseni, fiind afectate localitățile Dobra, din comuna Șugag și Gârda Seacă, din comuna Gârda de Sus.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, pentru decolmatare și extragerea apei din gospodăriile afectate de viitură în localitatea Dobra acționează pompierii de la Garda de intervenție Sebeș în cooperare cu cei de la SVSU Șugag.

”Pana la momentul actual s-a procedat la extragerea apei din 4 gospodării din 6 existente și decolmatarea străzii principale. Nu sunt victime”, precizează reprezentanții ISU Alba.

Știrea inițială: Potrivit primarului comunei Șugag, Constantin Jinar, viitura venită dinspre Sibiu a umflat pârâul din localitatea Dobra, apa a trecut peste șosea și a inundat aproximativ 5 gospodării.

”A făcut dezastru. Apa a fost de un metru înălțime pe șosea. A venit cu putere și a distrus tot ce am făcut aici împreună cu Apele Române, după inundațiile de săptămâna trecută. Apa a venit cu și mai mare putere, a rupt drumul și a afectat tot gospodăriile inundate atunci. În prezent lucrăm cu pompierii de la SVSU Șugag și cu cei de la ISU Alba pentru a evacua apa din curți și pivnițe”, a declarat primarul Constantin Jinar.

Și în Apuseni, la Gârda Seacă, viitura a făcut prăpăd. Drumul a fost blocat cu pietriș și crengi aduse de ape, iar în prezent se lucrează la curățarea acestuia.

Primarul Comunei Gârda de Sus, Marin Vârciu, a postat pe Facebook imagini cu dezastrul lăsat de viitură.

”În urma unei ploi torențiale în satul Gârda Seacă – Gârda de Sus, 03 07 2020”, a scris acesta pe pagina de socializare.

Contactat de reporterul Alba24, acesta a explicat că în localitate nu au fost afectate gospodării, însă viitura a umflat pârâul, iar aluviunile aduse de apă au blocat drumul pe o lungime de aproximativ 50 de metri.

”Drumul nu a fost distrus, doar blocat de aluviuni. Am acționat imediat pentru curățare, iar acum se poate circula pe el”, a declarat primarul Marin Vârciu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO:”Izbucul” de la Gară – o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia. Apare la fiecare ploaie torențială

Publicat

Ploaia torențială care a căzut vineri după-amiaza, în Alba Iulia a transformat din nou partea dinspre gară a  Bulevardului Încoronării în ”piscină”. Deși a durat doar câteva minute, a fost suficient să se blocheze canalizarea și să refuleze, așa cum se întâmplă de obicei, când este vorba despre o cantitate mai mare de apă.

”A reaparut izbucul de la gară”, a scris cititorul care ne-a trrimis imaginile. Este o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia și apare la fiecare ploaie torențială.

Aproape la fiecare ploaie mai puternică zona intersecției Bulevardului Încoronării cu Bulevardul Ferdinand se umple de apă. Capacele canalelor sunt dislocate de presiunea apei colectate care refulează pe stradă ca dintr-o arteziană.

Nu a fost singurul loc în care furtuna a creat probleme. Din imaginea postată de de o albaiuliancă pe Facebook se poate vedea că și străzile din Cetatea Alba Carolina au fost inundate.

Reamintim că meteorologii au anunţat un nou Cod Portocaliu de furtuni valabil pentru jumătate din ţară, inclusiv judeţul Alba. Avertizarea este valabilă până în această noapte, însă condiţii de instabilitate atmosferică vor fi şi la începutul săptămânii viitoare, în unele zone.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Nu mai este nevoie de acordul vecinilor pentru înființarea unei firme. Legea intră în vigoare din 5 iulie

Publicat

birou

Nu va mai fi nevoie de acordul vecinilor în cazul în care se înființează firme care au sediul social într-un imobil cu destinația de locuințe. Legea nr. 102/2020 care aduce modificări în reglementarea societăților comerciale a fost publicată joi seara în Monitorul official și intră în vigoare din 5 iulie.

Potrivit actului normative, a fost eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.

De asemenea, s-a renunțat la interdicția pentru persoane fizice sau juridice de a fi asociat unic în mai mult de o singură societate cu răspundere limitată (SRL).

Din 5 iulie, în aceeași încăpere vor putea avea sediul social mai multe firme.

Legea nr. 102/2020 abrogă și prevederea din Legea societăților: „La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi numai dacă imobilul, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate. Numărul societăţilor comerciale ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare”.

surse: hotnews.ro, avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate