Actualitate
Câștigul salarial mediu net lunar în România ar putea crește la 1.767 lei. Majorare cu 6,4% prognozată de CNP
În acest an, câștigul salarial mediu net lunar ar putea crește la 1.767 lei, cu 6,4%, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Câștigul salarial mediu brut ar înregistra un avans de 6,5%, până la 2.426 lei, se arată în prognoza de primăvară, publicată, vineri, de CNP.
Anterior, în prognoza de iarnă, publicată în februarie, CNP estimase pentru acest an o creștere a câștigului salarial mediu net lunar de 5,9%, până la 1.733 lei și o câștigului salarial mediu brut de 4,5%, la 2,382 lei.
În acelaşi timp, pentru anul în curs, câştigul salarial real ar putea consemna o creştere de 6,2% faţă de 4,5% cât era estimat anterior.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate în data de 7 mai 2015, câştigul salarial mediu nominal net a fost, în martie 2015, de 1.829 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 98 de lei (5,7%), cele mai mari valori ale acestuia înregistrându-se în domeniul fabricării produselor din tutun (5.799 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (995 de lei).
Totodată, câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în martie 2015, de 2.529 lei, cu 5,6% mai mare decât în luna februarie 2015. Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 106,4%.
Câștigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile în bani și în natură cuvenite salariaților pentru munca efectiv prestată (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicată, sporurile și indemnizațiile acordate ca procent din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizațiile pentru concediile de odihnă și studii, zile de sărbătoare și alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanță și alte sume plătite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de muncă, sumele plătite din profitul net și alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masă).
Câștigul salarial nominal net se obține prin scăderea din câștigul salarial nominal brut a: impozitului, contribuției salariaților pentru asigurările sociale de sănătate, contribuției individuale de asigurări sociale de stat și a contribuției salariaților la bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Câștigul salarial mediu lunar reprezintă raportul dintre sumele plătite salariaților de către agenții economici în luna de referință, indiferent pentru ce perioadă se cuvin și numărul mediu de salariați.
surse: agerpres, wikipedia
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News