Eveniment
Cât costă MEDITAŢIILE la BAC şi Evaluarea Naţională 2016 în ALBA. Buget pentru pregătirea elevilor care dau examene în acest an
Mai este o lună până când elevii de liceu intră „în febra” examenului de maturitate, iar cei de gimnaziu vor susţine testările la Evaluarea Naţională. Până atunci, părinţii îşi trimit copiii la meditaţii, pentru a se asigura că tinerii sunt pregătiţi pentru a susţine examenele.
„Bugetul” pentru astfel de pregătiri suplimentare ajunge până la 1000 de lei pe lună în judeţul Alba, dacă elevul ia meditaţii la două materii, câte două şedinţe pe săptămână, dar poate fi şi mai mare, în funcţie de opţiunile fiecăruia.
Astfel, tariful mediu la un profesor sau persoană calificată să dea meditaţii la Limba şi literatura română este de la 20 de lei şedinţa de o oră la 60 de lei două ore, în funcţie de zonă şi cât de „căutat” este cadrul didactic respectiv, în Alba. Preţurile se regăsesc şi în anunţuri pe internet şi au fost confirmate şi de unii părinţi.
Tarifele sunt similare şi pentru Matematică, variind între 40 şi 60 de lei şedinţa de o oră jumătate sau două ore, iar la engleză şi franceză preţurile sunt între 20 şi 50 de lei.
Desigur, preţurile pot fi diferite în funcție de „prestigiul” profesorului ales, nivelul de studiu al copilului şi numărul şedinţelor. Sunt cazuri în care o şedinţă de meditaţii la Română sau Matematică poate ajunge şi la tarif mai mare.
Vezi şi MEDITAȚII: Cât mai PLĂTESC părinții pe ore suplimentare pentru elevi și câți dintre profesori din Alba sunt în LEGALITATE
De menţionat este faptul că, în cadrul şcolilor şi liceelor, elevii au acces la programe de meditaţii gratuite, stabilite mai ales în urma rezultatelor la sesiunile de simulare ale examenelor din acest an. Şedinţele de pregătire, atât pentru elevii care doresc să recupereze materia, cât şi pentru cei care vor să facă performanţă sau să obţină medii mai mari se desfăşoară în afara orelor de curs.
Citeşte şi SUBIECTE la SIMULARE BAC 2016, Limba şi literatura română. Eminescu şi eseu pe baza unui basm cult, la clasa XI. Variantele pentru clasa XII
Vezi şi FOTO: SUBIECTE la SIMULARE BACALAUREAT 2016. Ce au avut de rezolvat elevii din clasele XI-XII, la Matematică și Istorie. BAREMELE
Vezi şi SIMULARE BACALAUREAT 2016: SUBIECTELE şi BAREMELE de corectare la proba la alegere a profilului
Vezi şi BACALAUREAT 2016: MODELE de SUBIECTE şi bareme pentru examen, publicate de Ministerul Educaţiei. Calendarul probelor
De asemenea, elevii care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat au acces gratuit la meditaţii organizate la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la Limba şi literatura română, Istorie şi limbile engleză, franceză şi germană.
Citeşte şi Meditaţii gratuite la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pentru elevii care se pregătesc să susţină examenul de Bacalaureat 2016. Discipline şi program
Examenul de bacalaureat, sesiunea din vară, se desfăşoară în perioada 13 iunie – 8 iulie. Absolvenţii de liceu vor avea până în 1 iulie probele orale şi de competenţe digitale, iar din 4 iulie vor fi probele scrise, rezultatele finale urmând să fie afişate în 16 iulie.
Examenul de bacalaureat din 2016 va începe în 13 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, susţinută până în 15 iunie. În perioada 15-17 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, urmată în 21-24 iunie de proba de evaluare a competenţelor digitale şi în 27 iunie – 1 iulie de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Probele scrise de la bacalaureat vor fi susţinute în 4 iulie la limba şi literatura română şi în 5 iulie la limba şi literatura maternă. Testarea va continua în 6 iulie cu proba obligatorie a profilului şi în 8 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării.
Rezultatele vor fi afişate în 12 iulie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00. Rezultatele finale vor fi afişate în 16 iulie.
A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2016 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 18 până în 22 iulie.
În 16-17 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 17-19 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi în 18-19 august – evaluarea competenţelor digitale.
Din 22 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la limba şi literatura română, urmată în 23 august de limba şi literatura maternă, 24 august – proba obligatorie a profilului şi 26 august – proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate în 29 august, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În 30-31 august vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 1 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
CALENDARUL examenului de Bacalaureat național – 2016
Sesiunea iunie – iulie 2016
30 mai – 3 iunie 2016: înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
3 iunie 2016: încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
13 – 15 iunie 2016: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
15 – 17 iunie 2016: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
21 – 24 iunie 2016: Evaluarea competenţelor digitale – proba D
27 iunie – 1 iulie 2016: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
4 iulie 2016: Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
5 iulie 2016: Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
6 iulie 2016: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
8 iulie 2016: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
12 iulie 2016: Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)
12 iulie 2016: Depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00)
13 -15 iulie 2016: Rezolvarea contestaţiilor
16 iulie 2016: Afişarea rezultatelor finale
Sesiunea august-septembrie 2016
18 – 22 iulie 2016: înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
16 – 17 august 2016: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
16 – 17 august 2016: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
17-19 august 2016: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
18 – 19 august 2016: Evaluarea competenţelor digitale – proba D
22 august 2016: Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
23 august 2016: Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
24 august 2016: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
26 august 2016: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
29 august2016: Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00)
30 – 31august 2016: Rezolvarea contestaţiilor
1 septembrie 2016: Afişarea rezultatelor finale
Condiţii de desfăşurare a examenului
Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.
Bacalaureatul din 2016 se desfăşoară în conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului – 2011, aprobată prin ordinul ministrului Educaţiei nr. 4799/2010.
Lista disciplinelor la care candidaţii susţin examenul de bacalaureat în cele două sesiuni din 2013 rămâne cea aprobată în 2010 prin ordinul ministrului Educaţiei.
Comisiile de bacalaureat judeţene şi cea a municipiului Bucureşti trebuie să asigure camere de supraveghere audio-video în sălile în care se desfăşoară probele examenului, în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise.
Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, ori în cazul în care există sesizări, verificarea se va face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învăţământ respectivă.
Dacă se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia de bacalaureat din centrul de examen va luat măsurile necesare, care pot merge până la eliminarea candidaţilor din examen.
Lucrările scrise ale candidaţilor la bacalaureat pot fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, prin decizie a Comisiei Naţionale de Bacalaureat. Transportul lucrărilor scrise dintr-un judeţ în cel desemnat şi aducerea lor înapoi, precum şi consemnarea în catalogul electronic a rezultatelor obţinute de candidaţi se fac în conformitate cu procedurile elaborate de Comisia Naţională de Bacalaureat.
Candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen.
De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior.
Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.
Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceştia nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Citeşte şi REZULTATE îngrijorătoare la SIMULARE Evaluare Naţională în ALBA: Peste 50% dintre elevi au luat note sub 5. Situaţie gravă, la Matematică
Citeşte şi SUBIECTELE pentru Limba Română la Simularea Evaluării Naţionale 2016, clasa a VIII-a. Peste 2.800 de elevi din ALBA au susţinut testarea. BAREM
Vezi şi SUBIECTE şi BAREME la SIMULARE Evaluare Naţională 2016. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a VIII-a la Matematică
EVALUAREA NAŢIONALĂ 2016
Evaluarea Națională va începe în data de 27 iunie și rezultatele se vor afișa în 1 iulie. Ca şi anul trecut, examenul va fi supravegheat video-audio, iar înregistrările din sălile de examen vor fi verificate, prin sondaj, după fiecare probă.
Calendar Evaluarea Națională 2016:
15-17 iunie 2016: Înscrierea la Evaluarea Națională
17 iunie 2016: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
27 iunie 2016: Limba și literatura română – proba scrisă
28 iunie 2016: Limba și literatura maternă – proba scrisă
29 iunie 2016: Matematică – proba scrisă
1 iulie 2016: Afișarea rezultatelor (până la ora 16:00)
1 iulie 2016: Depunerea contestațiilor (orele 16:00 – 20:00)
2 – 4 iulie 2016: Rezolvarea contestațiilor
5 iulie 2016: Afișarea rezultatelor finale după contestații
Profesorii supraveghetori NU au voie să intre în sălile de examen cu telefoane mobile, cu calculatoare, cu orice alte mijloace electronice de comunicare, cu ziare, reviste sau cărți. Nu vor face parte din comisiile pentru Evaluarea Națională profesori care, în sesiuni anterioare, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile sau care au fost sancționați.
În școlile în care la examenele anterioare au existat nereguli grave la Evaluarea Naționala, comisiile județene pot să nominalizeze în comisiile pentru examen profesori de la alte școli. Tot în școlile cu grave nereguli la examenele anterioare, comisiile județene pot să suspende organizarea Evaluării Naționale.
La corectarea lucrărilor, dacă diferența dintre notele date de către cei doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, atunci nota finală este media aritmetică cu două zecimale, fară rotunjire, a acestor note. Dacă diferența este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectata de alți doi profesori, stabiliți de presedintele comisiei, iar nota acordată de acestia va fi cea finală.
Sălile de examen, sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și sălile în care se preiau, evaluează și depozitează lucrarile scrise – sunt supravegheate cu camere video-audio funcționale. Ordinul prevede că, până la începerea examenelor, comisiile județene de organizare a evaluării naționale și autoritățile administrației publice locale “iau toate măsurile” pentru “asigurarea dotării tuturor sălilor de examene cu camere funcționale de supraveghere video și audio”.
După fiecare examen, comisiile verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video. Dacă se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări, verificarea se face pentru toate sălile de examen din școală.
Elevii prinși la copiat iau nota 1.
– se interzice candidaţilor la Evaluarea Națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ în acest scop.
– candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi primiți în examen.
– se interzice candidaţilor la Evaluarea Națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
– se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea, sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.
– se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.
– încălcarea regulilor menționate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi vor fi eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.
– candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă respectivă.
– înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a Evaluării Naționale și prevederile menționate și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Emil
marți, 05.04.2016 at 13:57
Si… profesorii meditatori platesc impozit dupa acesti bani? Hmmm…