Connect with us

Eveniment

Cât este darul de nuntă în 2025. Costul pentru organizarea unei nunți: Sfaturi pentru miri de la un organizator. VIDEO

Publicat

Darul de nuntă în 2025 s-a majorat față de anul trecut. Acesta variază în funcție de relația ta cu mirii și de cheltuielile acestora pentru eveniment. Nu există o regulă fixă, dar sunt câteva sume orientative care te pot ajuta să alegi un dar potrivit.

Pentru a afla cele mai noi tendințe și recomandări în ceea ce privește nunțile și darurile de nuntă în 2025, am stat de vorbă cu Giulia Larisa Sturza, organizator de evenimente cu experiență în domeniu.

YouTube video

Giulia ne-a oferit informații despre ce presupune organizarea unui asemenea eveniment în 2025, despre cheltuielile mirilor și nu în ultimul rând, despre valoarea darului de nuntă.

Tot ea a vorbit și despre ce trebuie să facă mirii pentru a ține cheltuielile sub control.

Valoarea darului de nuntă în 2025

Atunci când ne gândim la darul de nuntă în 2025, suma pe care o oferim depinde de relația cu mirii și de rolul fiecăruia la eveniment. Potrivit Giuliei, există mai multe categorii de invitați și fiecare are un reper diferit pentru suma pe care ar trebui să o ofere.

Pentru „prieteni, nu neapărat apropiați, pur și simplu invitați, darul ar trebui să fie undeva între 1.500 și 2.000 de lei. Persoanele care vor sa ajungă, însă nu se prezintă totuși la nuntă, undeva la minim 500 de lei.”, a spus Giulia.

Cât trebuie să ofere nașii la nuntă

Nașii, care au un rol important la nuntă, oferă sume mai mari, între „4.000 și 8.000 de lei”, iar uneori pot contribui și la alte cheltuieli, cum ar fi anumite taxe sau un cadou suplimentar pentru miri, în funcție de preferințele fiecăruia.

În ceea ce privește rudele, cele mai îndepărtate oferă de obicei între „1.800 și 2.500 de lei”, în timp ce rudele apropiate, cum ar fi frații și surorile mirilor „pot ajunge până la 3.000 de lei”, a mai specificat Giulia.

Cadouri pentru cununia civilă

Potrivit organizatoarei de evenimente Giulia Sturza, tradiția cadourilor de nuntă s-a păstrat, dar nu în totalitate.

„Cadourile, în general, se duc la cununia civilă”, unde invitații oferă „flori și un cadou”, drept un gest de apreciere pentru miri.

La nunta propriu-zisă, darul constă în bani, însă unii invitați aleg să ofere și un cadou suplimentar.

„Nașii plătesc ori taxele, ori vor să facă un cadou simbolic, pe lângă darul de nuntă pe care îl dau”, în funcție de preferințele și posibilitățile fiecăruia.

De asemenea, și invitații mai apropiați pot opta pentru un gest simbolic.

„Și prietenii apropiați, dacă vor să aducă ceva simbolic pentru miri”, pot alege un cadou care să le amintească de această zi specială.

De ce ținem cont atunci când băgăm banii în plic la nuntă

Atunci când alegem suma pe care o oferim ca dar de nuntă, este important să luăm în considerare mai mulți factori. Potrivit Giuliei, unul dintre cele mai importante aspecte este nivelul evenimentului.

„Trebuie să ținem cont și de nuntă, cum e în sine. Dacă e la o sală de lux sau dacă meniurile sunt mai scumpe.”, a sugerat Giulia.

Cât costă să organizezi o nuntă în 2025

Dacă evenimentul este organizat cu un buget generos, este de așteptat ca darul să fie pe măsură, iar dacă nunta este mai restrânsă, suma poate fi mai modestă. În funcție de aceste aspecte, fiecare invitat poate decide o sumă potrivită, astfel încât să fie în acord cu tipul evenimentului.

În 2025, prețurile pentru organizarea unei nunți au crescut semnificativ și influențează astfel și valoarea darului de nuntă.

Potrivit Giuliei, unul dintre cele mai importante costuri este cel al meniului.

Cât costă un meniu de nuntă

„Meniurile au crescut, cel puțin în anul 2025 destul de tare. Pornesc undeva de la 350-400 lei în sus și de acolo mirii pot să pluseze în funcție de ce vor să pună în farfurie, ce băuturi își doresc, decorul.

Pe lângă meniuri, multe alte servicii esențiale pentru o nuntă au devenit mai scumpe.

„Cam la toate au crescut destul de tare prețurile, de asta crește și darul de nuntă în 2025. Dacă vor să aibă anumite detalii și acelea costă. Un fotocorner sau un bar de cafea, evident, plusează la darul de nuntă pentru că sunt cheltuieli în plus.”, a spus Giulia.

Prețul pentru rochiile de mireasă

„O rochie de mireasă începe undeva de la 1.500-2.000 de lei, cea mai ieftină, și poate să ajungă până la 7-8.000 de euro, în funcție de cât de complexă vrea să fie rochia de mireasă. Un costum de mire începe undeva de la 800-1.000 de lei. Dacă vrea să fie personalizat de mire, trece deja de 4.000-5.000 de lei.”, a precizat Giulia.

Și serviciile foto-video sau muzicale au costuri ridicate.

Vezi și VIDEO Nuntă în 2025: Rochiile ”Dubai” și ”Prințesă” la mare căutare. Cât va fi darul în Alba. Tendințele anului pentru nunți

Prețul la photobooth, DJ și formații pentru nuntă

„Un fotocorner, spre exemplu, pentru o nuntă, în funcție de complexitatea lui începe undeva de la 800-900 de lei. Un photobooth pornește de la 350 de euro pentru minim 4 ore, în funcție de cât vrei. Dacă îl vrei pentru tot evenimentul, poate să ajungă până la 1.000-1.200 de euro.

Un DJ începe de la 1.800 de euro în sus. Formațiile de la 3.500 de euro, iar o formație bună poate să ajungă și la 8.000-9.000 de euro. Serviciile foto, deja și aici au crescut de mult prețurile. Am observat că încep să pornească de la 2.000 de euro, în funcție de ce își aleg miri, dacă au drone în plus sau dacă vor să fie și la cununia religioasă și la sala de evenimente.” a specificat organizatoarea de evenimente.

Tarife event planner pentru nuntă

Pentru cei care doresc o organizare profesionistă, apelarea la un event planner implică, evident, un cost suplimentar.

Un event planner, ca mine, spre exemplu, pentru o organizare de la A la Z, asta înseamnă că eu mă implic de la bun început, inclusiv coordonare în ziua nunții, pornesc anul ăsta prețurile undeva de la  2.500-2.800 de euro în sus.

Diferențe de cost între nunta de noapte și nunta de zi

Potrivit Giuliei, factorul principal care stabilește dacă există diferențe mari de costuri între o nuntă de noapte și una de zi, este locația.

„Depinde de zonă. La noi în Alba nu. Adică la noi în Alba încă se fac nunțile de noapte, dar, spre exemplu, în Cluj, în general salile de evenimente, adică majoritatea, nu toate, au anumit o oră.

Spre exemplu, dacă se trece de ora 23, trebuie să se plătească ospătarii în plus, pentru că rămân în plus și sala de evenimente.”

Tradițiile la nuntă în 2025

În 2025, tradițiile de nuntă au început să fie înlocuite cu obiceiuri mai moderne, influențate în mare parte de dorința mirilor de a personaliza evenimentul.

„Sunt câteva nunți tradiționale, am și eu anul ăsta. În zona noastră sunt, însă, spre exemplu, Cluj, Sibiu, Timișoara, Brașov, au cam renunțat la asta și merg pe nunțile moderne și pe nunțile de zi.” spune Giulia.

„Au înlocuit tradițiile vechi, spre exemplu, cu faptul că mirii își închiriază un apartament sau o casă, pentru că sunt foarte multe deja de închiriat, ca să se pregătească, să-și facă poze acolo”.

Giulia ne-a informat că mulți dintre miri aleg să plece amândoi din același loc și au renunțat practic la tradiția care ne spune că mirele trebuie să meargă acasă la mireasă.

„Deci cumva s-a modernizat în 2025 destul de mult față de tradițiile cu plecatul miresei de dimineața de la 9-10 de acasă și s-a ajuns, practic, să plece din același loc și să fie o nuntă mai modernă.”

Ce costuri acoperă mirii care își organizează nunta într-un alt oraș sau o altă țară

„În momentul în care mirii își fac nunta în alt oraș, sau în altă țară, își asumă cheltuielile din punctul meu de vedere, cazare, mâncare pentru invitați.

Evident, dacă e în altă țară, trebuie să plătească și biletele de avion, pentru toți invitații care vin la nuntă. Pentru că fac un efort pentru ei.

În schimb, în cazul în care mirii sunt dintr-un oraș mai mic și aleg să își facă nunta într-un oraș mai mare, precum Cluj, costurile nu sunt la fel de mari.

„Dar dacă, spre exemplu, sunt din Alba și își fac în Cluj nu-i musai cazare, mai ales dacă e o nuntă de zi și oamenii vin cu mașinile.”, a afirmat Giulia.

Astfel, costurile suplimentare depind mult de locația aleasă pentru nuntă și de distanța față de locul de origine al mirilor.

Sfat pentru viitorii miri

Pentru viitorii miri care vor să organizeze o nuntă reușită, Giulia Sturza recomandă să își rezerve din timp serviciile necesare. „Un sfat pentru miri este să-și ia din timp serviciile. În primul rând pentru că prind oferte și prețuri mult mai bune.” Aceasta subliniază că saloanele și locațiile de eveniment sunt deja foarte solicitate, chiar și pentru anii 2026 și 2027.

O alternativă ar fi să opteze pentru perioada off-season, când prețurile sunt mai mici și mai multe opțiuni sunt disponibile.

„În off-season, în general, persoanele care, de exemplu, cântă, sunt muzicanți, își fac în off-season ca să poată să ajungă și colegii lor la evenimente.”

În final, pentru a beneficia de prețuri avantajoase și pentru a avea mai multe opțiuni, „sfatul meu este să-și ia din timp toate serviciile pentru că prind și prețuri mai bune și loc când vor ei.” a spus în încheiere Giulia Struza.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement