Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cât investește statul în educația unui elev. România, codaşa Europei în ceea ce priveşte finanțarea școlilor

Publicat

copii elevi scoala clasa

Exact 11 lei şi 15 bani. Atât investește statul român în educaţia unui elev. Teoretic, suma este de 355 de lei, dar 97% înseamnă plata salariilor. România este codaşa Europei în ceea ce priveşte sumele investite în educaţie. Deşi mai-marii din învăţământ se laudă în 2018 cu cel mai mare buget din ultimii 27 de ani, în realitate el nu sare de 3% din PIB. Asta în timp ce media europeană se apropie de cinci procente.

Vezi și UPDATE VIDEO-FOTO: ACCIDENT GRAV pe DN 7 între Orăștie și Sebeș. Trei oameni au DECEDAT. Mașini făcute praf

Profesori dedicați, care vin cu plăcere în fața elevilor, vor fi din ce în ce mai puțini, spun experții în educație. Asta pentru că învățământul românesc este subfinanțat încă din anul 1990. Deși legea prevede că 6% din PIB trebuie alocat educației, niciodată acest procentaj nu a fost respectat. În 2018, reprezentanții ministerului afirmă că elevii beneficiază de cei mai mulți bani din ultimii 27 de ani: 355 de lei.

După ce sunt plătite salariile profesorilor, mai rămân 11 lei și 15 bani pentru fiecare elev. 97% din cei 355 de lei sunt direcționați către plata cadrelor didactie. Și, atenție, fondurile sunt… insuficiente. Așa că nu este de mirare de ce salariile învățătorilor și profesorilor din România sunt printre cele mai mici din Europa.

Citește și BACALAUREAT 2018: LISTA materiilor la examen, în funcţie de profil şi specializare

Experții în educație propun un salariu de cel puțin 1.000 de euro pentru un profesor.

Pe lângă bugetul insuficient, cei care analizează sistemul de învățământ spun că aproape toate consiliile de administrație ale școlilor sunt ineficiente! Și nu din rea-voință.

Efectele unui sistem subfinanțat au început să apară: meseria de profesor este tot mai puțin căutată, rezultatele elevilor români sunt tot mai slabe, la nivel european, rata abandonului școlar este mare, iar analfabetismul funcțional a devenit o realitate.

„Am să spun cuvintele cu doar un singur I, nu cu doi – absolvenți inepți de azi vor deveni conducători și cetățeni inepți de mâine. Nu toți!”, explică Marian Staș, expert în educație.

Citește și POSTURI la Prefectura Alba, primării şi alte instituţii publice din judeţ. Condiţii de participare la concurs

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax