Connect with us
Advertisement

Economie

Cât plătim dacă proiectul Roşia Montană nu se aprobă? Detalii publice din contractul secret cu RMGC

Publicat

Premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova au prezentat, joi, în conferinţă de presă, informaţii de „interes public” privind proiectul minier de la Roşia Montană. Primul ministru a declarat că licenţa de exploatare emisă în 1999 are gradul de secretizare „confidenţial”, dar a dezvăluit cifre estimate privind investiţiile din zonă. Potrivit estimărilor, statul ar urma să suporte cheltuieli de ecologizare a zonei estimate la 500 milioane de euro dacă nu se face proiectul minier de la Roşia Montană.

Premierul a recunoscut că “e foarte clar că proiectul nu se va realiza”.

Referitor la proiectul de lege trimis Parlamentului, Ponta a spus că licenţa de exploatare emisă de către Guvernul României în 1999 şi transferată în 2000 către RMGC are gradul de secretizare „Confidenţial”. În baza deciziilor instanţelor de judecată s-a respins în mod irevocabil cererea de furnizare a licenţelor miniere, însă consideră şi îşi  asumă că anumite aspecte de interes public “pot să le fac publice fără a încălca caracterul confidenţial şi decizia instanţelor judecătoreşti”.
Dintre aceste informaţii făcute publice de premier, amintim:

Conform art. 4.1, durata licenţei e de 20 de ani, din 1999 până în 2019.

Conform art. 10, titularul plăteşte către bugetul statului o redevenţă de 2% din valoarea producţiei miniere, renegociată la 6%.
Nivelul de 6% al redevenţei, comparabil cu Finlanda şi Suedia, e cel maxim. 19% acţiuni Minvest e decizia din 2000.

Conform art. 18, litigiile rezultate din prezenta licenţă vor fi soluţionate de Centrul internaţional de arbitraj al Camerei economice federale a Austriei, din Viena, potrivit regulamentului de arbitraj al acesteia.
Art. 20 – dacă nu există alte specificaţii în prezenta licenţă, informaţiile vor fi menţinute confidenţiale şi nu vor fi divulgate fără consimţământul scris prealabil al celeilalte părţi.

Din înştiinţările oficiale privind investiţiile concrete care ţin de mediu, infrastructură, făcute între 1997 şi 2012, acestea sunt estimate la 550 milioane euro.

Dacă proiectul nu se face, România va trebui să facă ecologizarea zonei. Statul va trebui să acopere investiţiile de ecologizare în condiţiile în care la Roşia Montană există lacuri de exploatare folosite în trecut. „Aceste lacuri există, contaminarea apelor pe 45 de km există, statul român trebuie să decontamineze această zonă. Plus prezervarea galeriilor romane, estimată la 150 de milioane de euro, per total sunt 480-500 milioane de euro”, a spus premierul.

În baza planului de afaceri, încasările previzionate pentru stat sunt de 3,6 mld euro, dar compania urma să aibă încasări de 2,7 mld dolari.

VEDEȚI AICI DOCUMENTELE referitoare la exploatarea de la Roșia Montană, menționate de premierul Victor PontaVenituri si cheltuielidocument RMGC ANRMintiativa de asocierelicenta de concesiunelicenta de concesiune 2.

“Am fost întrebat de unde sunt aceste cifre. Vom încerca să ne apărăm în faţa instanţelor internaţionale pentru a nu plăti aceste despăgubiri, dar există un potenţial pericol. De ce rămâne secretă licenţa de exploatare? Conform legilor României, rămâne secretă, dar ceea ce e important pentru opinia publică v-am spus eu. Nu mă ocup de ce spun companiile. Nu mă interesează interesele unei firme private”, a spus Ponta.

La rândul său, ministrul delegat Dan Şova, la întrebarea “Cât de mult poate da statul român despăgubiri?”, a răspuns că “nu vreau să dau idei sau argumente investitorilor, dar dacă blocăm investiţia ne vor acţiona în instanţă şi vom vedea ce se poate întâmpla. Nu vom avea o poziţie uşoară, oricum.
Problema noastră mare este că atunci când luăm în considerare pretenţiile unui investitor, Gabriel Resources este listată pe bursa de la Toronto şi toate planurile de afaceri sunt avizate, ceea ce pentru noi este oarecum dificil”.

Referitor la existenţa vreunei clauze prin care statul se obligă să despăgubească firma canadiană, Şova nu a vrut să intre în discuţii tehnice, dar a amintit că atunci “când a spus doamna Boagiu că plătim un miliard de euro la Bechtel e o prostie, de data asta vă spun că statul român se va afla într-o poziţie foarte dificilă”.
Referitor la cifra de 2 miliarde de dolari avansată de statul român, acesta susţine că “dacă nu avertizezi, ne trezim peste 3-4 ani cu nişte oameni care ne vor spune <n-am ştiut>. Întotdeauna despăgubirile într-un proiect de investiţii sunt bani investiţi – beneficiu nerealizat demonstrat contabil”.

Dan Şova susţine că, în calitate de senator, crede că va spune „da” pentru acest proiect: „Din punct de vedere al disciplinei parlamentare, dacă se ia o decizie politică, votăm toţi împotrivă, dacă rămânem cu votul liber, o să votez da”.

În 1995 a existat un contract de colaborare cu acţionari la Regia Cuprului Deva, nu era nimic statuat în el, potrivit lui Şova.  “Îl dăm publicităţii. În afară de licenţa de exploatare, totul va fi dat publicităţii. Probabil într-o săptămână”, a spus ministrul.

Referitor la licenţa de exploatare din 1999, arată că “nu e nicio prevedere legată de conservarea patrimoniului cultural. Sunt trei articole referitoare la protecţia mediului în care se spune, general, să protejăm mediul”.

„Acum se asigură prin lege prezervarea cotei de 25% a statului român. S-a discutat de exploatarea altor metale rare, la art 11 aliniatul 3 e interzisă exploatarea altor metale decât aurul şi argintul.
În acordurile de mediu nimeni nu ştie că investitorul este membru fondator al Institutului de management al cianurilor in minerit. Un ONG finanţat şi constituit de programul de mediu al ONU. Pentru toţi membrii de acolo, se emit nişte certificate internaţionale.
În lege sunt introduse multe situaţii de suspendare a licenţei. Dacă preţul aurului scade, statul român poate cere oricând producţia în natură”, a menţionat Şova.

Potrivit acestuia, de renegociere s-au ocupat reprezentanţi de la Dezvoltare, Mediu, Cultură, Resurse minerale, Economie, la nivel de secretar de stat şi la nivel tehnic de directori. Secretarul de stat Alexandru Năstase a coordonat procesul.

surse: realitatea.net, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. ionut

    joi, 12.09.2013 at 23:11

    Fratilor terminati cu prostiile si nu mai lacomiti la acest proiect ! Chiar nu va ginditi la ce va fi in apuseni astia dupa finalizarea exploatarii.
    Usor ne mai vindem tara !!!!

    TREZITIVA OAMENI BUNI. NU VA MAI BUCURATI LA BANI ASTIA DE MOMENT , GINDITI IN PERSPECTIVA CE S-AR PUTEA REALIZA LA ROSIA MONTANA , Si daca este sa se exploateze , da . TREBUIE SCOS AURUL DE ACOLO , Dar nu credeti ca ar trebui sa il scoata ai nostrii si sa ramina la noi.?

  2. Pipo

    vineri, 13.09.2013 at 09:42

    Cine ne poate spune cam cat aur au extras canadienii in urma actiunilor de explorare ? Cei care zic ca stiu, acestia (canadienii) au explorat doar in zonele unde au fost cele mai mari filoane (ptr. ca au avut grija sa faca rost de harta, care se zice ca e secreta, cu fioloanele cele mai bogate) si de aici a rezultat destul aur ca sa poata sa plateasca pe cei ce au vrut sa plece si le-a mai ramas sa mai si mitueasca ( vorba lui Basescu, ca nici el nu zice deageaba).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement