Eveniment
Cât rezistă drogurile în organism: Șofer tras pe dreapta în Alba, condamnat penal. Când a spus că ar fi consumat cocaină
Cazul unui șofer tras pe dreapta de polițiști, pe autostradă, pe raza județului Alba, scoate la suprafață un fapt: cât rezistă drogurile în organism. De asemenea, cazul mai arată și că un șofer poate fi condamnat penal, chiar dacă nu a consumat droguri înainte de a se urca la volan.
Mai exact, dacă substanțele interzise sunt descoperite în probele biologice, șoferul tot va fi condamnat. Cazul a fost tranșat de magistrații Judecătoriei Sebeș, în data de 6 decembrie 2023.
În linii mari situația este una simplă. În data de 9 februarie 2023, șoferul în cauză a fost tras pe dreapta după ce a încălcat viteza legală, pe autostrada A1.
Atunci a fost testat pentru alcool, dar rezultatul a fost zero. Când polițiștii au vrut să îl testeze și cu aparatul drugtest acesta a refuzat. Drept urmare a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice.
Urme de droguri în probele biologice
La spital rezultatul a fost negativ la proba de sânge pentru substanțe interzise (nu consumase nimic înainte de a se urca la volan), dar pozitiv la proba de urină. Mai exact în cea de a doua probă au fost descoperite urme de cocaină.
Drept urmare, bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru conducere sub influența drogurilor.
Ajuns în fața instanței de judecată, la Judecătoria Sebeș, acesta a ”declarat că în cursul lunii ianuarie 2023 a participat la o petrecere, unde a inhalat pe nas o substanță albă și că nu cunoștea ce substanță anume este”, se arată în motivarea instanței.
Mai exact a spus că a consumat droguri în urmă cu aproape o luna de a fi testat.
Pedeapsa primită
Pentru a primi o pedeapsă mai mică, șoferul a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției. Acesta a fost condamnat la fel ca și șoferii care au consumat droguri și s-au urcat la volan.
Chiar dacă nu avea droguri în sânge, judecătorul de caz a considerat că prezența drogurilor în urină ar avea un efect similar.
”Astfel, inculpatul a avut reprezentarea consecințelor acțiunii sale, în sensul că a avut reprezentarea faptului că a consumat o substanță ilicită, iar ulterior consumului a desfășurat activitatea de conducere a autoturismului, acceptând astfel posibilitatea creării unei stări de pericol pentru relațiile sociale privind circulația în siguranță pe drumurile publice”, a motivat judecătorul de caz fapta.
Drept urmare, în urma acordului șoferul a fost condamnat la pedeapsa de 8 (opt) luni închisoare cu suspendare. De asemenea a mai fost obligat și la 60 de zile de lucru în folosul comunității.
Sentința nu a fost atacată în apel.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Mark
marți, 02.01.2024 at 11:43
A ridiculously, uneducated magistrate made this decision.