Connect with us
Advertisement

Eveniment

Catalogul virtual: Părinţii pot vedea online notele și absenţele elevilor de la un colegiu din Alba

Publicat

Catalogul școlar informatizat, oglinda muncii elevilor, a fost pus la punct de un profesor de Informatică de la Colegiul Național „Lucian Blaga“ din Sebeș, pentru toate școlile din oraș. Sistemul omoară chiulul și notele ascunse, cu condiția ca părinții să fie interesați de soarta odraslelor și să știe butona un calculator legat la internet. Un alt catalog virtual a fost pus la dispoziţia școlilor din Alba de profesorul Ioan Vlaşin, de la Şcoala „Mihai Eminescu” din Ighiu, în regim de gratuitate, însă acesta nu a mai fost actualizat.

Catalogul online pus la punct de profesorul Marius Muntean din Sebeș, în urmă cu trei ani, a ajuns să fie acum funcțional în proporție de 100 la sută în Colegiul “Lucian Blaga”, unde activează și dascălul care l-a pus la cale. În aplicație figurează toți elevii școlii.

Completarea catalogului virtual, sarcină de serviciu

„Când am început să  lucrez la această aplicație aveam în minte doar o bază de date a școlii foarte bine pusă la punct. Ulterior, am avut o discuție cu un părinte care mi-a mărturisit că ar fi foarte încântat dacă ar putea vedea și de la distanță notele și eventualele absențe ale copilului său, întrucât nu-i permite timpul să ajungă des la școală. Vreau să spun că de la acest dialog s-a conturat în mintea mea catalogul virtual. Acum pot să spun că este funcțional în proporție de 98 la sută. L-am pus și la dispoziția celorlalte școli din oraș, dar nu l-au valorificat la maximum“, ne explică Marius Muntean, părintele catalogului virtual.

„Inițial, am mizat pe bunăvoința profesorilor. Apoi, completarea catalogului virtual a fost trecută ca obligație în fișa postului pentru fiecare profesor. Asta, pentru că vorbim și de avantaje pentru colegiu. Toate situațiile pe care le întocmim sunt în format electronic. Când trebuie să rapotăm absențe, ne uităm în catalogul virtual, la fel și când calculăm mediile pentru burse, când facem situațiile statistice anuale“, mai spune profesorul de informatică.

Profesorii au nevoie de câteva minute ca să treacă notele zilnice în catalogul virtual. Absențele sunt tastate săptămânal de diriginți, pe materii de studii.

Cifrele trecute de fiecare dascăl pot fi văzute ulterior de diriginți, părinți, printr-un simplu click. Pentru aceasta, fiecare are nevoie de un calculator legat la internet și de o parolă primită de la școală. Evident, părinții au acces doar la situația pentru odraslele lor.

Aplicația electronică este concepută, potrivit profesorului de Informatică, în așa fel încât să poată fi accesată cu ușurință. Pe lângă faptul că văd situația școlară, pot schimba mesaje cu diriginții. „Fac parte din categoria părinților foarte ocupați profesional. Asta nu înseamnă cu mă interesez de soarta copilului meu care studiază la colegiul la care faceți referire. Dacă tot nu reușesc să ajung fizic la toate întrunirile cu părinții, măcar îl monitorizez de la distanță. Îmi ia câteva minute să văd ce note a luat, dacă a lipsit de la ore. Verific săptămânal situația lui școlară. Și el știe asta. E o ideea pe care am încurajat-o încă de la început“, apreciază Aurel, părintele unui elev de clasa a X-a, care lucrează la o firmă din Sebeș.

Cum fuga de la ore și notele proaste pot fi văzute de părinți prin câteva click-uri, dascălii trag nădeje că elevii vor fi mai preocupați de carte, vor deveni mai silitori.

Cifrele catalogului virtual la Colegiul „Lucian Blaga“ în anul școlar 2012-2013:

Nr elevi înscriși: 1.039, din 36 clase

Nr. conectări profesori: 2.366

Nr. profesori care folosesc catalogul virtaul: 61, procentual 100%

Nr. conectări din partea părinților: 30.175 (l-au folosit 880 din 1.1070)

Catalogul lui Vlașin, la bunăvoința profesorilor

Un alt catalog virtual a fost pus la dispoziţia școlilor din Alba de profesorul Ioan Vlaşin, de la Şcoala „Mihai Eminescu” din Ighiu, în regim de gratuitate. După un start bun în anul școlar 2011-2012, s-a „împotmolit“  în anul școlar precedent. „Anul trecut, probabil,  pe fondul schimbărilor de directori, școlile nu au mai încheiat acordul pentru a funcționa mai departe. Ca atare, nu a mai fost completat cu note și absențe“, a explicat profesorul profesorul Ioan Vlaşin.

În plus, completarea catalogului a fost la bunăvoința profesorilor. „Nu poţi obliga profesorii să introducă datele în calculator, nu e în fişa postului, iar reticenţa e şi mai mare după ce au scăzut salariile. Cine e de acord să facă muncă în plus, pentru bani în minus?”, se întreabă Ioan Vlaşin.

„Ideea profesorului Vlașin este una bună. Părintele are o situație a copilului la vedere. Din păcate, catalogul virtual s-a lovit de lipsa de timp și de disponibilitate a profesorilor care trebuie să scrie notele și absențele de două ori, în catalogul clasic, respectiv în aplicația electronică. Pentru părinți, dincolo de note și absențe, datele din catalogul virtual nu vorbesc despre argumentarea notelor primite, lipsește oglinda comportamentală a elevului. În plus, este obligatoriu ca părinții să aibă acces la internet“, apreciază Elena Ignat, directorul Școlii „Avram Iancu“ din Alba Iulia.

În momentul de maximă popularitate, catalogul virtual al lui Vlașin a fost folosit de 38 de școli din Alba. În aplicație sunt înscriși 3.850 de elevi, pentru care s-au tastat 6.400 de note și 700 de absențe. Catalogul a trezit interesul a 550 de părinți, care l-au „răsfoit“ de la distanță.

Inițiativă: catalog electronic la nivel național

Autorităţile se gândesc să implementeze la nivel naţional „Catalogul electronic”, un sistem care permite supravegherea online a notelor şi activităţii elevilor. Mai mult, specialiştii spun că sistemul ar elimina şi subiectivitatea profesorilor în notarea elevilor. „Este unul din proiectele pe care le facem cu fonduri structurale“, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Oficialul a adăugat că folosirea cataloagelor electronice ar ajuta foarte mult ministerul să creeze un tablou general şi în timp real al situaţiei tuturor elevilor din învăţământul obligatoriu.

Până una alta, oglinda oficială a activității elevilor în sistemul de învățământ românesc rămâne catalogul clasic, de hârtie.

Nicu NEAG

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ioana

    joi, 06.02.2014 at 20:19

    scoala nr 1

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement