Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Catalogul virtual: Părinţii pot vedea online notele și absenţele elevilor de la un colegiu din Alba


Publicat

Catalogul școlar informatizat, oglinda muncii elevilor, a fost pus la punct de un profesor de Informatică de la Colegiul Național „Lucian Blaga“ din Sebeș, pentru toate școlile din oraș. Sistemul omoară chiulul și notele ascunse, cu condiția ca părinții să fie interesați de soarta odraslelor și să știe butona un calculator legat la internet. Un alt catalog virtual a fost pus la dispoziţia școlilor din Alba de profesorul Ioan Vlaşin, de la Şcoala „Mihai Eminescu” din Ighiu, în regim de gratuitate, însă acesta nu a mai fost actualizat.

Catalogul online pus la punct de profesorul Marius Muntean din Sebeș, în urmă cu trei ani, a ajuns să fie acum funcțional în proporție de 100 la sută în Colegiul “Lucian Blaga”, unde activează și dascălul care l-a pus la cale. În aplicație figurează toți elevii școlii.

Completarea catalogului virtual, sarcină de serviciu

„Când am început să  lucrez la această aplicație aveam în minte doar o bază de date a școlii foarte bine pusă la punct. Ulterior, am avut o discuție cu un părinte care mi-a mărturisit că ar fi foarte încântat dacă ar putea vedea și de la distanță notele și eventualele absențe ale copilului său, întrucât nu-i permite timpul să ajungă des la școală. Vreau să spun că de la acest dialog s-a conturat în mintea mea catalogul virtual. Acum pot să spun că este funcțional în proporție de 98 la sută. L-am pus și la dispoziția celorlalte școli din oraș, dar nu l-au valorificat la maximum“, ne explică Marius Muntean, părintele catalogului virtual.

„Inițial, am mizat pe bunăvoința profesorilor. Apoi, completarea catalogului virtual a fost trecută ca obligație în fișa postului pentru fiecare profesor. Asta, pentru că vorbim și de avantaje pentru colegiu. Toate situațiile pe care le întocmim sunt în format electronic. Când trebuie să rapotăm absențe, ne uităm în catalogul virtual, la fel și când calculăm mediile pentru burse, când facem situațiile statistice anuale“, mai spune profesorul de informatică.

Profesorii au nevoie de câteva minute ca să treacă notele zilnice în catalogul virtual. Absențele sunt tastate săptămânal de diriginți, pe materii de studii.

Cifrele trecute de fiecare dascăl pot fi văzute ulterior de diriginți, părinți, printr-un simplu click. Pentru aceasta, fiecare are nevoie de un calculator legat la internet și de o parolă primită de la școală. Evident, părinții au acces doar la situația pentru odraslele lor.

Aplicația electronică este concepută, potrivit profesorului de Informatică, în așa fel încât să poată fi accesată cu ușurință. Pe lângă faptul că văd situația școlară, pot schimba mesaje cu diriginții. „Fac parte din categoria părinților foarte ocupați profesional. Asta nu înseamnă cu mă interesez de soarta copilului meu care studiază la colegiul la care faceți referire. Dacă tot nu reușesc să ajung fizic la toate întrunirile cu părinții, măcar îl monitorizez de la distanță. Îmi ia câteva minute să văd ce note a luat, dacă a lipsit de la ore. Verific săptămânal situația lui școlară. Și el știe asta. E o ideea pe care am încurajat-o încă de la început“, apreciază Aurel, părintele unui elev de clasa a X-a, care lucrează la o firmă din Sebeș.

Cum fuga de la ore și notele proaste pot fi văzute de părinți prin câteva click-uri, dascălii trag nădeje că elevii vor fi mai preocupați de carte, vor deveni mai silitori.

Cifrele catalogului virtual la Colegiul „Lucian Blaga“ în anul școlar 2012-2013:

Nr elevi înscriși: 1.039, din 36 clase

Nr. conectări profesori: 2.366

Nr. profesori care folosesc catalogul virtaul: 61, procentual 100%

Nr. conectări din partea părinților: 30.175 (l-au folosit 880 din 1.1070)

Catalogul lui Vlașin, la bunăvoința profesorilor

Un alt catalog virtual a fost pus la dispoziţia școlilor din Alba de profesorul Ioan Vlaşin, de la Şcoala „Mihai Eminescu” din Ighiu, în regim de gratuitate. După un start bun în anul școlar 2011-2012, s-a „împotmolit“  în anul școlar precedent. „Anul trecut, probabil,  pe fondul schimbărilor de directori, școlile nu au mai încheiat acordul pentru a funcționa mai departe. Ca atare, nu a mai fost completat cu note și absențe“, a explicat profesorul profesorul Ioan Vlaşin.

În plus, completarea catalogului a fost la bunăvoința profesorilor. „Nu poţi obliga profesorii să introducă datele în calculator, nu e în fişa postului, iar reticenţa e şi mai mare după ce au scăzut salariile. Cine e de acord să facă muncă în plus, pentru bani în minus?”, se întreabă Ioan Vlaşin.

„Ideea profesorului Vlașin este una bună. Părintele are o situație a copilului la vedere. Din păcate, catalogul virtual s-a lovit de lipsa de timp și de disponibilitate a profesorilor care trebuie să scrie notele și absențele de două ori, în catalogul clasic, respectiv în aplicația electronică. Pentru părinți, dincolo de note și absențe, datele din catalogul virtual nu vorbesc despre argumentarea notelor primite, lipsește oglinda comportamentală a elevului. În plus, este obligatoriu ca părinții să aibă acces la internet“, apreciază Elena Ignat, directorul Școlii „Avram Iancu“ din Alba Iulia.

În momentul de maximă popularitate, catalogul virtual al lui Vlașin a fost folosit de 38 de școli din Alba. În aplicație sunt înscriși 3.850 de elevi, pentru care s-au tastat 6.400 de note și 700 de absențe. Catalogul a trezit interesul a 550 de părinți, care l-au „răsfoit“ de la distanță.

Inițiativă: catalog electronic la nivel național

Autorităţile se gândesc să implementeze la nivel naţional „Catalogul electronic”, un sistem care permite supravegherea online a notelor şi activităţii elevilor. Mai mult, specialiştii spun că sistemul ar elimina şi subiectivitatea profesorilor în notarea elevilor. „Este unul din proiectele pe care le facem cu fonduri structurale“, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Oficialul a adăugat că folosirea cataloagelor electronice ar ajuta foarte mult ministerul să creeze un tablou general şi în timp real al situaţiei tuturor elevilor din învăţământul obligatoriu.

Până una alta, oglinda oficială a activității elevilor în sistemul de învățământ românesc rămâne catalogul clasic, de hârtie.

Nicu NEAGDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ioana

    joi, 06.02.2014 at 20:19

    scoala nr 1

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în iarna 2021-2022. Când vin ninsorile și frigul. Atenționările meteorologilor

Publicat

Meteorologii au prezentat primele prognoze pentru iarna 2021-2022. Vreme rece și ninsori abundente vor fi în perioada ianuarie-februarie.

Sunt așteptate perioade de frig, ce ar putea crește facturile la energie.

Potrivit Accuweather, în România va fi vreme rece cel mai probabil în ianuarie – februarie. Zonele predispuse la temperaturi foarte scăzute şi ninosori puternice sunt Maramureş, Moldova şi Transilvania.

Meteorologii se arată îngrijoraţi şi pentru eventualele perioade de frig, care ar duce la facturi mai ridicate la căldură. Este vizat, în special, estul Europei, inclusiv România.

Sunt posibile și perioade alternate de ninsori și ploi, ce vor favoriza apariția poleiului.

La nivelul Europei sunt aşteptate perioade cu furtuni, vânt în vestul şi sud-vestul continentului. Cele mai puternice fenomene vor avea loc cel mai probabil în sudul Franţei, Spaniei sau Portugaliei în această iarnă.

Prognoza meteo pe 4 săptămâni în România

Meteorologii au anunțat și prognoza pe următoarele 4 săptămâni în țară.

Vor fi perioade cu temperaturi scăzute, în special în prima parte a intervalului. Apoi, până la jumătatea lunii noiembrie, temperaturile vor fi mai mari decât cele normale la mijlocul toamnei și va ploua destul de puțin.

surse: accuweather.com, adevărul.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Noile RESTRICȚII în vigoare de LUNI, 25 octombrie. Hotărârea Guvernului, publicată în Monitorul Oficial. Ce trebuie respectat

Publicat

Hotărârea Guvernului privind noile restricții decise în contextul pandemiei în România a fost publicată în Monitorul Oficial. De luni, 25 octombrie, va fi carantină de noapte în toată țara, pentru intervalul orar 22.00-5.00.

Tot de luni intră în vigoare și alte măsuri pentru limitarea infectărilor COVID.

Vezi DOCUMENT OFICIAL: Lista RESTRICȚIILOR aprobate, care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie. CNSU, decizie de ultimă oră

LISTA restricțiilor – ce trebuie respectat:

În intervalul orar 22.00-5.00, pe întreg teritoriul țării va fi interzisă circulația; sunt admise doar unele excepții (de ex: urgențe, deplasări în interes de serviciu; persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală sunt exceptate, pe baza certificatului verde).

Vezi CARANTINA de noapte în toată țara. Model declarație pentru deplasare după ora 22.00. Care sunt condițiile

Masca devine obligatorie peste tot. Sunt eliminate toate excepțiile, inclusiv pentru spațiile în care se află doar persoane vaccinate. În exterior, singurele excepții acceptate pentru lipsa măștii sunt: activitățile sportive, individuale sau dacă se practică sport în condiții prevăzute de lege.

Sunt interzise evenimentele private: nunți, botezuri, conferințe, workshop-uri, pe o durată de 30 de zile

Restricții la magazine: acces doar între orele 05.00 și 21.00

Accesul în zonele care nu sunt considerate esențiale se face cu certificatul verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală

Accesul în zone considerate esențiale, inclusiv magazine sau farmacii, se poate face și fără certificat verde, dar numai prin respectarea măsurilor sanitare de siguranță

Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult care acre certificat verde de vaccinare

Accesul în magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale, adică mall-uri, se va face doar cu certificat verde, pentru că în mall se intră doar cu certificat verde

Vacanță de două săptămâni, începând de luni, 25 octombrie, în tot sistemul școlar – inclusiv unitățile de tip after-school

Folosirea unui certificat fals sau a unuia împrumutat, care nu este al persoanei respective, atrage după sine răspunedera penală

Livrările la domiciliu se pot face și după ora 21.00

Accesul vizitatorilor în clădirile instituțiilor publice (primării, agenții de stat, etc) se face doar cu certificatul verde de vaccinare, cu testare de COVID sau dacă persoana a trecut prin boală.

Accesul în clădirile private în care se află peste 50 de persoane se face doar cu certificat verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală. Angajații care muncesc în aceste clădiri nu sunt obligați, deocamdată, să prezinte certificat verde, însă există deja un proiect de lege în Parlament care va impune acest lucru după ce va fi adoptat.

Activitățile sportive se vor desfășura fără public.

Se interzic concertele și spectacolele în aer liber.

Accesul turiștilor în unitățile de cazare se va face doar cu prezentarea certificatului verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală.

Angajatorii din sistemul public și privat trebuie să organizeze munca salariaților în sistem ”work from home” unde sunt mai mult de 50 de persoane, iar, dacă nu se poate, în ture de schimburi.

La procesiunile religioase trebuie asigurat un spațiu de doi metri pătrați între participanți, care trebuie să poarte și mască, fără a fi nevoie de certificat verde.

sursă: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mesajul Patriarhului Daniel către credincioși: Respectați cu stricteţe sfatul medicilor şi măsurile sanitare

Publicat

Patriarhul-daniel-la-alba-iulia-117.x71918

Patriarhul Daniel, a transmis, vineri, la pelerinajul din București, organizat de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou și Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, un mesaj către credincioși. Acesta i-a îndemnat pe cetățeni să respecte „cu strictețe” sfatul medicilor și măsurile sanitare.

„Iubiți pelerini, viaţa şi sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu pe care noi trebuie să le păstrăm şi să le cultivăm cu multă rugăciune, smerenie şi multă grijă, respectând cu strictețe sfatul medicilor şi măsurile sanitare hotărâte de autoritățile competente”, este mesajul către pelerini transmis de Patriarh și publicat de basilica.ro.

Acesta le-a mai spus credincioșilor să se roage pentru ca Dumnezeu să ocrotească poporul şi „pe toţi oameni de orice primejdie, dar mai ales de boli molipsitoare şi aducătoare de moarte”.

Scrisoare dură adresată iererhilor din BOR

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, le-a trimis ierarhilor din BOR o scrisoare dură în care le cere acestora să se abțină de la comentarii despre vaccin și pandemie, potrivit G4Media.ro.

În scrisoare Patriarhul Daniel critică faptul că unii ierarhi au încălcat disciplina internă a Bisericii Ortodoxe și dă exemplul episcopului de Giurgiu, Ambrozie, care a susținut că vaccinurile anti-Covid ar fi expirate.

”Vă aducem la cunoștință că, în ultima perioadă, în special în contextul extinderii pandemiei, unii clerici s-au exprimat public asupra unor chestiuni de interes național, mai ales cu opinii pro sau contra vaccinării, nerespectând astfel prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la disciplina comunicării în BOR.

Mai mult chiar, unii ierarhi și-au exprimat public puncte de vedere personale în mod unilateral, fără nici o consultare cu mitropolitul lor sau cu Patriarhul.

Recent o astfel de atitudine a avut-o preasfințitul părinte Ambrozie, episcopul Giurgiului, care a folosit predica din cadrul Sfintei Liturgii pentru a critica virulent autoritățile publice din România, în special pe președintele României”, arată Patriarhul Daniel în scrisoare.

El arată că poziționările anti-vaccin ale unor ierarhi au adus prejudicii întregii biserici: ”luările de poziție individuale privind relațiile Stat-Biserică la nivel național nu respectă prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la responsabilitatea și disciplina comunicării în Biserica Ortodoxă, generând deja atât reacții în presă, care au adus un deficit de imagine Bisericii, cât și petiții și plângeri ale cetățenilor înregistrate la Cancelaria Sfântului Sinod”.

Scrisoarea integrală a PF Daniel AICI: Scrisoare-Patriarhul-Daniel

Mediul de afaceri din România i-a solicitat Patriarhului Daniel să dea un mesaj clar populaţiei

„Preafericirea Voastră Părinte Patriarh Daniel, reprezentaţi cultul cel mai important din România şi aveţi puterea de a opri nenorocirea din spitale, pentru că românii se uită şi ascultă de Biserică şi reprezentanţii săi.

Faceţi personal acest lucru, daţi un mesaj clar pentru susţinerea vaccinării, opriţi informaţiile false şi abordările radicale despre vaccinare provenite dintr-o parte a clericilor. Ţara vă va fi recunoscătoare, chiar dacă vor fi şi oameni nemulţumiţi”, spune mediul de business.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE Dan Lungu: Dimensiunea pandemiei: În fiecare zi, un sat din România moare răpus de COVID

Publicat

V-ați întrebat vreodată care este de fapt dimensiunea pandemiei din România? Gândiți-vă la satul copilăriei voastre și încercați să vă imaginați câte suflete trăiesc în el.

Apoi, imaginați-vă că, în fiecare zi, populația dintr-un sat din România sau poate chiar dintr-o comună mică moare răpusă de COVID.

Închideți ochii și imaginați-vă apoi 500 de cruci sau 500 de sicrie, acesta fiind, în ultimele zile, numărul mediu al persoanelor răpuse de acest virus necruțător.

Știu! Veți spune că e morbid și că s-a mai trezit încă unu’ să vă țină lecții despre pandemie. Nu, oameni buni! Nu vreau să vă influențez, ci doar încerc, împreună cu voi, să deschid ochii și să văd realitatea dureroasă în care ne zbatem.

Aceasta este dimensiunea dezastrului pandemic prin care trece România și pe care nu îl vedem.

Unii nu pot să îl vadă din cauza valului conspiraționist care le acoperă ochii, alții nu vor să îl vadă din cauza intereselor politice mai puternice decât viața unui om, iar altora pur și simplu nu le pasă.

Dimensiunea e mult mai gravă

În cotidianul carpato-danubiano-pontic, ne-am obișnuit să citim zilnic statisticile cu sutele de morți și miile de bolnavi care umplu până la refuz spitalele.

O facem mecanic și banal, așa cum pe vremuri citeam horoscopul la cafea. Ne dezumanizăm în fiecare zi și ne umplem sufletul cu egoism și lipsă de compasiune.

Dacă moare un preot, ne bufnește râsul și ne grăbim să dăm un comentariu sarcastic pe rețelele de socializare că „i s-a tras” de la lingurița de împărtășanie.

Dacă moare un politician ne gândim că e unul mai puțin dintre cei care ne fură și ne mint. Dacă moare un medic e pentru că a luat plicul de la un bolnav. Dacă moare un bătrân e pentru că i-a sunat ceasul. Dacă moare un tânăr e pentru că a fost teribilist și nu a crezut în vaccin.

Vedem doar cifre într-o statistică a morții. Nu mai vedem oameni…

Nu ne mai pasă că preotul era poate singura mângâiere a unei comunități izolate și poate, la rândul lui, s-a îmbolnăvit împărtășind un muribund.

Nu mai vedem bunicul de poveștile căruia se mai puteau bucura nepoții mulți ani. Nu vedem fiul, a cărui mamă e sfâșiată de durere. Nu vedem soțul care, medic fiind, și-a pus chezășie viața pentru a salva alte vieți.

Ce naiba se întâmplă cu noi? Cel mai grav efect pe care îl are acest virus este să ne ucidă sufletul și să ne transforme în ființe distopice dezumanizate.

Unde ne sunt lacrimile, unde au dispărut omenia și compasiunea? Până la urmă cred că e importat ca nu doar trupul să învingă acest virus, ci și sufletul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate