Connect with us
Advertisement

Administrație

Câte locuințe și ce suprafețe de locuit sunt în Alba Iulia, în raport cu numărul populației. Evoluția orașului în 4 ani

imobiliare

Publicat

Alba Iulia a evoluat semnificativ din punct de vedere al locuirii și dezvoltării imobiliare, între anii 2013 și 2016, arată un raport de audit urban realizat de Institutul Național de Statistică. Deși populația a rămas relativ constantă, cu o creștere în patru ani de aproximativ 700 de persoane, cifrele arată raporturi diferite în ceea ce privește locuirea.

În 2013, în Alba Iulia locuiau oficial 73.717 persoane, arată Institutul Național de Statistică. În 2016, numărul lor a crescut la 74.425, ceea ce face ca orașul să fie unul dintre puținele din țară unde populația nu s-a diminuat în această perioadă.

Și numărul locuințelor a crescut. Dacă în 2013 erau înregistrate 28.304, în 2016, INS contabilizează 29.060, cu o creștere exponențială anuală de aproximativ 200 de locuințe. 

Pentru evaluarea suprafeţei medii de locuit şi pentru a realiza o comparaţie a condiţiilor de locuit, un
indicator important în dezvoltarea urbană îl reprezintă suprafaţa locuibilă desfăşurată.

Acesta reprezintă suma suprafeţelor destinate pentru locuit a tuturor locuinţelor sau spaţiilor de locuit din clădiri şi este măsurată în metri pătraţi arie desfăşurată. Pe baza acesteia se determină suprafaţa medie a condiţiilor de locuit, măsurată în metri pătraţi pe persoană.

Suprafața locuibilă în metri pătrați a crescut și ea de la 1.585.064 de metri pătrați în 2013, la 1.648.7719 de metri pătrați în 2016, ceea ce înseamnă un spor de 63.455 de metri pătrați.

Cu toate că suprafaţa  medie a condiţiilor de locuit a crescut la fiecare 10 ani, pentru o  dezvoltare reală şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii este nevoie de investiţii, nu doar în creşterea suprafeţelor, ci şi în dezvoltarea infrastructurii.

”Creşterea acestui indicator provine din construcţia de noi locuinţe şi dezvoltarea oraşelor, atât pe orizontală cât şi pe verticală. Această dezvoltare, precum şi creşterea numărului de locuitori într-un oraş, poate să atragă probleme mari din punct de vedere al infrastructurii, aglomerării oraşelor şi chiar “sufocarea” anumitor zone în funcţie de gradul de încărcare” atrage atenția studiul.

Studiul este dublat și de informații privind zona urbană funcțională (FUA), care include și zonele adiacente ale orașului, inclusiv comunele limitrofe legate din punct de vedere social și economic. Din acest punct de vedere, FUA Alba Iulia avea în 2016, o populație de 109.916 locuitori și 41.275 de metri pătrați de locuințe.

Sursă: Institutul Național de Statistică

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement