Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Câte locuințe și ce suprafețe de locuit sunt în Alba Iulia, în raport cu numărul populației. Evoluția orașului în 4 ani

Publicat

imobiliare

Alba Iulia a evoluat semnificativ din punct de vedere al locuirii și dezvoltării imobiliare, între anii 2013 și 2016, arată un raport de audit urban realizat de Institutul Național de Statistică. Deși populația a rămas relativ constantă, cu o creștere în patru ani de aproximativ 700 de persoane, cifrele arată raporturi diferite în ceea ce privește locuirea.

În 2013, în Alba Iulia locuiau oficial 73.717 persoane, arată Institutul Național de Statistică. În 2016, numărul lor a crescut la 74.425, ceea ce face ca orașul să fie unul dintre puținele din țară unde populația nu s-a diminuat în această perioadă.

Și numărul locuințelor a crescut. Dacă în 2013 erau înregistrate 28.304, în 2016, INS contabilizează 29.060, cu o creștere exponențială anuală de aproximativ 200 de locuințe. 

Pentru evaluarea suprafeţei medii de locuit şi pentru a realiza o comparaţie a condiţiilor de locuit, un
indicator important în dezvoltarea urbană îl reprezintă suprafaţa locuibilă desfăşurată.

Acesta reprezintă suma suprafeţelor destinate pentru locuit a tuturor locuinţelor sau spaţiilor de locuit din clădiri şi este măsurată în metri pătraţi arie desfăşurată. Pe baza acesteia se determină suprafaţa medie a condiţiilor de locuit, măsurată în metri pătraţi pe persoană.

Suprafața locuibilă în metri pătrați a crescut și ea de la 1.585.064 de metri pătrați în 2013, la 1.648.7719 de metri pătrați în 2016, ceea ce înseamnă un spor de 63.455 de metri pătrați.

Cu toate că suprafaţa  medie a condiţiilor de locuit a crescut la fiecare 10 ani, pentru o  dezvoltare reală şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii este nevoie de investiţii, nu doar în creşterea suprafeţelor, ci şi în dezvoltarea infrastructurii.

”Creşterea acestui indicator provine din construcţia de noi locuinţe şi dezvoltarea oraşelor, atât pe orizontală cât şi pe verticală. Această dezvoltare, precum şi creşterea numărului de locuitori într-un oraş, poate să atragă probleme mari din punct de vedere al infrastructurii, aglomerării oraşelor şi chiar “sufocarea” anumitor zone în funcţie de gradul de încărcare” atrage atenția studiul.

Studiul este dublat și de informații privind zona urbană funcțională (FUA), care include și zonele adiacente ale orașului, inclusiv comunele limitrofe legate din punct de vedere social și economic. Din acest punct de vedere, FUA Alba Iulia avea în 2016, o populație de 109.916 locuitori și 41.275 de metri pătrați de locuințe.

Sursă: Institutul Național de Statistică

 

 

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

ACTUALITATE

DGASPC: Bilete gratuite de călătorie pentru persoanele cu handicap, eliberate de luni

Publicat

protectia copilului

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba informează, persoanele cu certificat de încadrare în grad de handicap de pe raza județului Alba, că începând de luni, 25 februarie 2019, se eliberează biletele gratuite de călătorie. Eliberarea biletelor gratuite de călătorie pentru persoanele încadrate în grad de handicap, conform prevederilor Legii nr. 448/2006 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Drumurile din Apuseni pentru care Guvernul a garantat reabilitarea vor fi doar peticite. Reacția deputatului Roman

Publicat

gropi

Drumurile naționale DN74 și DN75 din Munții Apuseni nu vor fi reabilitate complet în acest an, susține deputatul PNL de Alba, Florin Roman. Acesta a transmis vineri, într-o conferință de presă, că amendamentul la bugetul de stat pe 2019 privind finanțarea celor două drumuri care fac legătura cu Țara Moților nu a fost votat.  Vezi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

„Prudenţă maximă la volan!”. Recomandările Poliţiei Alba pentru şoferi, în condiţii meteo nefavorabile

Publicat

masina politia iarna

Poliţia Alba atenţionează şoferii să manifeste prudenţă maximă în trafic, având în vedere condiţiile meteorologice prognozate pentru perioada imediat următoare. Pentru o călătorie lipsită de evenimente neplăcute, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto adoptarea unei conduite preventive şi respectarea următoarelor reguli: Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Cugir, REŢINUT de Poliţie după ce a furat un telefon dintr-un bar

Publicat

catuse

Un bărbat din Cugir a fost reţinut de poliţişti după ce a furat telefonul unui concetăţean, pe terasa unui local din oraş. Acesta este recidivist. Potrivit IPJ Alba, joi, poliţiştii de investigaţii criminale din Cugir l-au reţinut pe un bărbat de 39 de ani, din Cugir, care este cercetat pentru săvârșirea unei infracţiuni de furt. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate