Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Câte locuințe și ce suprafețe de locuit sunt în Alba Iulia, în raport cu numărul populației. Evoluția orașului în 4 ani

Publicat

imobiliare

Alba Iulia a evoluat semnificativ din punct de vedere al locuirii și dezvoltării imobiliare, între anii 2013 și 2016, arată un raport de audit urban realizat de Institutul Național de Statistică. Deși populația a rămas relativ constantă, cu o creștere în patru ani de aproximativ 700 de persoane, cifrele arată raporturi diferite în ceea ce privește locuirea.

În 2013, în Alba Iulia locuiau oficial 73.717 persoane, arată Institutul Național de Statistică. În 2016, numărul lor a crescut la 74.425, ceea ce face ca orașul să fie unul dintre puținele din țară unde populația nu s-a diminuat în această perioadă.

Și numărul locuințelor a crescut. Dacă în 2013 erau înregistrate 28.304, în 2016, INS contabilizează 29.060, cu o creștere exponențială anuală de aproximativ 200 de locuințe. 

Pentru evaluarea suprafeţei medii de locuit şi pentru a realiza o comparaţie a condiţiilor de locuit, un
indicator important în dezvoltarea urbană îl reprezintă suprafaţa locuibilă desfăşurată.

Acesta reprezintă suma suprafeţelor destinate pentru locuit a tuturor locuinţelor sau spaţiilor de locuit din clădiri şi este măsurată în metri pătraţi arie desfăşurată. Pe baza acesteia se determină suprafaţa medie a condiţiilor de locuit, măsurată în metri pătraţi pe persoană.

Suprafața locuibilă în metri pătrați a crescut și ea de la 1.585.064 de metri pătrați în 2013, la 1.648.7719 de metri pătrați în 2016, ceea ce înseamnă un spor de 63.455 de metri pătrați.

Cu toate că suprafaţa  medie a condiţiilor de locuit a crescut la fiecare 10 ani, pentru o  dezvoltare reală şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii este nevoie de investiţii, nu doar în creşterea suprafeţelor, ci şi în dezvoltarea infrastructurii.

”Creşterea acestui indicator provine din construcţia de noi locuinţe şi dezvoltarea oraşelor, atât pe orizontală cât şi pe verticală. Această dezvoltare, precum şi creşterea numărului de locuitori într-un oraş, poate să atragă probleme mari din punct de vedere al infrastructurii, aglomerării oraşelor şi chiar “sufocarea” anumitor zone în funcţie de gradul de încărcare” atrage atenția studiul.

Studiul este dublat și de informații privind zona urbană funcțională (FUA), care include și zonele adiacente ale orașului, inclusiv comunele limitrofe legate din punct de vedere social și economic. Din acest punct de vedere, FUA Alba Iulia avea în 2016, o populație de 109.916 locuitori și 41.275 de metri pătrați de locuințe.

Sursă: Institutul Național de Statistică

 

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona la cerere, fără penalități. PROIECT, la Senat

Publicat

Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona la cerere, fără penalități, potrivit unui proiect legislativ înregistrat la Senat. Parlamentarii propun încadrarea activității desfășurate de către categoriile de personal medico-sanitar, inclusiv de persoanele care efectuează gărzi peste programul normal de lucru, în locurile de muncă în condiții speciale. Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: 15 jandarmi din Alba au participat la o acțiune de împădurire, în localitatea Bucium din Munții Apuseni

Publicat

jandarmi impaduriri

15 jandarmi din județul Alba au participat sâmbătă la o acțiune de împădurire în Munții Apuseni. Peste 6.000 de puieți dintre care 4.000 de molizi, 1.000 de brazi, 1.000 de larice au fost plantați sâmbătă pe o suprafață de peste 16.000,00 m² în cadrul acțiunii de împădurire organizată de un producător de bere. „<Pădurea este […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Medalie de bronz pentru plt. maj. Mihai Avram de la ISU Alba, la Campionatul Național de Unifight al MAI

Publicat

unifight collage

Plt. maj. Mihai Avram din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba a obținut medalia de bronz la Campionatul Naţional de Unifight al Ministerului Afacerilor Interne, la categoria 100 kilograme. În perioada 16-19 aprilie 2019, în localitatea Buziaș, județul Timiș s-a desfășurat Campionatul Naţional de Unifight al Ministerului Afacerilor Interne. La această competiție au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Romano-catolicii și reformații sărbătoresc la acest sfârșit de săptămână Paștele. Câți sunt și ce obiceiuri speciale au

Publicat

În acest sfârșit de săptămână, mai mult de un milion și jumătate de catolici și reformați sărbătoresc Paștele. Majoritatea acestora sunt în Transilvania, zona din România unde se întâlnesc toate marile confesiuni creștine. Un număr destul de mare de catolici sunt însă și în Bacău și Neamț. Comunitățile catolice și reformate se pregătesc pentru Înviere, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate