Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Câte locuințe și ce suprafețe de locuit sunt în Alba Iulia, în raport cu numărul populației. Evoluția orașului în 4 ani

Publicat

imobiliare

Alba Iulia a evoluat semnificativ din punct de vedere al locuirii și dezvoltării imobiliare, între anii 2013 și 2016, arată un raport de audit urban realizat de Institutul Național de Statistică. Deși populația a rămas relativ constantă, cu o creștere în patru ani de aproximativ 700 de persoane, cifrele arată raporturi diferite în ceea ce privește locuirea.

În 2013, în Alba Iulia locuiau oficial 73.717 persoane, arată Institutul Național de Statistică. În 2016, numărul lor a crescut la 74.425, ceea ce face ca orașul să fie unul dintre puținele din țară unde populația nu s-a diminuat în această perioadă.

Și numărul locuințelor a crescut. Dacă în 2013 erau înregistrate 28.304, în 2016, INS contabilizează 29.060, cu o creștere exponențială anuală de aproximativ 200 de locuințe. 

Pentru evaluarea suprafeţei medii de locuit şi pentru a realiza o comparaţie a condiţiilor de locuit, un
indicator important în dezvoltarea urbană îl reprezintă suprafaţa locuibilă desfăşurată.

Acesta reprezintă suma suprafeţelor destinate pentru locuit a tuturor locuinţelor sau spaţiilor de locuit din clădiri şi este măsurată în metri pătraţi arie desfăşurată. Pe baza acesteia se determină suprafaţa medie a condiţiilor de locuit, măsurată în metri pătraţi pe persoană.

Suprafața locuibilă în metri pătrați a crescut și ea de la 1.585.064 de metri pătrați în 2013, la 1.648.7719 de metri pătrați în 2016, ceea ce înseamnă un spor de 63.455 de metri pătrați.

Cu toate că suprafaţa  medie a condiţiilor de locuit a crescut la fiecare 10 ani, pentru o  dezvoltare reală şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii este nevoie de investiţii, nu doar în creşterea suprafeţelor, ci şi în dezvoltarea infrastructurii.

”Creşterea acestui indicator provine din construcţia de noi locuinţe şi dezvoltarea oraşelor, atât pe orizontală cât şi pe verticală. Această dezvoltare, precum şi creşterea numărului de locuitori într-un oraş, poate să atragă probleme mari din punct de vedere al infrastructurii, aglomerării oraşelor şi chiar “sufocarea” anumitor zone în funcţie de gradul de încărcare” atrage atenția studiul.

Studiul este dublat și de informații privind zona urbană funcțională (FUA), care include și zonele adiacente ale orașului, inclusiv comunele limitrofe legate din punct de vedere social și economic. Din acest punct de vedere, FUA Alba Iulia avea în 2016, o populație de 109.916 locuitori și 41.275 de metri pătrați de locuințe.

Sursă: Institutul Național de Statistică

 

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Un adăpost de animale din localitatea Ponor a fost cuprins de flăcări. Pentru stingerea focului intervin pompierii din Aiud

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_3-e1540839254587

Un incendiu la un adăpost de animale din localitate Ponor a izbucnit sâmbătă seara, în jurul orei 23.00.  Potrivit ISU Alba, la fața locului au intervenit pompierii din Aiud cu două autospeciale de apă cu stingere și spumă.  Știre în curs de actualizare. 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Târgul de Fete de pe Muntele Găina – cea mai cunoscută sărbătoare populară a românilor păstrată de sute de ani în județul Alba

Publicat

Târgul de Fete, cea mai mare și mai cunoscută sărbătoare populară din România, a debutat, sâmbătă, în comuna Avram Iancu, localitate aflată la poalele Muntelui Găina, urmând ca timp de două zile, în 20 și 21 iulie 2019, să aibă loc un program plin de manifestări.  Organizatorii au pregătit expoziții, târg al meșterilor populari, spectacole […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Averea lui Dan Barna, candidatul USR-PLUS la prezidențiale. Trei apartamente și mai multe conturi cu bani

Publicat

dan barna

Dan Barna, candidatul Alianței 2020 USR PLUS la alegerile prezidențiale, deține trei apartamente – unul în Bucureşti, de 97 mp, şi două în Sibiu, de 32,6 mp, respectiv 77 mp, alături de un teren de 1.252 mp în comuna Răşinari, tot în Sibiu. Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul Camerei Deputaţilor, pe care Dan Barna a […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un artist din Alba Iulia, mai apreciat în Franța decât în România. 10 ani în Paris, prin ochii pictorului George Bodocan

Publicat

george bodocan

George Bodocan, artistul născut în Alba Iulia, dar stabilit de ani buni în Franța, a organizat o expoziție de pictură prin care face o retrospectivă a muncii și a vieții sale de artist în Paris. ”Refugiul / În căutarea soarelui”, însumează 10 ani de viață văzuți prin ochii pictorului albaiulian.  Ziarul francez La Nouvelle Republique i-a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate