Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Câte ore de somn sunt necesare organismului uman? Efectele lipsei de odihnă

Publicat

insomnie

Nopțile pierdute în șir pot avea efecte nedorite asupra sănătății. Unele studii arată că ele se compară cu situația de a avea în sânge o concentrație de alcool de 0,1 la sută.

Ciclul somn-veghe ajută organismul să secrete anumiți hormoni, între care cortizol, insulină și hormonul de creștere. Prin urmare, o perioadă prelungită de privare de somn poate afecta anumite funcții ale organismului.

Nou-născuții au nevoie de 14-17 ore de somn, bebelușii de 12-16 ore, copiii puțin mai mari de 11-14 ore, copiii de vârstă preșcolară de 10-13 ore, școlarii 9-12 ore, adolescenții 8-10 ore, iar adulții 7-9 ore. Femeile au tendința să doarmă un pic ai mult decât bărbații, deși nu există o explicație clară pentru asta.

Efectele lipsei de somn

După numai trei sau patru nopți fără somn, pot apărea halucinațiile. Lipsa prelungită a somnului poate duce la: tulburări cognitive, iritabilitate, halucinații, paranoia, psihoză, scrie digi24.ro.

După 36 de ore de nesomn, impactul va fi asupra: apetitului, metabolismului, temperaturii, dispoziției, nivelului de stres. Posibile efecte: oboseală extremă, dezechilibru hormonal, motivare scăzută, decizii riscante, judecată neflexibilă, atenție diminuată, tulburări de vorbire (alegerea proastă a cuvintelor, intonație neadecvată).

După 48 de ore de nesomn, majoritatea oamenilor au dificultăți în a mai sta treji. Pot să aibă perioade de somn ușor (ațipeală) care poate dura până la 30 de secunde. Activitatea celulelor imunitare scade.

După trei zile de nesomn, majoritatea oamenilor simt o nevoie copleșitoare de a dormi. La acest nivel de privare de somn devine dificilă executarea fie și a unor sarcini simple.

Și emoțional se simte efectul lipsei de somn. Oamenii sunt iritați, se enervează foarte ușor, pot avea stări depresive, anxietate sau chiar paranoia. În același timp, le este dificil să proceseze și emoțiile celor din jur. După 30 de ore de nesomn, oamenii au dificultăți în a recunoaște expresii faciale de furie sau de fericire, au arătat studiile.

În plus, câteva zile de nesomn alterează în mod semnificativ funcțiile senzoriale. Pot apărea halucinații sau percepții false ale realității din jur. De pildă, vezi un semn și crezi că e o persoană.

Privarea de somn schimbă atât apetitul, cât și tipul de hrană pe care o dorești. Mai precis, apetitul crește și „pofta” se îndreaptă către alimente care îngrașă.

Dacă nu dormiți suficient pentru o perioadă scurtă (o săptămână), efectele ar putea fi: anxietate, instabilitate emoțională, somnolență, amnezie, dificultăți de concentrare, dificultăți de a sta treaz, tulburări cognitive, eficiență scăzută la serviciu sau la școală, risc crescut de îmbolnăvire sau accidentare.

Pe termen lung, însă, somnul insuficient poate duce la funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar și creșterea vulnerabilității în fața unor boli precum: tensiune, atac cerebral, obezitate, diabet de tip 2, afecțiuni psihice.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax