Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Ce ascund adolescenții din România de părinții lor. Cum să discuți ca părinte cu un tânăr aflat în creștere

Publicat

tineri, adolescenti

Adolescenții par mereu indiferenți, neînțeleși și ai impresia ca uneori nici ei nu stiu ce vor. Cu toate acestea, îți dorești să-i înțelegi și să intri în lumea lor. Sau cel putin, să știi cum să te lupți cu această “perioadă grea” din viața lor.

Adolescentul este și un copil, care are nevoie de compasiune, iubire, înțelegere, dar și un viitor adult care iși dorește libertatea, își cere dreptul de a decide, dar și cel de a alege. Problema e ca încă nu știe cum să pășească în această noua etapă. Este curios, dar încă are dubii. Este dornic să experimenteze, dar încă nu este “lăsat”.

Cele mai adesea întâlnite probleme cu care se confruntă adolsecenții:

Sunt stresați

Din cauza tuturor schimbarilor care li se întâmplă (fizice, emoționale, psihice).

În momentul în care observi că adolescentul este stresat și dorește să vorbească, asculta-l. Evita să-l critici, să dai exemple de cum faceai sau cum era pe vremea ta. Asculta-l. Daca va avea nevoie de sfaturi, ți le va cere.

Mersul la petreceri. Experientele ce implica alcool și droguri

Adolescentul tău merge la petreceri sau cel puțin își dorește să meargă. Vrea să socializeze, să petreacă timpul alături de cei “ca el” are nevoie să facă parte “din gașcă”. Și nu e o noutate ca multe dintre astfel de petreceri implica alcool și alte substanțe interzise. Ce poți să faci? Să-ți asumi cele mai urate scenarii care îl pot implica pe copilul tău și să discuți cu el despre acestea. Discută cu el despre riscuri. Chiar daca ai impresia ca nu te asculta.

Iubit/iubita sau prieteni  care nu-ți plac

S-ar putea ca iubita sau iubitul adolescentului tău să nu-ți placă, sa o consideri o influență negativă și s-ar putea să ai dreptate. Sau nu. Ceea ce trebuie să înțelegi ca părinte este că interzicându-i să se mai vadă cu acea persoană, poți face mult mai rău. Îi poti vorbi despre lucruri pe care să le observe și singur, atunci când își alege prietenii/iubita/iubitul. Îi poți spune calm despre ce anume te îngrijorează, dar asigură-l că ai încredere în el că face alegeri corecte.

Probleme de la scoală

Adolescentul nu va dori să te dezamăgească și se va simți vinovat dacă va avea probleme la școală (note mici, un profesor mai exigent, bullying-ul printre colegi etc). Este important ca adolescentul să știe ca “acasă” este locul în care se va simți mereu în siguranță. Uneori este bine să-i povestești și despre “problemele” cu care te confruntai tu la școală, despre cum te-ai simțit și despre ce ai facut ca să depasești momentele mai dificile.

Sexul

Nu uita despre discuțiile despre sex: ce înseamnă, cum sa te protejezi, exemple, scenarii, povestește-i despre primele tale experiențe. Asta da provocare, nu-i așa? Adolescentul nu va dori să-i explici detaliat, dar va dori să afle ce emotii, trăiri și sentimente ai avut!

Limbajul si comportamentul

S-ar putea să fii șocat dacă auzi întâmplător cum discută uneori adolescentii între ei, folosind un limbaj mai “colorat”, expresii pe care sigur nu le găsești în dicționarul explicativ. Iar comportamentul? Of, Doamne. Doar nu asa ți-ai educat copilul… Ce poți să faci? Discută acasă cu el. Explică-i că e aproape adult și că acțiunile lui pot avea consecințe. Uneori nu se așteaptă la unele consecinte, dar pentru care sunt obligați să răspundă.

Site-urile/aplicațiile interzise

Lumea online-ului este plină de astfel de “provocări”. Adolescentul este curios, pentru că tu ii zici că sunt lucruri interzise, nu-i așa? Ce ai putea să faci? Să-i explici că internetul este fascinant și că poate învața multe de acolo, dar că trebuie să o facă responsabil. Și din nou, activitațile lui în lumea virtuală pot avea consecințe.

Sursă: superbebe.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

BLAJ

Bătrân din Blaj cercetat pentru act sexual cu un minor, tâlhărit chiar de tânărul cu care a avut raporturi intime

Publicat

masina, politie, rutiera, alba

Un bătrân de 80 de ani din Blaj s-a ales cu dosar penal pentru act sexual cu un minor, după ce a reclamat la poliție că a fost tâlhărit chiar de tânărul de 16 ani pe care îl chemase pentru a întreține raporturi sexuale. Minorului în cauza i-a fost întocmit dosar penal deoarece l-a agresat […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ÎNSCRIERI la şcoală 2019: Astăzi, ultima zi de completare a cererilor, în prima etapă. Situaţia din judeţul Alba

Publicat

clasa pregatitoare

Vineri, 22 martie, este ultima zi în care părinţii mai pot completa, online sau la unitatea de învățământ, cererile-tip, în prima etapă de înscriere a copiilor la şcoală în anul de învăţământ 2019-2020. Potrivit celei mai recente situaţii publicate de Ministerul Educaţiei, în judeţul Alba au fost înregistrate peste 2000 de cereri. Vineri, 29 martie, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Undă verde în procesul hoților care au spart casa patronilor companiei Elis Pavaje din Alba. A fost admis rechizitoriul

Publicat

spargere gota

Judecarea celor patru bărbați care au spart casa patronilor companiei Elis Pavaje și au furat furat bani, bunuri şi bijuterii în valoare de circa 600.000 de lei, va începe în curând. Doi dintre cei patru inculpați au atacat în instanță cum au fost administrate probele din dosar, de către procurori, dar Tribunalul Alba le-a respins cererea. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Aiud: Anunţ pentru proprietarii de imobile ce vor fi expropriate pe traseul Autostrăzii Sebeş-Turda, lot II

Publicat

primaria aiud

Titularii drepturilor asupra imobilelor supuse exproprierii pe tronsonul Autostrăzii Sebeş-Turda lot 2 vor fi convocaţi începând cu data de 29 martie în fața unei comisii de analiză a cererilor depuse de către aceștia. „Având în vedere prevederile Legii nr. 255/2010 precum și normele de punere în aplicare a acesteia, dar și faptul că în prezent […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate