Eveniment
Ce beneficii au persoanele care au lucrat în grupe superioare de muncă sau în condiții speciale. Cele 3 situații
Persoanele care au lucrat în grupe superioare de muncă, respectiv condiții deosebite sau speciale de muncă, au o serie de beneficii, prin lege.
Potrivit prevederilor legale în vigoare în România, începând cu data de 17 noiembrie 2019, perioada lucrată în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, respectiv cea lucrată în condiții deosebite de muncă după această dată, conferă următoarele drepturi:
1. Majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II-a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001), în condițiile în care persoana în cauză a lucrat cel puțin 5 ani în aceste condiții;
2. Majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 4 luni pentru fiecare an întreg lucrat în condiții deosebite de muncă (ulterior datei de 1 aprilie 2001), indiferent de stagiul de cotizare realizat în aceste condiții de muncă;
3. Reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an întreg efectiv realizat în fosta grupa a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite de muncă.
Reducerea vârstei standard de pensionare este cuprinsă între 4 luni și 10 ani (tabelul nr. 1 din Legea nr. 263/2010)și operează doar în conditiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ion
luni, 15.08.2022 at 15:48
Toate astea sunt vechi, neneaca! Scrieti ca sa va aflati in treaba. Si o tineti langa, ca sunt peste cinci milioane de pensionari cand in realitate sunt vreo trei milioane.
Vai de mama ei de presa din Romania!