Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ce este un compas de desen și cum se folosește la ora de matematică (P)

Publicat

Compasul este un instrument folosit pentru a desena cercuri. Dimensiunea cercurilor variază în funcție de raza cercului care este desenat cu ajutorul compasului. Atunci când se desenează un cerc, este întotdeauna de preferat să se folosească un compas, deoarece ajută la construirea unuia cu precizie.

În acest articol, vom învăța cum să desenăm folosind un compas și mai multe despre acest instrument.

Ce este un compas?

Cuvântul compas înseamnă literalmente „a încercui”, care, cu alte cuvinte, se mai numește și „a înconjura”. Un compas este un instrument care este, de obicei, un instrument de desen în formă de V, din metal sau plastic. Acesta este format în principal din două brațe mobile, care sunt articulate între ele.

Este utilizat pentru a desena cercuri sau părți de cercuri numite arce. Compasul se mai numește și pereche de compasuri. Tipurile de compas de desen includ – compasul cu rază, compasul de scriere, compasul cu picior liber și compasul proporțional.

Compasul este utilizat în matematică pentru desen și schiță pentru a crea arcuri, cercuri sau alte figuri geometrice care pot fi determinate prin măsurarea segmentelor de linie care se intersectează. Poate fi folosit pentru a bisecta linii, pentru a bisecta unghiuri, pentru a găsi puncte medii, pentru a ajuta la rezolvarea problemelor de geometrie și pentru măsurarea distanțelor sau a distanțelor mai precise pe hărți.

Deoarece un compas are două brațe, un braț ține un creion, în timp ce celălalt braț are un capăt ascuțit. Un compas este conceput pentru ca utilizatorii să îl prindă între degetul mare și degetul arătător. Ținând cont de același lucru, lungimea mânerului compasului de desen este de aproximativ 1,25 centimetri.

Spațiul dintre brațele compasului este reglabil. Dacă ținem brațele compasului la distanță, este mai ușor să construim un cerc sau un arc de cerc cu o rază mai mare. La un capăt există o clemă pentru a ține un creion, în timp ce, la celălalt capăt, există un vârf ascuțit care menține instrumentul stabil pe suprafața de desen în timp ce creionul se mișcă.

Părțile unui compas de desen

Balama

  • Este mânerul unui compas. Îl ținem între degetul arătător și degetul mare. În mod normal, se folosește doar o singură mână pentru a desena un cerc. Compasul este rotit prin răsucire între degetul arătător și degetul mare.

Acul compasului

  • Este punctul care se plasează în centrul cercului. Vârful creionului este rotit în jurul acestui punct. Spațiul dintre acul compasului și vârful creionului reprezintă raza cercului. Aceasta se stabilește cu ajutorul unei rigle. Distanța poate fi modificată prin schimbarea unghiului dintre brațele compasului.

Spațiu pentru un creion

  • Un creion ascuțit se prinde bine în acest loc. Vârful creionului este aliniat la acul compasului prin apropierea vârfului creionului și a acului compasului. Odată ce vârfurile lor s-au potrivit, compasul poate fi folosit pentru a desena cercuri.

Cu ajutorul compasului se pot construi cercuri, arce, bisecții de linii, bisectoare de unghiuri și se pot determina punctele medii. Pașii pentru a desena un cerc cu ajutorul compasului sunt următorii:

  • Pasul 1: Alegem o măsură pentru arcul sau cercul care urmează să fie desenat.
  • Pasul 2: Așezăm vârful ascuțit al compasului în centrul cercului sau arcului dorit.
  • Pasul 3: Apăsăm acul în jos, rotim butonul din partea superioară a compasului pentru a desena un cerc sau un arc și tragem creionul în jurul centrului pentru a desena curba.
  • Pasul 4: Desenăm un cerc. Putem marca punctul său central, raza sau diametrul, dacă este necesar.

Sfaturi pentru a utiliza un compas de desen

Asigurați-vă că balama din partea superioară a compasului este bine strânsă, astfel încât să nu alunece.

Nu aplicați nicio presiune asupra creionului, ci strângeți prinderea pentru creion, altfel lățimea cercului se va modifica.

Trebuie avut grijă ca mina creionului să fie aliniată cu acul compasului.

Un compas de desenat poate trasa cercuri pe orice material specific (lemn, metal, plastic etc.). Tot ce trebuie să faceți este să puneți acul pe suprafața/pagina pe care trebuie desenat cercul, să îl fixați și să rotiți celălalt braț în jurul acestuia, păstrând același unghi pe balama.

Folosiți un creion micuț. Creioanele lungi se blochează pe mână și împiedică mișcarea corectă a compasului, dar un creion micuț poate rămâne în compas fără să se încurce în tocurile de creioane. Puteți rupe o bucățică mică din capătul unui alt creion și să ascuțiți din nou capătul. Unii elevi folosesc același creion de compas de ani de zile și încă mai are destulă lungime.

Pentru a plasa compasul în punctul corect, țineți-l chiar lângă vârf – nu în vârf. Înfigeți bine vârful în pagină pentru a nu aluneca. Pentru a desena arcul, se aplică opusul: acum îl țineți în partea de sus – nu pe unul dintre brațe și cu siguranță nu pe ambele brațe în același timp. Evitați să apăsați prea tare, deoarece acest lucru poate face ca compasul să se deschidă în timp ce desenați.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate