Actualitate
Ce pot face medicii dacă nu funcţionează sistemul cardului de sănătate. Răspunsul primit de senatorul Alexandru Pereş de la Ministerul Sănătăţii
Senatorul de Alba Alexandru Pereș a cerut explicații oficiale din partea ministrului Sănătății, cu privire la măsurile care pot fi luate pentru evitarea blocajelor în sistemul cardului de sănătate. Potrivit ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, medicii au posibilitatea de înregistrare offline, în situația în care conexiunea la sistemul informatic nu este posibilă.
„Au trecut aproape șase luni de când a fost implementat sistemul cardului național de sănătate și mai bine de o lună de când pacienții trebuie să se prezinte cu acesta în cabinetele medicale. La nivel național, însă, încă persistă problema blocării sistemului cardului național de sănătate, fapt ce provoacă neplăceri cadrelor medicale. Mai mult, medicii au obligația să consulte pacienții chiar dacă sistemul informatic nu permite accesarea cardului în timpul consultației. Cu toate acestea, medicii se tem că serviciile medicale acordate pacienților nu le vor fi decondate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a transmis senatorul Alexandru Pereș, într-o interpelare adresată ministrului Sănătății.
Alexandru Pereș a cerut ministrului Sănătății detalii cu privire la măsurile pe care acesta le întrevede, astfel încât să nu mai existe blocaje în sistemul cardului de sănătate.
Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a arătat, în răspunsul transmis senatorului, că proiectul Cardului Național de Asigurări de Sănătate (CEAS) este unul de interes național, care are ca scop principal transparentizarea și eficientizarea utilizării fondurilor în sistemul de asigurări de sănătate. Astfel, prin prezentarea cardului de sănătate, asiguratul confirmă prezența la furnizorul de servicii medicale/farmaceutice și decontul solicitat în numele său.
Cardul de sănătate a devenit, începând cu data de 1 septembrie, unicul instrument de validare și decontare a serviciilor medicale în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate pentru asigurații care au intrat în posesia lui.
Potrivit ministrului, evidențele zilnice ale serviciilor medicale acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate demonstrează că sistemul cardului de sănătate este funcțional. Totodată, acesta a explicat că în cazul în care sistemul informatic CEAS nu permite validarea online a serviciilor, este funcțională posibilitatea de înregistrare offline.
Utilizarea cardului este posibilă fără conexiune la CEAS, astfel:
– după introducerea cardului în cititor, se tastează pin-ul de către asigurat iar sistemul este pregătit să păstreze amprenta de timp și numărul de card folosit,
– se înregistrează serviciul prestat în aplicația de furnizori,
– de la momentul repunerii în funcțiune a sistemului CEAS, serviciile efectuate și operate în aplicație de furnizori vor trebui încărcate în PIAS în limita celor 72 de ore.
„Până în prezent au fost tipărite peste 15 milioane de carduri, iar tipărirea și distribuirea acestora reprezintă un proces continuu rezultat din schimbarea calității cetățenilor din neasigurat în asigurat, respectiv pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani”, a mai transmis Patriciu Achimaș Cadariu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News