Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ce sancţiuni primesc cei care votează de mai multe ori în ziua alegerilor. Noul Cod Penal a introdus şi noi reguli pentru infracţiunile electorale

Publicat

Intrarea în vigoare a Noilor Coduri penale, din 1 februarie, a adus câteva schimbări în ceea ce privește infracțiunile electorale. Conform prevederilor legale, cei care încredințează urna specială altor persoane decât membrilor biroului electoral al secției de votare sau cei care transportă urna specială fără a face parte din birou vor fi pedepsiți acum cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Până la 1 februarie fapta se sancționa cu închisoare de la 1 la 5 ani. Cu închisoare de la 6 luni la 3 ani vor fi pedepsiți cei care votează fără a avea acest drept, cei care votează de două sau mai multe ori, precum și cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător.

Pentru că, în acest an, în România vor avea loc atât alegerile europarlamentare, cât și cele prezidențiale, Noul Cod Penal arată ce riscă cei care votează de mai multe ori în ziua alegerilor sau cei care  falsifică buletinele de vot.

Noul Cod penal stabilește pedepse mai mici față de vechile reguli în materie pentru cei care încalcă regulile privind alegerile electorale.

Cei care încredințează urna specială altor persoane decât membrilor biroului electoral al secției de votare sau cei care transportă urna specială fără a face parte din birou vor fi pedepsiți acum cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

În cazul în care o persoană împiedică, prin orice mijloace, liberul exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, ea va fi pedepsita cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Aceeași pedeapsă o vor primi și cei care promit sau oferă bani și alte bunuri materiale în scopul determinării alegătorului să voteze sau nu o anumită listă de candidați ori un anumit candidat. În plus, acestora li se vor interzice și anumite drepturi.

În vechiul Cod penal se prevedea că infracțiunile de mai sus se pedepseau cu închisoare strictă de la un an la 5 ani.

Cu pedeapsa de închisoare de la 6 luni la 3 ani se sancționează utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Și în aceste situații, pedeapsa era mai mare, vechiul Cod stabilind închisoare strictă de la un an la 5 ani.

În aceste cazuri sancțiunea nu doar a scăzut, prin comparație cu reglementările anterioare, ci s-a introdus și simpla amendă, la care se adaugă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Prin comparație cu vechiul Cod, pedeapsa scade și pentru cei care tipăresc și utilizează date de acces false, accesează fraudulos sistemul de vot electronic sau falsifica buletinele de vot în format electronic. Astfel, aceștia riscă acum închisoarea de la unu la 5 ani, în timp ce anterior datei de 1 februarie, ei puteau primi închisoare stricta de la 2 la 7 ani.

În schimb, pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani s-a păstrat pentru cei care atacă, prin orice mijloace, secția de votare. Mai mult decât atât, legea stabilește că persoanei în cauză i se vor interzice anumite drepturi.

După Noul Cod Penal, deschiderea anticipată a urnelor, pedepsită doar cu amendă

Reglementările actuale prevăd că violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă. Pe de altă parte, dacă fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa va fi închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Totodată, deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Practic, pedeapsa a scăzut și pentru această faptă, întrucât vechiul Cod prevedea doar închisoare de la un an la 5 ani.  Aceeaşi pedeapsă de aplică şi pentru falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale, inclusiv și interzicerea exercitării unor drepturi.

În plus, noile reguli introduc pedepse pentru infracțiuni care înainte nu erau cuprinse în legislație. Astfel, potrivit NCP, folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obținute în secțiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Aceeași pedeapsă se aplică și pentru  introducerea de date, informații sau proceduri care duc la alterarea sistemului informațional național necesar stabilirii rezultatelor alegerilor. Inclusiv tentativa se pedepsește.

sursa: avocat.net

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement