Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce soluții a găsit Guvernul pentru concediile medicale și maternale. Măsuri adoptate prin OUG

Publicat

Guvernul a aprobat, joi, Ordonanța de Urgență referitoare la măsuri în domeniul sănătății, astfel că persoanele aflate în concediu medical vor beneficia de același nivel al indemnizației aflat în plată până la sfârșitul anului trecut. Aceste măsuri sunt tranzitorii până la 30 iunie 2018, fiind prelungită perioada pentru mame până la 1 octombrie a acestui an, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, potrivit Agerpres.

„Este vorba de persoanele care beneficiază de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru sarcină și lauzie, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și pentru risc maternal. Toate aceste persoane vor beneficia de aceleași drepturi și de acelasi nivel al indemnizației aflat în plată până la data 1 ianuarie 2018”, a spus Barbu.

În cazul în care la aceste persoane transferul sarcinii fiscale ar duce la diminuarea indemnizației, se plafonează contribuțiile de asigurări sociale datorate, astfel încât să se mențină indemnizațiile la nivelul aflat în plată până la 1 ianuarie 2018.

În cazul tuturor persoanelor care au primit indemnizații diminuate până acum angajatorul efectuează regularizarea sumelor prin depunerea declarației rectificative și plătește diferențele de indemnizații persoanelor în drept până la data de 31 martie 2018.

Tot prin această ordonanță de urgență, în primul semestru al anului 2018, se va menține reglementarea care s-a aplicat anului trecut și anume că stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, a mai spus Nelu Barbu.

Începand cu 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor și indemnizațiilor va fi de 6 luni, realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu medical, a adăugat Barbu.

Potrivit acestuia, vor fi în continuare excepții pentru persoanele care suferă de afecțiuni grave – neoplazii, HIV/SIDA, urgențe medico-chirugicale, boli infectocontagioase din grupa A sau risc maternal. Astfel, persoanele care suferă de aceste afecțiuni beneficiază de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate nu au nevoie de stagiu de cotizare.

Prin acest act normativ se prelungește și perioada de acordare a tratamentului în străinătate, în unități sanitare fie de stat sau private, până la finalul anului 2020, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment produs pe 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv.

În această ordonanță de urgență se mai prevede instituirea unui sistem informatic de telemedicină rurală și sistem informatic de telemedicină al apărării. „Acest sistem informatic de telemedicină rurală presupune ca medicii de familie din mediu rural să poată colabora, să poată ține legătura cu medicii specialiști din spitalele județene și instituțiile sanitare”, a adăugat Nelu Barbu.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate