Connect with us
Advertisement

Abrud

Ce spun avocații României în procesul pentru Roșia Montană. RMGC nu a reușit să obțină aprobarea comunității pentru exploatare

Publicat

Avocații contractați de statul român în procesul cu Gabriel Resources, LALIVE din Elveția și Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP) din România, au oferit primele reacții după câștigarea procesului pentru proiectul de la Roșia Montană.

Statul român nu va plăti nici o despăgubire companiei canadiene, ba mai mult, va primi cheltuielile de judecată.

Vezi și VIDEO DOZA DE NORMALITATE: despre proiectul Roșia Montană. O poveste complicată din care România va ieși în pagubă cu miliarde de dolari

România a câștigat procesul și nici măcar nu s-a mai ajuns la discutarea despăgubirilor, în condițiile în care solicitarea companiei a fost respinsă.

Avocații României au explicat că Gabriel Resources a invocat încălcarea tratatelor bilaterale amintite, inclusiv exproprierea investiției fără a acorda despăgubiri și a solicitat pagube totale de aproximativ 6,7 miliarde USD.

„Ca răspuns, România a susținut că Roșia Montană Gold Corporation, consorțiul dintre Gabriel Resources și compania de stat românească Minvest, nu a reușit să îndeplinească cerințele de autorizare, în mare parte ca urmare a faptului că nu a reușit să obțină o licență socială (aprobarea comunității, n.r.) pentru proiectul minier”.

„Tribunalul a luat în considerare numeroasele provocări de mediu, sociale, culturale și economice cu care s-a confruntat proiectul minier, constatând că autoritățile române și-au îndeplinit «mandatul de reglementare cât de bine au putut în aceste circumstanțe dificile»”, au explicat avocații României.

Procesul pentru Roșia Montană, lung și costisitor

Ei au mai arătat că pe parcursul procesului „părțile au făcut schimb de peste 25 de memorandumuri și au participat la două audieri principale, una între 2 și 13 decembrie 2019, care a avut ca obiect răspunderea, și una între 28 septembrie și 4 octombrie 2020, care s-a concentrat pe aspecte tehnice și de cuantum.”

După 9 ani de proces, „dreptatea a prevalat”, spune Veijo Heiskanen, unul din șefii echipei din partea casei de avoatură elvețiene, citat de Europa Liberă.

„Aceasta este pentru numeroșii oficiali și funcționari publici din România, pentru sprijinul constant și munca serioase depuse de ei, și pentru locuitorii din Roșia Montană; am fost onorați să fim în serviciul lor”, adaugă el.

La rândul său, Matthias Scherer, alt coordonator al echipei de avocați elvețieni a subliniat că prin victoria obținută la Washington statul româna a evitat plata unor despăgubiri care se puteau ridica, potrivit pretențiilor companiei, la peste 6 miliarde de dolari.

Coordonatoarea echipei de avocați din România, profesoara Crenguța Leaua, a explicat că speța Roșia Montană s-a dovedit una extrem de complexă și provocatoare pentru autoritățile române de-a lungul timpului.

„A fost nevoie de atenție atât pentru dezvoltarea socio- economică a regiunii cât și pentru protecția mediului și respectarea tuturor cerințelor administrativ -procedurale impuse de lege pentru un astfel de proiect” și „au fost depuse eforturi constante pentru a naviga în această complexitate și a respecta atât drepturile investitorilor cât și cele ale cetățenilor României.”

„Suntem încântați să vedem că tribunalul arbitral ICSID a înțeles situația și argumentele prezentate de noi în apărarea României și a ajuns la o decizie care confirmă că România a și-a respectat obligațiile față de investitorul străin, astfel cum sunt prevăzute de tratatele de protecție reciprocă a investițiilor”, a mai spus Crenguța Leaua, care a ținut să transmită mulțumiri tuturor celor care au susținut cauza României la Washington.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    duminică, 10.03.2024 at 18:44

    Bravo lor ! Deştepţii lucrează, proştii conduc. Românie de izbelişte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement