Economie
Ce spune șeful ANPC despre eticheta-semafor. De ce nu ar putea fi barometru pentru cumpărarea unui produs ”sănătos”
Directorul general al ANPC, Paul Anghel spune că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avertizat în ultimii doi ani industria alimentară că sistemul Nutri-Score nu este legiferat și nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs „sănătos”, ci poate fi chiar înşelător.
Sistemul Nutri-Score se referă la etichetarea tip semafor a produselor.
„Industria procesatoare a cărnii din Franţa este nemulţumită de sistemul de etichetare Nutri-Score pentru că el este oarecum înşelător din moment ce cele mai multe produse din carne ar fi în categoria D, în clipa în care adaugi o frunză de salată şi o pui într-un sandwich ele se duc în B sau în C.
În schimb, cerealele fac parte din B, deci sunt mai puţin „nocive” cu toate că sunt foarte bogate în zaharuri.
Franţa este ţara de unde practic a şi plecat acest sistem, respectiv de la Universitatea din Paris. ANPC – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avertizat în ultimii doi ani industria alimentară din România că acest sistem, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs „sănătos” ci poate fi chiar înşelător”, a explicat Paul Anghel, pentru Agerpres.
Telemea românească etichetată cu ”E”
El a subliniat că se regăsea la raft telemea românească etichetată Nutri-Score cu E, care se spunea să se consume „spre deloc”, iar brânzeturi provenite din Germania, Olanda, Franţa etc nu erau etichetate cu Nutri-Score şi se aflau poziţionate în acelaşi câmp vizual.
Potrivit informaţiilor vehiculate în spaţiul public, ANPC a transmis în septembrie Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România că nu este de acord cu introducerea sistemului Nutri-Score.
Ce este sistemul de etichetare Nutri-Score
Introdus în Franța în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene.
Sistemul Nutri-Score urmărește să faciliteze consumatorilor alegerea alimentelor mai sănătoase, pentru a limita bolile cardio-vasculare, obezitatea și diabetul, dar și să stimuleze industria agro-alimentară pentru a crește calitatea nutrițională a produselor oferite spre vânzare.
Nutri-Score este o etichetă, pe lângă cea obligatorie, care informează consumatorul, într-o formă simplificată, asupra calități nutriționale a produsului, potrivit Mediafax.
De ce se numește ”Semaforul alimentelor”
Sunt 5 culori, de la verde închis (care indică produsele cu cea mai înaltă calitate nutrițională) la portocaliu închis/roșu (pentru produsele cu o calitate nutrițională mai scăzută), și 5 litere, de la A la E.
Măsurătorile Nutri-Score se fac per 100 g sau 100 ml de produs și sunt luate în calcul două componente. Pe de o parte, sunt aspectele care cresc calitatea produsului (conținutul de fibre, conținutul de proteine, conținutul de fructe/legume și conținutul de oleaginoase), iar pe de altă parte, aspectele care scad calitatea (valoarea energetică, conținutul de sare, conținutul de zahăr și conținutul de grasimi saturate).
Sistemul Nutri-Score este folosit în Franța, Germania, Belgia, Spania, Olanda, Luxemburg, Elveția și Polonia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News