Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ce spune șeful ANPC despre eticheta-semafor. De ce nu ar putea fi barometru pentru cumpărarea unui produs ”sănătos”

Publicat

Directorul general al ANPC, Paul Anghel spune că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avertizat în ultimii doi ani industria alimentară că sistemul Nutri-Score nu este legiferat și nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs „sănătos”, ci poate fi chiar înşelător.

Sistemul Nutri-Score se referă la etichetarea tip semafor a produselor.

„Industria procesatoare a cărnii din Franţa este nemulţumită de sistemul de etichetare Nutri-Score pentru că el este oarecum înşelător din moment ce cele mai multe produse din carne ar fi în categoria D, în clipa în care adaugi o frunză de salată şi o pui într-un sandwich ele se duc în B sau în C.

În schimb, cerealele fac parte din B, deci sunt mai puţin „nocive” cu toate că sunt foarte bogate în zaharuri.

Franţa este ţara de unde practic a şi plecat acest sistem, respectiv de la Universitatea din Paris. ANPC – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avertizat în ultimii doi ani industria alimentară din România că acest sistem, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs „sănătos” ci poate fi chiar înşelător”, a explicat Paul Anghel, pentru Agerpres.

Telemea românească etichetată cu ”E”

El a subliniat că se regăsea la raft telemea românească etichetată Nutri-Score cu E, care se spunea să se consume „spre deloc”, iar brânzeturi provenite din Germania, Olanda, Franţa etc nu erau etichetate cu Nutri-Score şi se aflau poziţionate în acelaşi câmp vizual.

Potrivit informaţiilor vehiculate în spaţiul public, ANPC a transmis în septembrie Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România că nu este de acord cu introducerea sistemului Nutri-Score.

Ce este sistemul de etichetare Nutri-Score

Introdus în Franța în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene.

Sistemul Nutri-Score urmărește să faciliteze consumatorilor alegerea alimentelor mai sănătoase, pentru a limita bolile cardio-vasculare, obezitatea și diabetul, dar și să stimuleze industria agro-alimentară pentru a crește calitatea nutrițională a produselor oferite spre vânzare.

Nutri-Score este o etichetă, pe lângă cea obligatorie, care informează consumatorul, într-o formă simplificată, asupra calități nutriționale a produsului, potrivit Mediafax.

De ce se numește ”Semaforul alimentelor”

Sunt 5 culori, de la verde închis (care indică produsele cu cea mai înaltă calitate nutrițională) la portocaliu închis/roșu (pentru produsele cu o calitate nutrițională mai scăzută), și 5 litere, de la A la E.

Măsurătorile Nutri-Score se fac per 100 g sau 100 ml de produs și sunt luate în calcul două componente. Pe de o parte, sunt aspectele care cresc calitatea produsului (conținutul de fibre, conținutul de proteine, conținutul de fructe/legume și conținutul de oleaginoase), iar pe de altă parte, aspectele care scad calitatea (valoarea energetică, conținutul de sare, conținutul de zahăr și conținutul de grasimi saturate).

Sistemul Nutri-Score este folosit în Franța, Germania, Belgia, Spania, Olanda, Luxemburg, Elveția și Polonia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax