Eveniment
Ce venituri nete vor avea profesorii, după majorările salariale adoptate joi de Guvern. Precizările Ministerului Educației
Ministerul Educaţiei explică majorările salariilor nete pentru cadrele didactice, după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, care prevede creșteri salariale pentru angajații din învăţământ.
Salariul net al unui profesor cu studii superioare gradul didactic 1 și peste 25 de ani vechime va crește de la 3.985 de lei la 4.707 lei.
La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică 10% și, după caz, creșteri salariale pentru dirigenție, inclusiv pentru educatori și profesori pentru învățământ primar (10%), învățământ special (15%), învățământ simultan (între 7 și 20%), predare în zone izolate (între 3 și 20%), predare în penitenciar (15%), gradația de merit (25%).
Salariul net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată cu definitivat și 5-10 ani vechime se majorează de la 2.713 lei la 3.365 lei.
Venitul net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată debutant crește de la 2.376 lei la 2.956 lei.
Reamintim faptul că Guvernul a adoptat joi ordonanţa de urgenţă cu majorări salariale de până la 1000 de lei în sistemul de învățământ.
Este vorba despre majorările cu 1.000 de lei ale salariilor brute pentru cadrele didactice și cu 400 pentru cele nedidactice. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat, la finalul ședinței Executivului, că negocierile cu sindicatele ”au luat sfârșit”.
Greva din Educație va continua
Greva din Educație va continua de marți, 6 iunie, după minivacanță, au anunțat reprezentanții sindicatelor, la finalul negocierilor avute joi cu reprezentanții Guvernului.
„Mandatul din partea colegilor noștri este foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există un alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marți încolo colegii noștri vor continua acțiunea de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, la finalul negocierilor de joi.
Conform acestuia, soluția pentru încheierea conflictului este rezolvarea revendicărilor sindicaliștilor.
„Ne-au chemat să ne anunțe că a trecut acest proiect de ordonanță de urgență și el ar trebui adus la cunoștința colegilor din unitățile de învățământ. Ei îl cunosc în momentul de față, nu există niciun element de noutate, știu despre ce e vorba”, a adăugat liderul sindical.
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarant că apreciază faptul că ordonanța de urgență a fost aprobată de Guvern, „numai că orizontul de timp propus de Guvern de trei ani nu este acceptat”.
„Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu, așa că așteptăm concret săptămâna viitoare ce se îântâmplă mai departe. Până în acest moment oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în trei ani, ci mult mai repede.
Oamenii doresc o mărire de 25% a salariului, ori dacă ne uită la acea mie de lei nu se ajunge la acest procent, lucrurile sunt foarte simple. Apreciem faptul că ordonanța a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern de trei ani nu este acceptat”, a spus Hăncescu, potrivit Mediafax.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News