Eveniment
Cea mai fericită ţară din lume. A câştigat primul loc pentru al 5-lea an consecutiv. Pe ce loc se află România în TOPUL FERICIRII
Finlanda a fost desemnată vineri, pentru al cincilea an consecutiv, cea mai fericită țară din lume. Țara nordică a obținut un scor de 7,82 din 10. România se află printre țările care au înregistrat cele mai mari progrese, alături de Serbia și Bulgaria.
Finlanda se află înaintea Danemarcei, Islandei, Elveției și Olandei, în clasamentul dominat de țările europene, în special de cele din nordul Europei.
„Cele mai mari trei progrese au fost înregistrate în Serbia, Bulgaria și România. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Liban, Venezuela și Afganistan”, potrivit World Happiness Report, un studiu anual sponsorizat de Națiunile Unite și lansat în urmă cu un deceniu.
România pe locul 28 din 146 de state
România se află pe locul 28 și potrivit studiului a înregistrat o creștere semnificativă. Țara noastră este în acest an peste Spania în acest top al fericirii. Spania este pe locul 29. Moldova se află pe locul 62, iar Ucraina ( înainte de război) se afla pe locul 98, iar Rusia pe 80.
Libanul, zguduit de tulburări și de o criză economică severă, cade pe penultimul loc, cu 2,95 puncte, după Zimbabwe și înaintea Afganistanului, care a ocupat ultimul loc și în acest an, cu un scor de 2,40.
Cum se calculează nivelul fericirii
Studiul, publicat încă din 2012, utilizează în principal sondajele Gallup în care oamenii sunt întrebați despre propriul nivel de fericire, coroborat cu PIB-ul și cu evaluări ale nivelului de solidaritate, libertate individuală și corupție.
Topul realizat anual de ONU nu ne spune exact cum au spart urmașii vikingilor codul fericirii, în schimb, ne dă câteva indicii despre cum se calculează ea pragmatic, cel puțin la nivel social.
Mai exact, studiul ierarhizează toate țările în funcție de șase factori strategici:venitul mediu brut
- sistemele de suport social
- speranța de viață sănătoasă
- libertatea de a face alegerile de viață dorite
- generozitatea populației
- nivelul perceput de corupție
Toate astea sunt coroborate cu percepția oamenilor privind calitatea propriei vieți și, iată, așa se stabilesc campionii fericirii. Nu întâmplător, națiunile nordice din vârf împărtășesc câteva caracteristici-cheie, inclusiv PIB-uri ridicate, educație sistematizată, programe sociale robuste și stiluri de viață sănătoase – aspecte care par mai importante decât condițiile aspre de mediu scrie Forbes.
Islanda e considerată de mulți cea mai avansată țară din lume, Finlanda se mândrește cu unul dintre sistemele de învățământ de cea mai înaltă calitate, iar Suedia e renumită pentru politicile sale liberale, de mediu și sociale.
Și nici la speranța de viață nu stau rău, deși Japonia, Hong Kong și Elveția se mândresc cu o longevitate mai mare. Sigur, se poate argumenta că acești indicatori nu sunt cei mai relevanți.
E tare greu să măsori fericirea unui om, darămite a unei nații. Dar, chiar și așa, mai bine un studiu imperfect decât niciun studiu pe tema asta. E important să măsoare cineva și calitatea vieții oamenilor, nu numai mersul economiei. Și nici n-o să vă vină să credeți ce țară a venit prima cu această idee.
Germania și Canada în scădere
Germania și Canada au coborât un loc, ajungând pe 14, respectiv 15, chiar înaintea Statelor Unite (16, +3), potrivit clasamentului oficial.
Franța se află pe locul 20, în timp ce Marea Britanie se află pe locul 17. Dintre celelalte mari puteri, Brazilia se află pe locul 38, Japonia pe 54, în timp ce Rusia coboară pe locul 80 (datele au fost culese înainte de invazia din Ucraina).
China a urcat 12 poziții, ajungând pe locul 72. „Lecția Raportului mondial al fericirii din ultimii ani este că solidaritatea socială, generozitatea între oameni și onestitatea guvernului sunt esențiale pentru bunăstare”, a comentat coautorul Jeffrey Sachs, conform sudouest.fr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News