Actualitate
Centrul de Informare a Proiectului Roșia Montană aniversează 10 ani de activitate
Centrul de Informare al Proiectului Roșia Montană aniversează 10 ani de activitate, perioadă în care a oferit în permanență informații şi argumente cu privire la investiția minieră propusă de Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) în zonă și la impactul proiectului asupra economiei regionale și naționale, asupra comunității, mediului și patrimoniului cultural.
Centrul și-a deschis porțile în octombrie 2002, în actualul cămin cultural al comunei, fiind de la bun început un punct de întâlnire cu comunitatea locală și cu vizitatorii interesați de proiectul minier și de beneficiile pe care le va aduce zonei. După șase ani, centrul s-a extins și s-a mutat într-o casă primitoare situată câteva numere mai sus, chiar în Piaţa Veche – clădirea de la numărul 321A, construită în 1867, care este inclusă în programul de restaurare a centrului istoric demarat de compania minieră.
În cei 10 ani de activitate, peste 80.000 de persoane i-au trecut pragul pentru a afla adevărul despre trecutul, prezentul şi mai ales viitorul Roşiei Montane în contextul proiectului minier modern propus de RMGC. Mulți turiști aleg să își înceapă vizita chiar de aici, centrul fiind punctul unde își pot forma o viziune de ansamblu asupra zonei. Angajații sunt oameni ai locului care cunosc istoria și tradițiile Roșiei Montane și oferă răspunsuri concrete şi argumentate la orice întrebări legate de proiectul minier, fie că e vorba de procesul de extragere a aurului, de planul de reabilitare şi ecologizare a zonei, de beneficiile aduse de proiect în comunitate şi în economia regională şi naţională ori de programul de conservare şi punere în valoare a patrimoniului cultural al Roşiei Montane.
„Am deschis acest centru din dorința de a prezenta investiția minieră cât mai transparent și complet în fața comunității locale și a tuturor celor interesați, iar numărul mare de vizitatori de-a lungul timpului ne-a confirmat interesul oamenilor pentru proiectul nostru. La fel ca majoritatea angajaților companiei, specialiștii care lucrează la Centrul de Informare sunt locuitori ai zonei care, în lipsa acestui loc de muncă, ar fi fost nevoiți să plece în alte zone cu investiții, mai îndepărtate. Demararea proiectului minier de la Roșia Montană va oferi slujbe și un trai decent pentru mii de oameni din Apuseni”, a declarat Cătălin Hosu, manager regional de comunicare, RMGC.
Accesibil oricărui vizitator, centrul pune astăzi la dispoziţie materiale informative care cuprind aspecte esențiale despre mineritul modern, dar şi planuri, planșe și machete 3D. Acestea se referă atât la proiectul RMGC, cât și la proiecte miniere de succes din afara țării, pentru a demonstra că mineritul se poate face în condiţii de siguranță și cu responsabilitate. De asemenea, în centrul de informare există posibilitatea de a accesa materiale video informative. Locul este deseori gazdă pentru discuții tematice, conferințe, întâlniri de lucru cu studenții sau expoziții.
Roșia Montană Gold Corporation a deschis centre de informare și la Abrud, Cîmpeni și Bucium. Acestea stabilesc o relație directă și strânsă între companie și localnici, asigurând în același timp un dialog permanent cu toți cei interesați să afle adevărul despre proiectul minier, Roșia Montană și oamenii săi.
Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva (cu 19,31 %) și Gabriel Resources (cu 80,69%).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Calin
marți, 09.10.2012 at 14:13
de asemenea proiecte avem nevoie in tara asta, care pe langa ca sunt dorite de comunitatea locala si aduc beneficii mari pt tara, sunt si transparente si informeaza in mod corect
vladi
marți, 09.10.2012 at 16:09
e foarte bine ca au ales sa informeze oamenii corect si transparent, totusi pacat ca proiectul lor se amana de atatia ani, asta e singurul lucru pe care autoritatile sunt in stare sa il faca, sa amane…
Elena
marți, 09.10.2012 at 16:37
De admirat efortul si munca depuse in informarea asupra proiectului insa totusi pacat ca activitatea de informare nu e asupra rezultatelor, ca deja au trecut zece ani si proiectul nu a putut incepe din cauza amanarilor determinate de autoritatile noastre
Sindicatul Viitorul Mineritului
miercuri, 10.10.2012 at 14:53
Roșia Montană și România au nevoie de renunțarea la tergiversări, au nevoie de decizii ferme, care să creeze locuri de muncă și să dea un semnal clar tuturor potențialilor investitori că suntem o țară atractivă și dornică de investiții. Prin amânarea deciziilor, se amână investițiile necesare țării noastre, dar și viețile noastre, ale locuitorilor din Roșia Montană
Postel
miercuri, 10.10.2012 at 18:03
au revenit postacii remegeWeCe… Cu aceleasi texte obosite… Rog conducerea remegeWeCe sa-i dea afara pe cocalarii de la PR!