Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Centrul de vizitare ”Frumoasa” de la Poarta Raiului va fi predat Ministerului Mediului. Solicitarea Guvernului

Publicat

Consiliul Județean Alba cedează centrul de vizitare de la Poarta Raiului către statul român, în administrarea Ministerului Mediului. 

Este vorba despre o clădire construită prin fonduri europene în Munții Șureanu, pe vremea în care instituția din Alba administra siturile Natura 2000 Frumoasa.

În urmă cu 4 ani, Siturile Natura 2000 ”Frumoasa” au trecut din administrarea Consiliului Județean Alba, la Agenția Națională pentru Arii Protejate, și de asemenea și patrimoniul administrației.

Guvernul a adoptat miercuri o notă prin cere CJ Alba să adopte o hotărâre prin care să preia clădirea.

Ce este centrul de vizitare din Poarta Raiului

Centrul de vizitare a fost amenajat acum 7 ani într-o clădire de 350 metri pătraţi cu o arhitectură specifică zonei, construită de la zero.

Elementul central al clădirii este reprezentat de o sală de expoziţie unde au fost amplasate 11 diorame.

Acestea sunt reprezentări ecologice şi biogeografice care evocă vizual viaţa sălbatică din sit.

În mod concret, speciile de plante şi animale sunt montate pe substraturi şi decoruri care mimează mediul lor natural de viaţă.

Centrul mai cuprinde o sală de conferinţe, birouri şi o machetă tridimensională cu traseele tematice şi alte informaţii relevante pentru vizitatori.

În curtea centrului de vizitare, pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi au fost realizate 6 centre expoziţionale exterioare (reconstrucţia unor colţuri din natură – habitate naturale specifice zonei).

Centrul a fost folosit pentru diferite activități ale cercurilor de turism, pentru activități cu copiii și profesorii și pentru informarea oamenilor care au vizitat situl.

După 3 ani, legea s-a schimbat. Concret, la începutul anului 2020, administrarea siturilor Natura 2000 ”Frumoasa” a fost preluată de Ministerul Mediului. De atunci, clădirea a fost folosită foarte rar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax