Eveniment
Centrul multifuncțional de sănătate de la Ocna Mureș. A fost făcută recepția lucrărilor. Când se deschide unitatea
Lucrările de amenajare a centrului multifuncțional de sănătate de la Ocna Mureș au fost recepționate vineri, iar unitatea ar urma să funcționeze de la mijlocul lunii martie. După 9 ani, locuitorii din oraș și cei din satele apropiate vor avea acces la servicii medicale de bază.
La recepția lucrărilor au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Alba, Spitalului Județean de Urgență Alba, ISU Alba și autorități locale.
”Din discuțiile purtate cu Managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia vrem ca pe 15-20 martie 2020 spitalul să funcționeze. Se instalează paturile în saloane, se instalează aparatura medicală”, a declarat Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș, potrivit ocnamuresonline.ro.
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, unitatea a primit aviz de funcționare din partea ISU, însă mai trebuie obținută autorizația sanitară, evaluarea de la CAS și contractul cu CAS.
investițiile în cadrul Centrului multifuncțional Ocna Mureș, ce va funcționa la etajul 1 al fostului spital, s-au realizat în baza unei asocieri între Primăria Ocna Mureș și Consiliului Județean Alba, în subordinea căruia se află Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia.
Primăria a pus la dispoziție spațiul, Consiliul Județean a susținut financiar lucrarea, iar SJU Alba Iulia se ocupă de organizarea activității medicale. De asemenea, plata personalului și cheltuielile privind bunurile și serviciile vor fi suportate de SJU Alba Iulia, prin contractul de furnizare de servicii medicale încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
În cadrul centrului multifuncțional din Ocna Mureș vor fi oferite servicii în regim de ambulatoriu și spitalizare de zi, în următoarele specialități medicale: Pediatrie, Obstetrică-ginecologie și Medicină internă.
Pentru serviciile de spitalizare de zi sunt alocate un număr de 20 de paturi.
Au fost ocupate 1 post vacant de medic rezident aflat în ultimul an de pregătire, confirmat în specialitatea pediatrie – normă întreagă și 1 post vacant de medic rezident aflat în ultimul an de pregătire, confirmat în specialitatea obstetrică-ginecologie – normă întreagă.
Totodată 1 post vacant de medic specialist confirmat in specialitatea medicină internă (normă întreagă) este scos la concurs. De asemenea, mai trebuie să fie ocupate, prin concurs, 4 posturi de asistenți medicali și 1 post de registrator medical.
Centrul multifuncțional Ocna Mureș a fost dotat corespunzător, astfel încât activitatea să se poată desfășura în cele mai bune condiții.
Aparatura achiziționată este modernă și permite furnizarea serviciilor la cele mai înalte standarde. Enumerăm: 1 ecograf 4D Doppler cu sondă vaginală, 1 masă ginecologică reglabilă, 1 cardiotocograf, 1 sterilizator cu abur, 1 aparat EKG, 2 cântare cu taliometru, 1 colposcop, lampe examinare, lampe ultraviolete, 1 pulsoximetru, 1 sistem Fortigate, paturi spitalizare, scaune de recoltare, canapea consultație, instrumentar medical și alte dotări necesare bunei desfășurări a actului medical, în conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătății nr. 153 din 26 februarie 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale.
Pentru lucrările de construcții specifice, pentru modernizarea viitoarelor cabinete de consultații și saloane, dar și pentru aparatura medicală performantă, au fost investiți circa 2 mil. de lei, finanțare de la Consiliul Județean Alba.
Spitalului Orăşenesc Ocna Mureş a fost închis, în anul 2011, prin decizie a Ministerului Sănătății. De atunci oamenii puteau apela la spitale aflate la distanţe foarte mari. Municipiul Aiud se află la o distanţă de aproximativ 22 de km, iar municipiul Alba Iulia este aflat la o distanţă de aproximativ 50 de km. Astfel, s-a propus înfiinţarea Centrului Multifuncţional de Sănătate Ocna Mureş, inclus în structura funcțională a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News