Actualitate
Ceremonia de hirotonire episcopală a PS Claudiu Lucian Pop, la Roma. Este cel mai tânăr episcop catolic din lume

PS Arhiepiscopul Major Lucian l-a delegat pe PS Virgil, Episcop Eparhial de Oradea și Secretar al Sinodului Bisericii Române Unite, pentru momentul de consacrare episcopală a Preaonoratului Pr. Dr. Claudiu Lucian Pop.
Episcopul Claudiu Lucian Pop a fost ales de către Sinodul Bisericii Greco-Catolice din România, fiind proclamat de către Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea şi de către Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice Preafericitul Lucian Mureşan, ca Episcop titular de Mariamme, pe data de 21 noiembrie 2011.
Părintele Claudiu Lucian Pop s-a născut pe 22 iulie 1972 în localitatea Pișcolt din judeţul Satu-Mare. În formarea sa religioasă și umană, a contribuit, alături de părinţi, bunicul matern, preotul greco-catolic Victor Vancu, în clandestinitate. Ulterior, prin intermediul Preasfinţitului Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare, în anul 1991 a obţinut o bursă de studii la Roma, fiind hirotonit preot la 23 iulie 1995. A studiat la Universitatea Pontificală Urbaniană, iar apoi la Universitatea Pontificală Gregoriană, obţinând Licența în Teologie Spirituală (1998) și Doctoratul în anul 2006. Între anii 1999 – 2001 a fost vicerector la Misiunea Greco-Catolică din Paris, iar între 2001 și decembrie 2007, rector al aceleiaşi Instituţii.
În 12 decembrie 2007, la cererea Arhiepiscopului Major și a Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Române, a fost numit de către Congregaţia pentru Bisericile Orientale Rector al Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma, unde a organizat seria de conferinţe cu titlul “Semne ale timpului, semne ale Spiritului”, cu participarea unor personalităţi de excepţie în domeniul teologic, bioetic, psihologic etc. A coordonat în acelaşi timp colecţia “Caietele Pio Romeno”, publicând volumele “Jurnalul unui preot exorcist”, care a avut un ecou major la târgul de carte Gaudeamus 2011 de la Bucureşti şi “Papa Ioan Paul al II-lea vorbeşte Bisericii Române Unite”. Îi sunt cunoscute problematicile comunităţii româneşti din afara graniţelor ţării, datorită bogatei experienţe pastorale pe care a dobândit-o de-a lungul anilor în Franţa şi în Italia.
Sursa foto: https://www.bru.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News