Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cetatea Alba Carolina, destinaţie turistică recomandată de Lonely Planet, considerat cel mai bun ghid de călătorii din lume

Publicat

Alba Iulia cetate catedrala Poarta IV În seria destinaţiilor turistice din Transilvania, recomandate de cunoscuta publicaţie Lonely Planet, se află şi Cetatea Alba Carolina. O descriere a celei mai mari cetăţi din România se regăseşte în cea mai recentă ediție a ghidului.

În această publicaţie, este recomandat turiştilor să descopere Cetatea „în formă de stea a orașului Alba Iulia“, apreciată ca fiind „una dintre cele mai importante atracții ale Transilvaniei“.

Cetatea Alba Iuliei este prezentată în Lonely Planet alături de destinații de top din Transilvania, precum Sinaia, Predeal, Brașov, Sighișoara, Sibiu, Deva, Cluj-Napoca, Munții Bucegi, Munții Apuseni.

Lonely Planet este considerat cel mai bun ghid de călătorii din lume.

cetatea alba„Zidurile acestei Cetăți magnifice – cea mai mare din România – cuprinde monumente și muzee, biserici strălucitoare și comori arheologice. De-a lungul ultimilor ani, aceste atracții au fost restaurate profund și presărate cu o mulțime de informații în mai multe limbi. Fiind locul unde s-a semnat hotărârea de Unire a Transilvaniei cu România, Alba Iulia este punctul central al Centenarului Marii Uniri din 2018. Deci, nu e de mirare că orașul înflorește pe zi ce trece.

În afara Cetății, Alba Iulia este un loc animat, plin de viață, prezentând încă urme ale perioadei sovietice (n.a. regimului comunist român). Este o oprire demnă, dacă călătoriți din Sibiu spre castelele dinDeva şi Hunedoara sau până la Cluj-Napoca şi Munţii Apuseni“, precizează publicaţia.

La capitolul argumente pentru care Alba Iulia este considerată o destinaţie turistică relevantă, se aminteşte că este „Oraș al Unirii“.

„Națiunea a anunțat Unirea Transilvaniei cu România aici în 1599 și 1918, care au fost extrem de importante pentru români. Alba Iulia a fost cunoscută în trecut ca Apulum, servind atât ca și capitala a Daciei superioare și, mai târziu, ca cel mai mare centru al provinciei dacice a Imperiului Roman. Din 1542 până în 1690, Alba Iulia era capitala Principatului Transilvaniei. Ziua națională a României (1 decembrie) este un moment al festivităților majore la Alba Iulia“.

Potrivit Lonely Planet, sunt mai multe variante pentru distracţie la Alba Iulia.

schimb de garda 1 „Merită să faceți o plimbare în interiorul Cetăţii pentru schimbarea zilnică a gărzii, în care soldații în uniforme marșăluiesc între porțile vechi, în timp ce se aude cântecul solemn al fanfarei“. Reamintim că schimbul de Gardă are loc în fiecare zi, la ora 12.00, în sezonul turistic, la Porțile a III-a și a IV-a ale fortificației.

Editorii ghidului prezintă Cetatea Alba Carolina drept „atractia încununată a orașului Alba Iulia“

„În această Cetate în formă de stea sunt muzeele, bisericile și Sala Unirii, unde s-a semnat Unirea Transilvaniei cu România în 1918. Construită inițial în secolul al XIII-lea, fortificația actuală datează în cea mai mare parte din secolul al XVIII-lea. Dacă timpul este scurt, vă puteți concentra pe Catedrala Încoronarii și Muzeul Național al Uniunii. În mod ideal, petreceți o zi întreagă vizitând muzeul, porțile sau cafenelele. Intrarea în Cetate este liberă, dar muzeele au taxe de intrare (Muzeul Național al Unirii și Muzeul Principia; în Sala Unirii accesul este gratuit – n.r.)“.

„Str. Mihai Viteazul duce de la orașul de jos până la prima poartă a Cetății, decorată cu sculpturi inspirate din mitologia greacă. De aici, un drum de piatră duce la a treia poartă a cetății, dominată de statuia lui Carol al VI-lea al Austriei.(n.a. este împăratul de la Viena în vremea căruia s-a ridicat fortificația). Deasupra portii este o reproducere a celulei unde Horea, liderul revoltelor transilvănene din 1784-1785, și-a așteptat sfârșitul. El și colegul său revoluționar Cloșca au fost zdrobiți până la moarte  cu roata pe Dealul Furcilor, în 1785. Crișan (n-a. al treilea lider al Răscoalei) s-a sinucis în închisoare pentru a evita această soartă.

O coloană de 22,5 metri, a fost ridicată în 1937 pentru a comemora aceste evenimente (n.a. Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan). De asemenea, aceasta oferă o panoramă superbă asupra dealurilor din jur“.

„Chiar înainte de a intra pe cea de-a treia poartă (a Cetății), o potecă duce 500 metri spre sud până la Biserica Memorială Sfanta Treime. Biserica de lemn, adusa la Alba Iulia în 1992, din Maramureș, se află pe locul unei foste Catedrale mitropolitane construită de Mihai Viteazul în 1597 și distrusa de Habsburgi în 1714“.

Care sunt obiectivele ce merită descoperite în interiorul Cetății?

principia „În interiorul porților, la 200 metri vest, se află Monumentul Custozza. Acest obelisc a fost ridicat în 1906 pentru a comemora soldații și ofițerii regimentului 50 de infanterie, care au fost uciși în timpul luptei în armata habsburgică împotriva Italiei, în bătălia de la Custozza în 1866“.

„Aproape este Muzeul Principia, unde arheologii au descoperit cel mai mare fort din Dacia romană.  Aici  puteti admira vechile ziduri (romane) și un sistem de încălzire (n.a. hipocaustul, cunoscuta instalație de încălzire a romanilor).

„La vest este Sala Unirii. În această sală, construită în anul 1900, s-a semnat Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918. În partea laterală a Sălii, spre sud, se află o mare statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul, conducător al Țării Românești, apoi al Transilvaniei și Moldovei, la sfârșitul secolului al XVI-lea. Această Unire s-a prăbușit după executarea sa, în 1601. În spatele statuii se află Palatul Principilor, fostă  reședință a lui Ioan Sigismund în Transilvania (n.a. primul principe al Transilvaniei), construită în mai multe etape, începând cu secolul al XVI-lea. Mihai Viteazul a locuit și el, pentru scurt timp, aici.

Imediat, spre vest este Catedrala Sfântului Mihail, cea mai venerabilă Catedrală Romano-Catolică a României, precum și cea mai lungă din țară, are puțin peste 89 de metri. Morminte regale, inclusiv al reginei Isabella și a fiului ei (n.a. Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei) sunt în interiorul ei, plus o orga cu 2.209 tuburi, încadrată de decorațiuni baroce și gotice (n.a. orga a fost instalată în 1877, pe locul mai vechilor orgi, care au funcționat în catedrală, pentru puțin timp la începutul secolului al XVII-lea, apoi permanent, din secolul al XVIII-lea).

De cealaltă parte a drumului se află impresionantul Muzeul Național al Unirii. Aproape de intrarea de vest a Cetatii se ridică Catedrata Incoronării, impresionanta, construita in 1921-1922 si proiectata sub forma unei cruci delimitate. Un turn cu clopot, cu înălțimea de 58 de metri, marchează intrarea principală“.

sursa: viziteazăalbaiulia.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement