Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cetatea dacică de la Căpâlna va fi administrată de Consiliul Județean Alba. Lege votată în Parlament

Publicat

Legea privind regimul juridic al cetăților dacice care fac parte din patrimoniul UNESCO a fost adoptată marți în Camera Deputaților. Acestea vor intra în administrarea consiliilor județene.

La redactarea legii a participat și senatorul de Alba, Daniel Breaz, pe vremea când era ministru al Culturii. Acesta s-a arătat foarte mulțumit de faptul că legea a trecut de ambele camere.

  • ”Ca urmare a noilor reglementări, Cetățile Dacice din Munții Orăștie (Luncani – Piatra Roșie, Costești – Blidaru, Costești – Cetățuie, Căpâlna și Bănița) vor intra și ele în administrarea consiliilor județene. De asemenea, s-au stabilit condiții mai stricte pentru protejarea și conservarea lor, Consiliului Județean revenindu-i sarcina de a asigura paza monumentelor și a zonei de protecție a acestora iar Ministerului Afacerilor Interne, prin intermediul Jandarmeriei Române, îi va reveni obligatia de a asigura ordinea și siguranța publică în zona deservită de acestea. O altă măsură prevăzută în noua lege stipulează faptul că, prin derogare de la prevederile Codului Silvic, terenurile aflate în fondul forestier național, pe amplasamentul cărora se află zona de sit și cea de protecție a Cetăților Dacice, să fie scoase definitiv din fondul forestier național, fără alte plăți sau compensări. Mă bucur că, indiferent de culoarea politică, colegii mei, senatori și deputați, au înțeles importanța unei astfel de legi și s-au solidarizat pentru ca acest tezaur inestimabil, al românilor dar și al lumii, să poată fi lăsat drept moștenire culturală generațiilor viitoare” a scris Daniel Breaz pe contul său de Facebook.

”Este o lege pe care am inițiat-o alături de mai mulți colegi pentru încredințarea administrării cetăților dacice către consiliile județene pentru punerea lor în valoare prin lucrări de conservare și restaurare. În județul Alba cetatea dacică de la Căpâlna, comuna Săsciori va fi administrată, întreținută și pusă în valoare conform legii de Consiliul Județean Alba” a transmis deputatul de Alba, Ioan Dîrzu, și el unul dintre inițiatorii legii.

Cetatea Dacică de la Căpâlna (sec. I a. Chr – II p. Chr) a fost edificată pe „Dealul Cetății” care se înalță în stânga râului Sebeș (Valea Frumoasei), legat fiind de restul înălțimilor de o șa îngustă și mărginit de două pâraie (Valea Gărgălăului și Pârâul Râpii).

Șaua de legătură a fost barată de daci cu șanțuri și valuri de pământ prevăzute cu palisade. Partea superioară a mamelonului, amenajată în terase, este apărată de un turn – locuință prins în zidul de incintă.

Turnul – locuință se află în dreptul zonei de acces în sit, pe o platformă tăiată în stâncă. Are plan pătrat ( latura de 9,5 metri și grosimea zidului de 1,73 m) și intrarea pe latura de E (largă de 1,26 m).

Zidul de incintă, inegal ca grosime (de la 1,5 m la 2,5 m) se păstrează acum pe cea mai mare parte din lungimea sa doar cu un singur parament (cel exterior). Perimetrul cetății (zidul și turnul – locuință) măsoară 280 de metri.

Intrarea în cetate se făcea prin turnul de pe latura de S. Pe latura de N-E se afla o intrare secundară mărginită de două ziduri. În interioriul cetății se ridicau mai multe construcții: pe cea mai înaltă terasă un turn de veghe din lemn, o construcție cu pereții de lemn și baza din piatră lângă turnul – locuință, o scară cu bază de piatră, un canal și mai multe barăci de lemn.

„Zona protejată Căpâlna” are o suprafață de 490 ha (din care situl Căpâlna – 55 ha) și se situează în sud-vestul teritoriului administrativ al comunei Săsciori, la circa 2 kilometri de vatra satului Căpâlna. Calea de acces este DN 67 C Transalpina, care leagă orașele Sebeș (Alba) și Novaci (Gorj).

Situl are un singur acces, prin șaua care leagă Dealul Cetății de Dealul Stăunilor. Accesul pe platoul pe care este amplasată Cetatea Dacică Căpâlna se poate face pornind de la șosea pe o potecă de cca. 2,3 kilometri, parțial circulată cu mijloace auto 4 x 4.

Institutul Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii a lansat recent o licitație pe SEAP privind servicii de proiectare pentru elaborare: studii și investigații, D.A.L.I., P.T.E., D.E., D.T.A.C. și asistență tehnică pentru lucrări de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric „Cetatea dacică de la Căpâlna”, sat Căpâlna, com. Săsciori, jud. Alba, cod LMI AB-I-s-A-00020. Licitația a fost însă ANULATĂ din cauza lipsei de ofertanți.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement