Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cetatea dacică de la Cugir: încă un pas pentru punerea în valoare a sitului arheologic. Ce au de aprobat consilierii județeni

Publicat

foto: visitcugir.ro

Consiliul Județean Alba aprobă în ședința din octombrie transmiterea cotei de jumătate din două terenuri aflate la Cugir, în vederea derulării proiectului de punere în valoare și valorificare a sitului arheologic Cetățuia.

Demersurile administrative sunt pentru redarea în circuitul turistic al cetății dacice de la Cugir.

În mai 2023, a fost încheiat acord de asociere între CJ Alba și Primăria Cugir, pentru realizarea în comun a obiectivului de investiții: „Punerea în valoare și valorificarea Sitului arheologic de la Cugir Cetățuia – LMI AB-I-s-B-00030”.

În ședința din 19 octombrie, se aprobă încuviințarea cererii adresate Consiliului local al Orașului Cugir pentru transmiterea cotei de 1/2 părți din imobilele – teren, înscrise în CF nr. 81484 Cugir și CF nr. 73312 Cugir cu nr. cadastral 747, din domeniul public al Orașului Cugir în domeniul public al Județului Alba.

Cetatea dacică de la Cugir, în lista patrimoniului UNESCO

Cetatea dacică de la Cugir este sit arheologic de grupă B și este înscrisă în Lista monumentelor istorice. Aceasta este cuprinsă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sub denumirea de „Situl arheologic de la Cugir Cetățuia”.

”Așezarea dacică de la Cugir se dovedește a fi una dintre cele mai vechi din spațiul carpatic al țării noastre. Poate fi comparată cu marea așezare de la Poiana din județul Galați sau cu Bâtca Doamnei de pe teritoriul orașului Piatra Neamț, fiind situată pe un pisc izolat și dotată cu fortificații naturale și întărită cu valuri de pământ și ziduri de piatră.

Dimensiunile fortificației și bogăția vestigiilor ne îndreptățesc să afirmăm că la Cugir se afla un important centru economic, politic și militar, locuit încă din sec. V-IV î.e.n. și ființând neîntrerupt până la cucerirea romană, când a fost distrus ca toate celelalte fortificații dacice din Transilvania”, se arată în documentația prezentată consilierilor județeni.

Terenuri în coproprietate CJ – Primăria Cugir

Potrivit sursei citate, pentru realizarea în comun a obiectivului de investiții: „Punerea în valoare și valorificarea Sitului arheologic de la Cugir Cetățuia – LMI AB-I-s-B-00030” se va transmite cota de ½ părți din imobil – teren, înscris în CF nr. 81485 Cugir, în suprafață de 22.435 mp. din domeniul public al Orașului Cugir în domeniul public al Județului Alba.

Este nevoie ca atât calea de acces cât și terenul adiacent Sitului arheologic de la Cugir Cetățuia, respectiv imobilele – teren înscrise în CF nr. 81484 Cugir, în suprafaţă de 17.322 mp. și CF nr. 73312 cu nr. cadastral 747 Cugir, în suprafaţă de 12.800 mp. să fie în coproprietate, în cotă de ½, în favoarea celor două unității administrativ teritoriale.

sursa foto: visitcugir.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax