Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cetatea din Aiud are nevoie de reparații urgente la două turnuri. Primăria pune la bătaie 175.000 de lei

Publicat

Cetatea Medievală din Aiud are nevoie urgentă de reparații. Primăria Aiud caută, prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice – SEAP, o firmă de construcţii care să deruleze în regim de urgenţă lucrările necesare. Contractul are o valoare de 175.000 de lei.

Două firme, SC Alfa Construct SRL Alba Iulia şi SC Euras SRL Satu Mare, au depus oferte pentru contractul ”Execuţie lucrări pentru intervenţii de urgenţă – Reabilitare Cetatea Aiudului, turnurile Măcelarilor şi Cizmarilor, inclusiv zidurile de incintă ale Cetăţii”.

De formă rectangulară,  Turnul Cizmarilor a aparținut întâi breslei lăcătușilor, în secolul XVIII fiind atribuit cizmarilor. Breasla cizmarilor apare menționată încă din secolul XV.

În peretele turnului sunt zidite 3 inscripții: însemnele breslelor lăcătușilor, ale cizmarilor și o a treia care consemnează faptul că în 1706 turnul distrus a fost dat breslei cizmarilor care l-a reparat pe cheltuiala sa în 1734.

Rectangular, Turnul Măcelarilor păstrează încă elemente din faza sa inițială de construcție (secolul XIV). A fost dat în grija breslei măcelarilor încă de la început, fiind îngrijită de aceasta pe durata întregii sale istorii.

 

 

Breasla măcelarilor apare menționată din secolul XV, primind mai multe privilegii din partea principilor transilvăneni (1589, 1749). În perioada modernă breasla s-a transformat în asociație profesională.

Ce lucrări se execută

Potrivit caietului de sarcini, principalele lucrări care vor fi realizate sunt următoarele: desfacerea mortarului, pregătirea zonelor erodate, realizarea plombelor în zidăria de piatră, de cărămidă sau mixtă, reţeserea zidăriei de epocă din piatră, cărămidă sau mixtă, injectarea fisurilor şi crăpăturilor cu pastă de var, realizarea finisajului feţelor văzute ale zidului de incintă, prin rostuire sau tencuire.

”La finalizarea lucrărilor se recepţionează fragmentul de zid de incintă din segmentul în cauză, prin proces verbal. La executarea lucrărilor de intervenţii urgente se vor folosi tehnologii de execuţie corespunzătoare lucrărilor la clădiri istorice şi cele specifice lucrărilor de construcţii curente”, se precizează în caietul de sarcini.

Executantul urmează să elaboreze specificaţii tehnologice speciale pentru consolidarea bolţilor prin tratare cu lapte de var, consolidarea şarpantei istorice, lucrările de consilidare la nivelul diafragmelor de zidărie din cărămidă şi execuţia de demolări. Durata contractului de lucrări va fi de 2 ani.

Cetatea a fost construită în secolul XIV, datorându-şi aspectul actual modificărilor din secolele XVI şi XVII. Cercetările arheologice au descoperit, sub actuala cetate, o aşezare daco-romană, suprapusă de o fortificaţie de pământ. În prima etapă, în secolul al XIV-lea, saşii din zonă au ridicat o biserică fortificată, aşa cum există multe altele în Ardeal, de abia în a doua etapă a căpătat aspect de cetate, prin secolul al XVII-lea.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement